Ο Γ. Αμυράς τα άκουσε για τα «Δασικά», αλλά και για το νερό στη Δυτική Μάνη

Ο Γ. Αμυράς τα άκουσε για τα «Δασικά», αλλά  και για το νερό στη Δυτική Μάνη

-Δεσμεύσεις για οριζόντια λύση στο ζήτημα των “δασικών χαρτών” με νομοθετική πρωτοβουλία 

Το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι δασωμένοι αγροί ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τις χθεσινές συναντήσεις που είχε στη Μεσσηνιακή Μάνη, την οποία επισκέφτηκε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, με το θέμα των Δασικών χαρτών να είναι το φλέγον, αλλά όχι το μοναδικό που του έθεσαν κάτοικοι και φορείς. 

Συγκεντρωμένο πλήθος Μανιατών βρέθηκε έξω απ’ το Δημαρχείο στην Καρδαμύλη και διαμαρτυρήθηκε στον υφυπουργό για τα σημαντικά προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν στην περιοχή.

Ο υφυπουργός δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του, αλλά επανέλαβε, όπως και στις επισκέψεις του σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική λύση που θα διευθετήσει οριζόντια όλα τα μεγάλα ζητήματα για τους δασικούς χάρτες. 

Δασικοί χάρτες

Αρχικά, ο κ. Αμυράς είχε σύσκεψη με την επιτροπή αγώνα της περιοχής για τους δασικούς χάρτες, παρουσία και της Δημοτικής Αρχής. Στη συνέχεια συζήτησε τόσο τα «δασικά» όσο και τα ευρύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δυτικής Μάνης, παρουσία των τριών κυβερνητικών βουλευτών, Γιάννη Λαμπρόπουλου, Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, αλλά και του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου και περιφερειακών συμβούλων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος μετέφερε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, έτσι ώστε να σταματήσει και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες.

Μάλιστα, τόνισε πως κεντρικός στόχος είναι να μη χαθούν οι αγροτικές περιουσίες, αλλά και όπου υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση και μπορεί να έχουν χαρακτηρισθεί δασικά.

Τρεις άξονες

Όπως σημείωσε ο κ. Αμυράς, οι τρεις «άξονες» που προωθεί η κυβέρνηση για την επίλυση των ζητημάτων είναι: 

Πρώτον, η ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει λύση σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τίτλους ιδιοκτησίας, που δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στη περιοχή και οι πολίτες θα κληθούν να πιστοποιήσουν με άλλο τρόπο ότι η γη τους ανήκει.

Δεύτερον, αναφορικά με το ζήτημα των δασωμένων αγρών, ο υφυπουργός ανέφερε την ήδη ειλημμένη απόφαση ότι ο «φρύγανος» και ο «ασπάλαθος» θα πάψουν να θεωρούνται δάσος, κάτι που αναμένεται να λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο πρόβλημα, ειδικά με ιδιοκτησίες που το 1945 εμφανίζονταν ως αγροί και το 2007 στις αεροφωτογραφίες ως δασικές… 

Τέλος, ο Γιώργος Αμυράς επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για 800 περίπου προσλήψεις δασολόγων, δασοπόνων, μηχανικών, αλλά και διοικητικού προσωπικού, με σκοπό να «τρέξει» πολύ γρήγορα η εξέταση των αντιρρήσεων και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Ο υφυπουργός φάνηκε να αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα το τελευταίο ζήτημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το «βάρος» να δώσει οριζόντιες λύσεις στα περισσότερα προβλήματα που έχουν ανακύψει, ενώ όσα παραμείνουν, θα επιλυθούν το συντομότερο χωρίς περαιτέρω «γραφειοκρατία».

Από την πλευρά τους, οι πολίτες και οι ιδιοκτήτες γης της Μάνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως τις μετέφερε στην περιοχή τους ο υφυπουργός.

Αμέσως μετά ο Γιώργος Αμυράς επισκέφτηκε το ελαιοτριβείο «Σκαρπαλέζου», καθώς και την επιχείρηση “Blauel”. 

Σε δηλώσεις του, πάντως, χθες ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης αποκάλυψε πως, όταν το 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Μάνη για τα εγκαίνια της οικίας του Πάτρικ Λη Φέρμορ, οι κάτοικοι του είχαν θέσει τα ζητήματα αυτά, κι αυτός ζήτησε από τον κ. Χρυσομάλλη ένα υπόμνημα. Το οποίο, όπως είπε χθες ο κ. Χρυσομάλλης, έστειλε μαζί με προτάσεις για λύσεις. Τότε ο πρωθυπουργός είχε προωθήσει την επιστολή αυτή στον κ. Χατζηδάκη, με κάποιες από τις προτάσεις να υιοθετούνται και οι υπόλοιπες να βρίσκονται τώρα στα χέρια του κ. Αμυρά και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Περικλής Μαντάς: «Οφείλουμε να σταματήσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών»

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ανέφερε: «Οι δασικοί χάρτες είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας. Μια μεταρρύθμιση, όμως, για να έχει επιτυχές αποτέλεσμα, πρέπει να έχει συμμάχους τους πολίτες και να χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη.

Στη συνάντηση στην Καρδαμύλη, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και εκπροσώπων πολιτών και της αυτοδιοίκησης, ήταν πολύ σημαντική γιατί αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να λύσει με νομοθετική πρωτοβουλία, οριζόντια για όλη τη χώρα, όλα τα πρόδηλα σφάλματα με τους δασωμένους αγρούς, την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και το χαρακτηρισμό των χορτολιβαδικών εκτάσεων. Προβλήματα που εντοπίζονται ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνης. Οφείλουμε να σταματήσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών. Το κράτος είναι αυτό που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με γνώμονα την προστασία του δάσους, αλλά και της ιδιοκτησίας των πολιτών».