Στο προσκήνιο ο αρχαιολογικός χώρος των Νιχωρίων

Στο προσκήνιο ο αρχαιολογικός χώρος των Νιχωρίων

Όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές και στα Δημοτικά Συμβούλια και δημόσια, ο Δήμος Μεσσήνης αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή πολιτιστικών μνημείων.

Ανάμεσά τους και σε κομβική θέση είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Νιχωρίων (Καρποφόρα), που “στέκεται” ακλόνητος πάνω σε απόκρημνο λόφο, πολύ κοντά στον επαρχιακό δρόμο. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος και συναρπάζει και αποτελεί αφορμή για περιήγηση και περιδίνηση στην ιστορία (σε μεγάλο χρονικό βάθος).

Όπως διαβάζουμε, ο θολωτός τάφος, που βρίσκεται  σε περίοπτη θέση στη ΒΔ άκρη της ακρόπολης των Νιχωρίων και έλκει, αλλά και εξάπτει τη φαντασία του περιηγητή για το μεγαλείο του, είναι από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους σε ευρήματα μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας. Έχει, δε, γίνει σπουδαίο και σημαντικό έργο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο χώρος είναι σε άριστη κατάσταση. Προφανώς, περισσότερες λεπτομέρειες για το αρχαιολογικό αυτό κόσμημα υπάγονται στους “ειδικούς”. Δε θα αναφερθώ στην ιστορική του αξία όσο στο χρέος όλων μας να προβάλλουμε και να διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση  τις “προσβάσεις” σε αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό.

Τόσο κατά το παρελθόν όσο και άμεσα, όταν θα επανέλθουν τα Δημοτικά Συμβούλια στον κανονικό τους ρυθμό, οι πολιτιστικές διαδρομές και ιδιαίτερα ο αρχαιολογικός χώρος της Καρποφόρας θα τεθούν στο προσκήνιο.

Του Γιάννη Λάσκαρη
Επικεφαλής συνδυασμού «Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης-Γραμματέας Δ.Σ.