Νέα κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας

Νέα κραυγή αγωνίας από  τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας

Τις οριακές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου, προειδοποιώντας για κατάρρευσή τους.

Μάλιστα, επισημαίνουν τη συστράτευση όλων των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των συνεπειών του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η διαθεσιμότητά τους αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που είναι αρμόδια και το υπουργείο Υγείας ως «λευκή επιταγή».

Κίνδυνος κατάρρευσης
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου της Πελοποννήσου απειλούνται, εν μέσω πανδημίας, με πλήρη και άμεση, λόγω δραματικής υποστελέχωσης, κατάρρευση και αναφέρουν: «Οι προκηρύξεις θέσεων ιατρικού προσωπικού, που η ενεργοποίηση τους εκκρεμεί ήδη δύο χρόνια, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν! Είναι μάλιστα, ειδικά για την Πελοπόννησο, απαραίτητο να συμπληρωθούν με την αντικατάσταση των αποχωρήσεων που συντελέστηκαν και αυτών που λόγω παρατάσεων θα ακολουθήσουν στις 30 Ιουνίου. Στο ενδιάμεσο οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών, όπου εκκρεμούν και παρά την πάγια θέση μας για αναγκαιότητα μόνιμων θέσεων εργασίας, πρέπει αυτονόητα να υλοποιούνται. Εννοείται η προτεραιοποίηση, με μοριοδότηση της μονιμοποίησης των ήδη υπηρετούντων επικουρικών συναδέλφων.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάσχεση της πανδημίας. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ταλανίζεται από συγκεκριμένες δυσλειτουργίες που περιλαμβάνουν ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτριών που προαναφέρθηκαν, υπερεργασία του ήδη υπηρετούντος προσωπικού (συνεχής 6ήμερη εργασία ) κ.λπ.».

Ακολούθως εκτιμούν ότι η πρόσφατη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας (έως τις 24.00) θα συνεισφέρει στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος από ελάχιστα έως καθόλου, και σίγουρα δυσανάλογα με τη συνεπαγόμενη επιπλέον εξουθενωτική επιβάρυνση του προσωπικού των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας.

Άδειες
Εξηγούν ότι η διεύρυνση ωραρίου, ή η δημιουργία νέων εμβολιαστικών γραμμών, είναι ανέφικτη αριθμητικά χωρίς νέες άμεσες προσλήψεις στα περισσότερα ΚΥ της Πελοποννήσου. «Εννοείται ότι για πολλούς από μας η χρήση και αυτής ακόμα της εορταστικής άδειας των μιας ή δύο ημερών που ανακοινώθηκε, θα μείνει “στα χαρτιά”, γεγονός που αποδεχόμαστε, γιατί αλλιώς θα έμεναν ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας.

Να τονισθεί, επίσης, ότι κάθε σκέψη για μετακίνηση συναδέλφων μας στα νοσοκομεία για κάλυψη δικών τους κενών, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και του εμβολιαστικού προγράμματος που κατά προτεραιότητα αυτή διεκπεραιώνει. Έχει, όμως, παρατηρηθεί το φαινόμενο, υπεύθυνοι ΚΥ να δημιουργούν προβλήματα στη χρήση ακόμα και 2ωρων αδειών θεωρώντας τες “εθιμικό δίκαιο” (αναφέρεται μάλιστα περίπτωση και τιμωρίας συναδέλφου, με στέρηση μισθού, ως “αδικαιολόγητα απούσας”!). Επίσης, αναφέρεται περίπτωση αδικαιολόγητης καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού με μεταφορά ανώνυμων, δήθεν καταγγελιών “πολιτών”, σε βάρος συναδέλφων. Τέτοιες καταστάσεις, για τις οποίες βέβαια διαμαρτυρόμαστε, θεωρούμε ότι διαταράσσουν το κλίμα ομαλής λειτουργίας των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αποτελεσματικότητα του έργου που καλούμαστε να φέρουμε σαν γιατροί σε πέρας, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αναμένουμε από τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί, να διευθετήσει τέτοιου τύπου προβλήματα. Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό κάθε συναδέλφου που κατηγορηθεί ή διωχθεί άδικα!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα αιτήματά τους είναι:

-Άμεσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Πελοποννήσου. Επιτάχυνση στην υλοποίηση των προκηρύξεων που εκκρεμούν ήδη δυο χρόνια!

-Ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με επικουρικούς γιατρούς, για την ασφαλέστερη και πληρέστερη λειτουργία τους και την αποφυγή εργασιακής καταπόνησης των ήδη υπηρετούντων

-Άμεση καταβολή των καθυστερούμενων

-Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων από διοικητικές αυθαιρεσίες, ειδικά εν μέσω πανδημίας!

Κλείνοντας την ανακοίνωση σημειώνουν ότι οι γιατροί που επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις εργάζονται απλήρωτοι ήδη πέντε μήνες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως επίσης δεν μπορεί να καθυστερήσουν επ’ άπειρον οι καταβολές αποζημίωσης για την υπερωριακή τους εργασία.

Της Βίκυς Βετουλάκη