Συμμετοχή του Μανιατάκειου Ιδρύματος σε διαδικτυακό συνέδριο για το ελαιόλαδο

Συμμετοχή του Μανιατάκειου Ιδρύματος σε διαδικτυακό συνέδριο για το ελαιόλαδο

Διαδικτυακό συνέδριο ελαιολάδου διοργανώθηκετην Πέμπτη 1 Απριλίου από τα Τμήματα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College, με χαιρετισμό των υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου του ελαιολάδου ως σπουδαίου διατροφικού θησαυρού της Μεσογειακής Διατροφής, με πολυάριθμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Το συνέδριο διεξήχθη υπό την προεδρία του δρος Νίκου Κατσαρού, αντιπροέδρου του New York College, ακαδημαϊκού υπευθύνου του Τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών και Διαιτολογίας- Διατροφολογίας, πρ. διευθυντή ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρ. πρόεδρου ΕΦΕΤ.

Διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων και επιχειρηματίες παρουσίασαν εισηγήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, από τα κριτήρια ποιότητάς του, το ρόλο του στη Μεσογειακή Διατροφή, το οξειδωτικό στρες, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του με θέμα «Ο Πολιτισμός της Μεσογειακής Διατροφής και ο Ρόλος του Ελαιόλαδου στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην πολιτισμική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής, τονίζοντας τη σχέση της με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τρόπο με τον οποίο το διατροφικό μοντέλο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής, αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Σκιαγράφησε δε με ακρίβεια το εγχείρημα ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco στις 16 Νοεμβρίου 2010 και την ανακήρυξη της Κορώνης ως Εμβληματικής Κοινότητας εκ μέρους της Ελλάδας μαζί με την Soria (Ισπανία), το Cilento (Ιταλία) και το Chefchaouen (Μαρόκο), επισημαίνοντας τη 10ετή εμπειρία του Μανιατακείου Ιδρύματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα το 2021 ως συντονίστρια χώρα του Δικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή, έπειτα από πρωτοβουλία του Μανιατάκειου Ιδρύματος σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια Διακυβερνητικής Τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 από το Μαρόκο, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας του ως συντονίστριας χώρας των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, προβλήθηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτύξει για τη διαφύλαξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.