Ξεκίνησε και στη Μεσσηνία η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ για το κορωνοϊό

Ξεκίνησε και στη Μεσσηνία η διάθεση  των αυτοδιαγνωστικών τεστ για το κορωνοϊό

Δυσανασχέτηση σε φαρμακοποιούς για τις συσκευασίες

Στα φαρμακεία της Μεσσηνίας βρίσκονται κανονικά από χθες τα self test για τον κορωνοϊό και όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σωτήρης Αργυρόπουλος, ήδη ξεκίνησε η διάθεσή τους σε μαθητές Λυκείου και καθηγητές, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να τα προμηθευτούν προς το παρόν.

Ωστόσο, αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν δυσανασχετήσει με το γεγονός πως πρέπει οι ίδιοι να μοιράζουν τις συσκευασίες των self test, καθώς αυτά έχουν φτάσει σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, αλλά σε διαφορετικά πακέτα το κάθε τμήμα και, κατά συνέπεια, πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι το κιτ του ατομικού self test που θα δώσουν στους πολίτες, διαχωρίζοντάς τα.

Διάθεση

Ο κ. Αργυρόπουλος σημείωσε ότι η παραλαβή των self test έγινε κανονικά και η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διαθέτουν ανά ΑΜΚΑ τα τεστ έχει τεθεί σε λειτουργία και ήδη μπορούν να διατεθούν στους δικαιούχους.

Ωστόσο, αρκετοί φαρμακοποιοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους που τα τεστ δεν έφτασαν σε ατομικές συσκευασίες. Αυτό, όπως σημειώνουν, σημαίνει πως πρέπει να τα διαχωρίζουν οι ίδιοι, να τα τοποθετούν σε ξεχωριστή συσκευασία για τα δώσουν στους πολίτες και έτσι οι συσκευασίες των τμημάτων των τεστ να έρχονται σε επαφή με χέρια.

Αναρωτιούνται, δε, τι θα γίνει όταν οι ποσότητες που θα παραλαμβάνουν θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αν αυτές δεν έρχονται διαχωρισμένες.

Τέλος, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι από τη στιγμή που δεν είναι ατομική η συσκευασία για το κάθε ένα τεστ, αυτά δεν είναι μαρκαρισμένα με ξεχωριστό κωδικό και έτσι δεν μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα η διάθεσή τους.

Πλατφόρμα 

Στη σελίδα https://self-testing.gov.gr που έχει ανοίξει από χθες θα γίνεται η δήλωση από τους πολίτες των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό. Όπως σημειώνεται σε αυτή: «Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS – CoV -2 δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».

Στην πλατφόρμα χθες γινόταν γνωστό ότι η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή 11 Απριλίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη