Θ. Βασιλόπουλος: “Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη άμυνα” – Συνεδρίασε το ΣΤΟ πολιτικής προστασίας εν όψει αντιπυρικής περιόδου

Θ. Βασιλόπουλος: “Η πρόληψη  αποτελεί την καλύτερη άμυνα” – Συνεδρίασε το ΣΤΟ πολιτικής προστασίας εν όψει αντιπυρικής περιόδου

Συνεδρίασε προχθές με τηλεδιάσκεψη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου».

Κατά τη συνεδρίαση και εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε επικαιροποίηση δεδομένων του σχεδίου που διαθέτει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθώς και ενημέρωση των εμπλεκομένων με την Πολιτική Προστασία φορέων και εθελοντικών ομάδων. 

Σημειώνεται ότι ήδη με απόφαση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, από 15 Απριλίου 2021 έως 31 Οκτωβρίου 2021 απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο.

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ως οφείλουμε, προετοιμαζόμαστε και σχεδιάζουμε δράσεις προκειμένου πέραν της αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που όλοι απευχόμαστε, να μπορέσουμε να ενεργήσουμε προληπτικά σε όλα τα επίπεδα και πάντα υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όλοι μαζί, Πυροσβεστική, Δήμος, εθελοντές, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα και προς αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε.

Να ενημερώσω για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι ο Δήμος Καλαμάτας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πυροσβεστική δύναμη στο νομό. Τα δημοτικά πυροσβεστικά έχουν, άλλωστε, αποδειχθεί στην πράξη πολύτιμα για την αμεσότητα στις επεμβάσεις κυρίως μικρών εστιών και φυσικά λειτουργώντας ως φύλακες των περιοχών με άμεση επαφή και επικοινωνία με την Πυροσβεστική.

Ως Δήμος δίνουμε μεγάλο βάρος στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ήδη έχουμε εκπονήσει και επικαιροποιήσει το σχέδιο ‘Ιόλαος’, που εντάσσεται στον ‘Ξενοκράτη’. Πρόκειται για ένα σχέδιο – οδικό χάρτη με συγκεκριμένα πρωτόκολλα το οποίο ενεργοποιείται και εφαρμόζεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και προφανώς και οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο.

Να αναφέρω, επίσης, ότι ως Δήμος, με τη συνεργασία όλων είμαστε εδώ, παρέχοντας τα μέσα που διαθέτουμε προς υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Να προσθέσω ότι σημαντική είναι η συνεισφορά των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, με τη συνεργασία όλων να κρίνεται θετική. Άλλωστε, ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ενίσχυσή τους με είδη ένδυσης, υλικά και εξοπλισμό, κάτι που θα συνεχιστεί και φέτος.

Όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνουμε, ενδεικτικά να αναφέρω ότι όπως κάθε χρόνο ο Δήμος θα προσλάβει εργάτες πυροπροστασίας, προκειμένου να διατεθεί ένας σε κάθε Κοινότητα. Προφανώς πέραν της επαγρύπνησης που απαιτείται για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς, οι εργάτες σε συνεργασία με τους προέδρους θα αναλάβουν καθαρισμούς και εργασίες για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη άμυνα για να μην αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις με την εκδήλωση πυρκαγιών. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να συνεχίσουμε με καλή συνεργασία και να περιορίσουμε τους όποιους κινδύνους ελλοχεύει η αντιπυρική περίοδος».