«Μας πήρανε την Πόλη μας»: Διαδικτυακή συναυλία από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

«Μας πήρανε την Πόλη μας»: Διαδικτυακή συναυλία από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Συμβάλλοντας η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας στη διατήρηση της μνήμης του κοσμοϊστορικού γεγονότος της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία “Μας πήρανε την Πόλη μας”, η οποία θα προβληθεί την ημέρα μνήμης της Αλώσεως, στις 29 του μηνός Μαΐου.

Ξεκινώντας με αναφορά του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στη Μεγάλη Εκκλησία, η βιντεοσκοπημένη συναυλία, με αφηγήσεις κειμένων, ύμνους και θρήνους από σολίστες, τη χορωδία και την ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, ζωντανεύει τις μνήμες του Γένους, υμνεί την ομορφιά της Πόλης, ανασύρει τους θρύλους και τις χαμένες παραδόσεις για το χτίσιμο της Αγια-Σοφιάς, ψάλλει τα νικητήρια στην Υπεραγία Θεοτόκο και ταξιδεύει το νου πίσω στα τρομερά γεγονότα της Άλωσης. Η λαϊκή μούσα συμψάλλει με τη λόγια στίχους και μελωδίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης, πλέκει ύμνους και θρήνους, συμπλέκει ιστορία και θρύλους δημιουργώντας μοναδικά γλαφυρές εικόνες, σε μια ακολουθία των παθών της Πόλης των πόλεων, κορυφώνοντας το δράμα των ηρωικών υπερασπιστών της μέσα από την υπέρτατη θυσία του βασιλέως της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για να φέρει τέλος το τραγικό μήνυμα “η Πόλις εάλω”.

Οι μνήμες όμως του ελληνικού λαού παρηγορούν και ευαγγελίζουν διά της πίστεως πως πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι…

Να σημειωθεί πως η αναμετάδοση θα είναι δυνατή από τις 11.00 το πρωί, της 29ης Μαΐου, μέσω του διαδικτυακού καναλιού της Ιεράς Μητροπόλεως στο YouTube, με τίτλο: 

Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας – Εορτασμός 200 Ετών,

και στο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UC1EBZ9K3rzuOnfrC_ysg0WA.