«Ήρθε η ώρα για το εθνικό σύστημα της νέας εποχής» τόνισε ο Β. Κικίλιας από την Καλαμάτα

«Ήρθε η ώρα για το εθνικό σύστημα της νέας εποχής» τόνισε ο Β. Κικίλιας από την Καλαμάτα

-Ανακοίνωσε περαιτέρω αναβάθμιση Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς και πρόγραμμα δημόσιας υγείας για τους πολίτες της Μεσσηνίας

Ικανοποίηση του Υπουργού Υγείας για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας 

Διήμερη επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποιεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πρώτος «σταθμός» της επίσκεψής του ήταν χθες το μεσημέρι το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, όπου τον υποδέχθηκαν ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, ο υποδιοικητής, υπεύθυνος για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, καθώς και διευθυντές Ιατρικού, Νοσηλευτικού Προσωπικού και Κλινικών του νοσοκομείου. 

Ο κ. Κικίλιας παρέμεινε για περισσότερο της μιας ώρας στο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, συνομιλώντας με ιατρούς, νοσηλευτές, τραπεζοκόμους, υπεύθυνους καθαρισμού και φύλαξης, ενώ επισκέφτηκε και το χώρο των εμβολιαστικών κέντρων, όπου συνομίλησε τόσο με το προσωπικό όσο και με πολίτες που είχαν ραντεβού. Στη συνέχεια είχε «μίνι» σύσκεψη στο γραφείο της διοικήτριας Ελένης Αλειφέρη, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ άκουσε και τα όποια ζητήματα αφορούν στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ προέβη και σε σημαντικές ανακοινώσεις, όπως η περαιτέρω αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας και στην περιοχή μας, καθώς και το πρόγραμμα δημόσιας υγείας για όλο τον πληθυσμό της Μεσσηνίας. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας σημείωσε αναλυτικά:

«Θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο διασυνδεόμενο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Για τους 22.500 εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει και μας δίνουν ελπίδα και θάρρος για το μέλλον.

Για τους πάνω από 230 ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που έχουμε προσλάβει στα δύο νοσοκομεία.

Για τις έξι νέες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν άρτια.

Και ανακοινώνω ότι δια μέσω του επενδυτικού προγράμματος, του μεγαλύτερου που έχει ποτέ υλοποιηθεί στη χώρα, του RRF, που έχει να κάνει με την υγεία, την περαιτέρω αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, κτηριακά, ενεργειακά, με ψηφιοποίηση και ομογενοποίηση.

Όπως και του νοσοκομείου στην Καλαμάτα και του διασυνδεόμενου της Κυπαρισσίας σε όλα τα επίπεδα, που σημαίνει ότι μας περιμένει πολλή δουλειά, τεχνικά προγράμματα, οργάνωση και σωστός σχεδιασμός με βάση ένα νέο χάρτη υγείας για τη χώρα, μετά την τεράστια προσπάθεια την οποία κάναμε όλοι μαζί. Ευχαριστώ πολύ γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό. 

Γνώρισα σήμερα εδώ καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθειά τους.

Ήρθε η ώρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής, για το νέο ΕΣΥ, μία ευκαιρία την οποία δεν πρόκειται να χάσουμε και θα το ενισχύσουμε σε όλες τις πλευρές.

Επίσης, ανακοινώνω και πρόγραμμα δημόσιας υγείας για το νομό, οριζόντια, για προγεννητικό έλεγχο, προσυμβατικό έλεγχο, το λεγόμενο screening για τις κρίσιμες νόσους, μαστογραφίες για γυναίκες, PSA για τους άντρες, καρδιολογικές εξετάσεις του υγιούς πληθυσμού. 

Από εδώ και πέρα θα φροντίσουμε για έξτρα βάση στη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα υγείας ως Έλληνες και να καταλήγουμε λιγότεροι στα νοσοκομεία της χώρας, σε καλύτερη κατάσταση και με καλύτερη τη δυνατότητα αντιμετώπισης των περιστατικών.

Θέλω να πω ότι το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και όπως γνωρίζετε, κάνουμε παραπάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα στη χώρα.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους, γιατί η πανδημία και ο κορωνοϊός δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα και κινδυνεύουμε από αυτή τη νόσο και από αυτόν τον ιό. Άρα προσοχή στις κοινωνικές και επαγγελματικές συναναστροφές, στον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εμείς θέλουμε να βοηθάμε μόνιμα και να δίνουμε κι άλλους βαθμούς ελευθερίας στους συμπολίτες μας. Να αφήσουμε πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση δημόσιας υγείας. Όμως, ζητάμε και εγώ παρακαλώ προσωπικά, ως υπουργός Υγείας, όλοι να προσέχουν και όλοι να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό.

Είμαστε αισιόδοξοι και θέλω να πω ότι ο μεγάλος πλούτος της υγείας του υπουργείου Υγείας, των υγειονομικών περιφερειών και λοιπά, είναι το έμψυχο δυναμικό μας. Είναι οι επιστήμονες υγείας. Είμαι πολύ περήφανος για αυτούς και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την τεράστια προσπάθεια που έχουν κάνει, ειδικά αυτούς τους 15 μήνες, εν μέσω COVID.

Και να πω, επίσης, ότι φρόντισαν ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, η διοικήτρια του νοσοκομείου, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, οι γιατροί μας, οι συνδικαλιστές μας, όλοι για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, και παρότι αντιμετωπίσαμε αυτή την τεράστια πίεση με τον COVID, δεν έμεινε πίσω καμία άλλη κλινική, δεν υπολειτούργησε καμία άλλη κλινική. Νοσηλεύσαμε και φροντίσαμε όλους τους Καλαματιανούς, όλους τους Μεσσήνιους, όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε ανάγκη.

Θυμίζω, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι χτισμένο και φτιαγμένο κυρίως για τους ανθρώπους που δεν μπορούν, για αυτούς που δεν έχουν και αυτούς είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε».

Από την πλευρά της, η κα Ελένη Αλειφέρη, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κικίλια για την επίσκεψή του, τόνισε ότι ενημέρωσαν τον υπουργό Υγείας για τους επόμενους στόχους που έχει θέσει το νοσοκομείο, εκφράζοντας την ελπίδα της ότι αυτά, τα οποία αποτελούν καίριες παρεμβάσεις, θα προχωρήσουν άμεσα, καθώς αναγνωρίζεται από το υπουργείο η δυναμική και η προσφορά του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας. 

Αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το δημαρχείο Καλαμάτας, ενώ σήμερα νωρίς το πρωί θα επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. 

Του Κώστα Γαζούλη

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας