Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Παιδί και Διαδίκτυο: Νέες προκλήσεις και ψυχοκοινωνικές συνέπειες»

Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Παιδί και Διαδίκτυο: Νέες προκλήσεις και ψυχοκοινωνικές συνέπειες»

Διαδικτυακή ημερίδα που απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Παιδί και Διαδίκτυο: Νέες προκλήσεις και ψυχοκοινωνικές συνέπειες» διοργάνωσε την Τετάρτη η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και με τους ΣΕΕ του ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Οι δε θεματικές ενότητες και οι προσκεκλημένοι εισηγητές είχαν ως εξής:

•“Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα και οι προκλήσεις ασφάλειας”, Παπαπροδρόμου Γεώργιος, υποστράτηγος ε.α. – πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ – ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος. Ο κ. Παπαπροδρόμου εστίασε σε ζητήματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, καθότι αυτό αποτελεί μια «κοινότητα». Τόνισε τη σημασία της πρόληψης και της συνεργασίας των φορέων και των θεσμών ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια για ευάλωτες κυρίως ομάδες όπως είναι τα παιδιά. Στο τέλος της εισήγησής του τόνισε ότι το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που στόχο έχει να διευκολύνει τον άνθρωπο, καθώς αυτό που καθοδηγεί είναι «…το χέρι που ιδρώνει» και όχι αυτό μιας μηχανής.

•“Η σχέση των εφήβων και των νέων με το διαδίκτυο σήμερα. Προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και κίνδυνος εξάρτησης”, Xρηστίδη Στέλλα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος προβληματικής χρήσης διαδικτύου του 18 Άνω, διευθύντρια Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω (ΨΝΑ).

Η κα Χρηστίδη μίλησε για τη συμπεριφορά που υιοθετούν οι έφηβοι στο διαδίκτυο και πότε αυτή μπορεί να γίνει προβληματική για την ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού. Ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας προβληματικής χρήσης του διαδικτύου, καθώς και παρουσίασε τους τρόπους σωστής διαχείρισης που πρέπει να υιοθετηθούν από την πλευρά των γονέων. Όπως επισήμανε και η ίδια στην παρουσίασή της: «Το κλειδί για να αποτρέψεις τα παιδιά να κολλήσουν σε οθόνες είναι να τους παρέχεις πραγματικά τουβλάκια αντί των ψηφιακών τους avatar, βιβλία αντί για tablets, φύση και άθληση αντί για τηλεόραση…».

•“Διακίνηση και πρόκληση για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών μέσω διαδικτύου», Δεληγιάννης Αναστάσιος, διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και η κα Γεωργακοπούλου Αγγελική, ανθυπαστυνόμος.

Ο κ. Δεληγιάννης και η κα Γεωργακοπούλου παρουσίασαν το ζήτημα της χρήσης ουσιών τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και τη διακίνηση που γίνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό μέσα από το διαδίκτυο. Τέλος, τόνισαν ότι η ενημέρωση από πλευράς γονέων και εκπαιδευτικών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα προστασίας για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η δε συμμετοχή ήταν μεγάλη, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας έλαβαν μέρος 160 άτομα. Μετά το πέρας της τα σχόλια ανατροφοδότησης που έλαβε το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας ήταν πολύ θετικά, καθώς οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη για περισσότερες ημερίδες-σεμινάρια σε σχέση με την ψυχοκοινωνική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.