«ΜΟΡΙΑΣ ‘21»: Ο επιβλητικός Κολοκοτρώνης απέναντι στον Ιμπραήμ σε τοιχογραφία στη Μεσσήνη

«ΜΟΡΙΑΣ ‘21»: Ο επιβλητικός Κολοκοτρώνης απέναντι  στον Ιμπραήμ σε τοιχογραφία στη Μεσσήνη

Μια τοιχογραφία, έργο τέχνης, που αναπαριστά στιγμές της ιστορίας του τόπου της Μεσσήνης, δημιούργησαν στον τοίχο των ΚΑΠΗ Μεσσήνης, πλησίον της κεντρικής πλατείας, καλλιτέχνες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η δε πρωτοβουλία για τη δημιουργία του graffiti ανήκει στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μοριάς ‘21», το οποίο υλοποιείται στα ιστορικά μέρη που έλαβε χώρα η Επανάσταση στην Πελοπόννησο πριν από 200 χρόνια.

Χθες το πρωί, λίγο πριν από την ολοκλήρωση, το έργο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, συνοδευόμενος και από την αντιδήμαρχο για θέματα Παιδείας, Ελένη Τσέλιου. Ο κ. Αθανασόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε: “Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το πρόγραμμα «Μοριάς 21», την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και την κα Χατζησάββα, για την επιλογή αυτής της τοιχογραφίας και την αποτύπωσή της σε δημόσιο χώρο. Ζωντανεύει την ιστορία του τόπου μας και μας κάνει γνώστες και υπερήφανους για τους ήρωές μας»

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κα Χατζησάββα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εικονογράφηση αναπαριστά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να κρατά ένα κλαδί ελιάς, ό,τι απέμεινε από τις καταστροφές του Ιμπραήμ Πασά το 1827, που κατέκαψε το μεσσηνιακό κάμπο για να αποδυναμώσει τους Έλληνες, τον Ιμπραήμ, καθώς και τα λόγια του Γέρου του Μοριά, ότι οι Έλληνες δεν προσκυνούν, ακόμα και αν τους απομείνουν μόνο πέτρες. 

Πρόσθεσε, δε, ότι προηγήθηκε ιστορική τεκμηρίωση και έρευνα της περιοχής για την επιλογή του θέματος.

Επίσης, επανέλαβε ότι η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μοριάς ‘21» και στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, καθώς σε συνεργασία με τους εμβληματικούς Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους οποίους εδραιώθηκε ο αγώνας για την ανεξαρτησία, δημιουργούνται δημόσιες ιστορικές τοιχογραφίες που έχουν κάτι να αφηγηθούν. 

Τέλος, παρουσίασε τους καλλιτέχνες Θανάση και Μπάμπη Κρέτση που δημιούργησαν το “graffiti” στη Μεσσήνη με τη δική της εικαστική επιμέλεια.

Τέλος, ο Θανάσης Κρέτσης, εκπροσωπώντας την «ομάδα» (www.kretsis.gr) του, που αποτελείται από τα αδέρφια του Δημήτρη και Μπάμπη, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μέσα από αυτή τη δράση του προγράμματος «Μοριάς ‘21» τους δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλουν στην τιμή που αποδίδεται στους ήρωες της Επανάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το 3ο graffiti που δημιούργησαν ύστερα απ’ την Πύλο και την Τρίπολη, ενώ επόμενος σταθμός τους είναι τα Φιλιατρά.

Από την πλευρά του Δήμου Μεσσήνης δόθηκαν ευχαριστίες στις επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής που συνέβαλαν με τις χορηγίες τους στην παραμονή των καλλιτεχνών στην πόλη.

Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν ήταν:

-«Ανέκαθεν» ψητοπωλείο, υπεύθυνος Θανάσης Γιαννόπουλος

-«Bouka Bouka mare» Cafe Beach Bar, υπεύθυνος Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

-«Ideal» cafe-restaurant, υπεύθυνος Χρήστος Πλούμης

-«Με…νου» ψητοπωλείο, υπεύθυνος Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

-«Οινοσοφίες-Vinosofies» ταβέρνα – μεζεδοπωλείο, υπεύθυνος Αντώνης Γιαννόπουλος

-«Placebo Alternative Espresso Bar», υπεύθυνος Βασίλης Στεφάνου.