Δ.Σ. Μεσσήνης: «Βολές» αντιπολίτευσης σε Δημοτική Αρχή για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση

Δ.Σ. Μεσσήνης: «Βολές» αντιπολίτευσης σε Δημοτική Αρχή για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση

Το αίτημα που κατέθεσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, κατά την τοποθέτηση του επικεφαλής της Τάσου Τσερπέ, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος με τηλεδιάσκεψη. 

Ο κ. Τσερπές, όπως είχε δεσμευθεί στο προηγούμενο Δ.Σ., έφερε το θέμα για να συζητηθεί στο Σώμα, υπενθυμίζοντας ότι είναι από λίγα συμβούλια στη χώρα που δεν έχουν πάρει απόφαση. Απαντώντας του ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, πρόκειται να ψηφιστεί σε λίγες μέρες και αναρωτήθηκε αν έχει κάποιο νόημα. Πρόσθεσε, δε, ότι όταν έλαβε έγγραφο από τις παρατηρήσεις πάνω στο νέο νόμο από τους 17 προέδρους, τους κάλεσε λίγους λίγους και τους συνάντησε, λέγοντας ότι ήδη αρκετά σημεία έχουν αλλάξει. 

Τελικά, ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Φύκιρης, δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα, αλλά υπήρξε ένα «μπέρδεμα» στο αν θα λαμβανόταν απόφαση. Όπως έγινε αντιληπτό στη συνέχεια, ουσιαστικά οι επικεφαλής των παρατάξεων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν πάνω στο νέο νόμο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει το Σώμα σε ψήφισμα. Ο Γιάννης Λάσκαρης αρχικά, ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος και ο Τάσος Τσερπές στη συνέχεια εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το νόμο, ενώ ο Τάσος Τσερπές χαρακτήρισε ουσιαστικά τη συζήτηση που εξελίχθηκε ως παρωδία και έριξε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, ότι επειδή «βολεύεται» με το νέο εκλογικό νόμο αποφεύγει και τη λήψη απόφασης, όπως άλλωστε δεν έφερνε το θέμα προς συζήτηση τόσο καιρό. 

Ακόμα πιο καυστικός στην κριτική του από τον Τάσο Τσερπέ ήταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, Μανώλης Δουρούμης. Ο κ. Δουρούμης, αφού εξέφρασε κι αυτός τα σημεία διαφωνίας του πάνω στον εκλογικό νόμο, στη συνέχεια είπε ότι είναι «ντροπή» για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα να τοποθετούνται μόνο τρεις άνθρωποι στο Σώμα, ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας το δήμαρχο για συνεχή και συστηματική απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω σε σοβαρά ζητήματα, βάζοντας στο «κάδρο» και τη διακρατική συμφωνία για το στρατιωτικό αεροδρόμιο με το Ισραήλ, για την οποία ουδέποτε ενημερώθηκε το Σώμα. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος απάντησε σε ήπιους τόνους, χαρακτηρίζοντας υποκριτικό όλο αυτό που γίνεται από την αντιπολίτευση, μόνο για τα «μάτια του κόσμου», υπενθυμίζοντας δε ότι ο ίδιος εξελέγη από αυτό το εκλογικό σύστημα το οποίο υποστηρίζουν, οπότε «αυτά ότι τον συμφέρει, δεν ισχύουν». Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά γενική ομολογία το νέο νομοσχέδιο που προωθείται βοηθά τη διοίκηση της αυτοδιοίκητης από το χάος που δημιούργησε πολλές φορές ο νυν εκλογικός νόμος.

Στη συζήτηση στο τέλος ζήτησε να παρέμβει και ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Τσώνης. Ο πρόεδρος δεν του έδωσε το λόγο, καθώς δεν τον ζήτησε όταν απηύθυνε το ερώτημα στους συμβούλους, με τον Γιώργο Τσώνη να ενίσταται ότι τον ζήτησε. 

Στο σημείο αυτό παρενέβη σε έντονο ύφος ο Γιώργος Αθανασόπουλος, ζητώντας από όλους τους συμμετέχοντες στο συμβούλιο να πουν αν άκουσε κανείς τον κ. Τσώνη να ζητά το λόγο, ενώ είπε στον τέως δήμαρχο να σοβαρευτεί και να σταματήσει να «πυροδοτεί» σκόπιμα τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με ένταση.

Ο κ. Τσώνης μπορεί να μην πήρε το λόγο σε εκείνο το σημείο, ωστόσο τον πήρε αργότερα και συμφωνώντας ουσιαστικά με την τοποθέτηση του Μανώλη Δουρούμη, μίλησε και ένα δήμαρχο «ψεύτη» που έχει αφήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στο «σκοτάδι» για όλα τα σημαντικά θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, το πού βρίσκεται ο «δρόμο», αλλά και για το γεγονός ότι δεν εξασφάλισε κανένα ανταποδοτικό όφελος από τη συμφωνία στην 120 ΠΕΑ με το Ισραήλ,  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ξεπουλά» την περιοχή.