Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ

Οικοδομική άδεια για τη μονάδα απορριμμάτων στη Μεσσηνία

Άλλες δύο παράνομες χωματερές, στα Κύθηρα και στη Σίφνο, έκλεισαν οριστικά το 2020, ενώ ακόμα οκτώ αποκαταστάθηκαν. Πλέον απομένουν 50 υπό εξέταση περιπτώσεις ευρωπροστίμων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει τις μισές μέσα στο 2021 και τις υπόλοιπες το 2022.

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή θα δώσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: σε Τρίπολη (2), Ανατολική Μάνη, Γορτυνία (2), Λουτράκι (2), Νότια Κυνουρία, Νεμέα, Βέλο – Βόχα, Κόρινθο (2), Τριφυλία (3), Μεσσήνη (4) και Οιχαλία (2).

Η αποκατάσταση των χωματερών αυτών (και το κλείσιμο των νέων, όπου έχουν δημιουργηθεί) στην Πελοπόννησο θα επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζονται σε σύμπραξη με ιδιώτη (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη σε τρία μέτωπα: στην κύρια μονάδα, στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και στους δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, στη Νέα Κίο και στην Κόρινθο (αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 70 άτομα στα εργοτάξια και στην ολοκλήρωση των μελετών). Μέσα στο επόμενο διάστημα απομένει να εκδοθούν και οι οικοδομικές άδειες για τις άλλες δύο μονάδες, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος (σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ υπάρχει στη χθεσινή “Καθημερινή” από τον Γιώργο Λιάλιο), εκτός από τις δύο χωματερές που έκλεισαν πέρυσι, αποκαταστάθηκαν οι χωματερές σε Κύθηρα, Σέριφο, Πάρο, Λέρο, Ανδραβίδα – Κυλλήνη, Κάρυστο και Χαλκίδα (Φάρος). Συνολικά, από το δεύτερο μισό του 2019 το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλλει η χώρα στο Ευρωδικαστήριο έχει μειωθεί κατά 1,2 εκατ. ευρώ.

«Η συνολική μείωση των 15 περιπτώσεων προστίμου από τους ΧΑΔΑ είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς του ΥΠΕΝ. Για κάθε ΧΑΔΑ τηρείται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και μέχρι σήμερα το συνολικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στόχος μας είναι το 2022 να μηδενίσουμε τα πρόστιμα αυτά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, απομένει το κλείσιμο ή/και η αποκατάσταση ακόμα 50 περιπτώσεων. Από αυτές, σε λειτουργία παραμένουν δύο χωματερές στην Ικαρία και από μία στην Ύδρα, στη Σαντορίνη και στην Κάλυμνο. Από τις προς αποκατάσταση, τρεις βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Αλεξάνδρεια, Σιθωνία) και 13 σε νησιά του Αιγαίου.