Εκδήλωση για τους «ψηφιακούς νομάδες» και τη Μεσσηνία

Εκδήλωση για τους «ψηφιακούς νομάδες» και τη Μεσσηνία

Σε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την τάση των ψηφιακών νομάδων και τη σχέση τους με τη ταξιδιωτική βιομηχανία έλαβε μέρος ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Η διαδικτυακή εκδήλωση είχε ως θέμα «Ψηφιακοί Νομάδες: προορισμός Μεσσηνία» και τη διοργάνωση είχαν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και η «Φάος» ΚοινΣΕπ, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων (Digital Nomads Observatory). Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε παρέμβασή του, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε: «Ο δρόμος της προόδου και της εξωστρέφειας αποτελεί τη μόνη επιλογή για όλους εμάς που επιθυμούμε, που στοχεύουμε στο να καταστήσουμε την πόλη μας, το Δήμο μας και γενικότερα την περιοχή, έναν τόπο σύγχρονο. Έναν τόπο που μέσω των νέων τεχνολογιών, μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών, θα μπορέσει να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει τις επιλογές μας ως προς τον αναπτυξιακό δρόμο που βαδίζουμε και δεν είναι άλλος από το δρόμο που οδηγεί στο μέλλον.

Επενδύοντας στην ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, ενσωματώνοντας στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου μας εφαρμογές που μας παρέχει η τεχνολογία, επιχειρούμε την ψηφιακή μετεξέλιξη του Δήμου Καλαμάτας προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών.

Δημιουργούμε δε συνθήκες ικανές να καταστήσουν την Καλαμάτα πόλο έλξης στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, κάτι φυσικά που μας δίνει το δικαίωμα επιλογής για την αναπτυξιακή προοπτική που ως στόχο έχουμε θέσει για το Δήμο μας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, σε μία αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε το Phaos για τις smartcitys, είχα τονίσει ότι η πανδημία, λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων όσον αφορά ζητήματα για την αντιμετώπιση και από φορείς του Δημοσίου των δυνατοτήτων που δίνονται από τις νέες τεχνολογίες.

Στην Καλαμάτα μάλιστα, έχοντας μία σημαντική προεργασία τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης που μας επέβαλε η πανδημία, αλλά και άμεσα προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα, αξιοποιώντας τα για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός.

Σήμερα, δεν είναι τυχαίο ότι η Καλαμάτα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Άλλωστε λίγες ημέρες πριν, μία από τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας  χαρακτήρισε την Καλαμάτα ως πόλη πρότυπο για ψηφιακούς νομάδες.

Η Καλαμάτα των ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών διαθέτει τη βασική υποδομή, που την καθιστά τόπο φιλόξενο, προορισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που η φυσική τους παρουσία σε κάποιο χώρο εργασίας δεν είναι αναγκαία, καθώς εργάζονται αποκλειστικά σε διαδικτυακό περιβάλλον.

Ως Δήμος είμαστε εδώ. Αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δίνονται, όπως τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης για την εγκατάσταση των «ψηφιακών νομάδων», σε συνδυασμό φυσικά με την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, της ιστορίας, του κλίματος, του φυσικού περιβάλλοντος, των υποδομών που διαθέτουμε και, φυσικά, του ανθρώπινου δυναμικού μας. Το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καλαμάτας θα προσδιορίσει μία δέσμη αναγκαίων δράσεων οι οποίες θα δελεάσουν και θα προσελκύσουν «ψηφιακούς νομάδες».

Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις, σε συνεργασίες και είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Η περιοχή μας είναι όμορφη, έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει τις ψηφιακές υποδομές».