Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο πέτυχε σε δημοπρασία την υψηλότερη τιμή πανελλαδικά

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο πέτυχε σε δημοπρασία την υψηλότερη τιμή πανελλαδικά

Προχθές βράδυ σε δημοπρασία που έκανε ο Συνεταιρισμός Γλυφάδας στην Πύλο πέτυχε την υψηλότερη τιμή ελαιολάδου πανελλαδικά, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους παραγωγούς, για καλύτερες τιμές πώλησης του προϊόντος από αυτές που επικρατούσαν μέχρι πρότινος.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο το μέλος του συνεταιρισμού Αθανάσιος Κατσάς, «έγινε προσφορά για συνολικά 65 τόνους ελαιολάδου. Από αυτή την ποσότητα οι 40 τόνοι ήταν ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και οι 25 τόνοι συμβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Υπήρξε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, αφού είχαμε πάνω από 14 ενδιαφερόμενους αγοραστές από όλη την Πελοπόννησο. Τελικά την καλύτερη τιμή για το ΠΟΠ Καλαμάτα έδωσε η εταιρεία “Ηλειακή” που αγόρασε στα 3,51 ευρώ το κιλό, ενώ το έξτρα παρθένο το αγόρασε η εταιρεία “Χελιώτης” από τη Σπάρτη με 3,42 ευρώ το κιλό, που είναι από τις υψηλότερες τιμές πανελλαδικά.

Εκτιμώ ότι αυτή την εποχή το ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά έχει ανοδικές τάσεις. Δε γνωρίζουμε όμως αν αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παραγωγοί που έχουν ανάγκη να πουλήσουν το λάδι τους το έχουν ήδη κάνει σε χαμηλές τιμές. Αυτοί που δεν έχουν ανάγκη περιμένουν να πιάσουν καλύτερες τιμές. Αν λάβουμε υπ’ όψιν όμως τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, καλό θα είναι να αρχίσουν να πουλάνε και αυτοί τώρα που υπάρχει ενδιαφέρον».     

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση και ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού για τα ελαιόλαδα καλής ποιότητας. Η αγορά αναζητά προϊόν και αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από το εμπόριο για να δώσουν καλύτερες τιμές».

Όλα δείχνουν ότι η ελληνική αγορά άρχισε να ξυπνά από το λήθαργο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση. Όπως έχει ήδη αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), άρχισαν να αποδίδουν τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης και ανέβηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία στα επίπεδα των 2,52 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχα στην Ιταλία έχουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 4,8 ευρώ το κιλό, τιμή που είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Ακόμη και στην Τυνησία γίνονται πωλήσεις σε τιμές που κυμαίνονται στα 3,43 ευρώ το κιλό.