ΣΔΙΤ χωρίς ΕΣΠΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

ΣΔΙΤ χωρίς ΕΣΠΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό θα προχωρήσει η υλοποίηση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας, καθώς η Κομισιόν έχει παγώσει εδώ και μήνες τη χρηματοδότηση ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα και την απόδοση του έργου.

Όπως, βέβαια, έχει ανακοινωθεί από την κατασκευάστρια ΤΕΡΝΑ, κατά την υπογραφή των συμβάσεων, «το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ».

Όμως, όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η Κομισιόν απέρριψε το αίτημα χρηματοδότησης κρίνοντάς το μη συμβατό με κοινοτικές οδηγίες, εντοπίζοντας υπερκοστολογήσεις και βάζοντας ενστάσεις για χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων σε περιοχή Νατούρα στη Λακωνία.

Το έγγραφο εκείνο ζητούσε απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων και περιελάμβανε ιδιαίτερα σκληρές διατυπώσεις, καθώς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για τη μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν για ταφή (67% ενώ πρέπει να μειωθεί στο 10% με βάση το νόμο Χατζηδάκη), ενώ δε δίνει έμφαση στην ανακύκλωση καθώς οδηγεί τα απορρίμματα σύμμεικτα σε Μονάδες Επεξεργασίας. Παράλληλα, θα ανεβάσει υπέρμετρα το κόστος, καθώς προβλέπονται τρεις τέτοιες μονάδες σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ σε Κορινθία και Αργολίδα θα υπάρχουν μόνο Σταθμοί Μεταφόρτωσης.

Πάντως, από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος είχε δηλώσει ότι «αισθάνεται αισιόδοξος για την τελική έκβαση της υπόθεσης», διότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν θα πεισθεί να προχωρήσει στη χρηματοδότηση.

Χθες, όμως, επανήλθε με νέο δημοσίευμα η εφημερίδα. Ειδικότερα, σημειώνει: “Χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση απειλούνται να μείνουν έργα διαχείρισης σκουπιδιών ανά την Ελλάδα με προϋπολογισμό που ξεπερνά συνολικά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η απειλή διατυπώνεται πλέον και εγγράφως σε υπηρεσιακά κείμενα, αν και η κυβέρνηση διατύπωνε έως πρόσφατα την άποψη ότι θα εξασφαλισθούν ευρωπαϊκά χρήματα.

Το έγγραφο προέρχεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφορά ένα από τα πιο περιπετειώδη έργα διαχείρισης απορριμμάτων, το γνωστό και ως «ΣΔΙΤ Πελοποννήσου» που περίμενε 62,5 εκατομμύρια ευρώ από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ο φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου αποσύρθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός από την Περιφέρεια για την πρόσληψη εξειδικευμένου Συμβούλου που θα αναλάβει την αναμόρφωση του φακέλου «λόγω του πολύ εξειδικευμένου, πολύπλευρου και απαιτητικού αντικειμένου» (σ.σ. Στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή αποφασίστηκε η έγκριση χρηματοδότησης 183.000 ευρώ προκειμένου να γίνει η αναμόρφωση του φακέλου του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων με Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, μετά τις κίτρινες κάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο φάκελο που είχε υποβληθεί. Την απόφαση χαρακτήρισε «διπλά απαράδεκτη» ο Θανάσης Πετράκος. Όπως υποστηρίζει, είναι απαράδεκτο να προωθείται ένα έργο που, όπως εκτιμά, δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και διπλά απαράδεκτο η αναμόρφωση του φακέλου να πληρωθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας…)”.

Επιστρέφοντας στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το έγγραφο της Περιφέρειας σημειώνει: «Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής επενδύσεις που αφορούν: (α) σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και (β) επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις για την επεξεργασία υπολειμματικών αποβλήτων. Επομένως, τέτοιου είδους έργα πιθανότατα δε θα είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027», αναφέρουν καθαρά οι αρμόδιοι.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζουν, «δεδομένης και της απόλυτης αναγκαιότητας του έργου, σε περίπτωση μη συγχρηματοδότησής του από κονδύλια της Ε.Ε. θα πρέπει να αναζητηθούν κονδύλια από άλλες πηγές χρηματοδότησης (π.χ. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δανεισμός κ.λπ.)».

Η διατύπωση μέσα σε επίσημο έγγραφο έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους που αιωρούνταν εδώ και καιρό για προβλήματα στην υλοποίηση έργων απορριμμάτων ανά την Ελλάδα.
Α.Π.