Airbnb: Στο «κόκκινο» οι κρατήσεις στη Μεσσηνία

Airbnb: Στο «κόκκινο»  οι κρατήσεις στη Μεσσηνία

Στους…. δρόμους έχει βγάλει η άρση του lockdown τους Έλληνες που έπειτα από  αρκετούς μήνες εντός των τειχών τώρα μπορούν  να ταξιδέψουν. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως ανάμεναν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να βρεθούν σε μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη φύση, σε κοντινή απόσταση από τη μόνιμη κατοικία τους.

Στις προ-κρατήσεις, λοιπόν, επικρατούν δεδομένα όπως τις ημέρες του Πάσχα και αυτή η εικόνα αφορά στα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κοντά στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, όπως γράφει η Ελένη Στεργίου στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο», οι περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν κυρίως προορισμούς ηπειρωτικής χώρας λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που έχουν στη διάθεσή τους – εκδρομή διημέρου, του μειωμένου κόστους, αλλά και λόγω covid-19 αποφεύγουν τυχόν συνωστισμό σε πλοία.

“Μπορεί ο τουρισμός να έχει ανοίξει, αλλά η δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες περίοδος διακοπών, αλλά περίοδος εκδρομών Σαββατοκύριακου, δηλαδή αναχώρηση την Παρασκευή το μεσημέρι και επιστροφή τη Δευτέρα το απόγευμα”, σχολιάζει ο Θέμης Μπάκας,  πρόεδρος του E-Real Estates.

Επιλέγουν κυρίως οδικές περιοχές σε χιλιομετρική απόσταση 1,5 – 2 ώρες, ενώ σημαντικός παράγοντας επιλογής του προορισμού, εκτός από τη φυσική ομορφιά, αποτελεί και το οδικό δίκτυο.

«Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ θεωρούμε ότι θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Πού θα πάνε το τριήμερο
Οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates,  έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.

Τα δεδομένα που προκύπτουν, σύμφωνα με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μας θυμίζουν εικόνες που επικρατούσαν τις ημέρες του Πάσχα όσον αφορά στα παραθαλάσσια προάστια του Ν. Αττικής. Περιοχές όπως Πόρτο Ράφτη και Σούνιο καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα για το τριήμερο με επιστροφή τη Δευτέρα. Διαθεσιμότητες στα παράλια του Ν. Αττικής, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, καταγράφονται κυρίως σε κατοικίες που απευθύνονται σε υψηλά οικονομικά βαλάντια, πολυτελείς βίλες με πισίνα με δυνατότητα να φιλοξενηθούν άνω των 4 ατόμων.

Οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν για το χρονικό διάστημα από χθες έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, έχουν επιλέξει να επισκεφτούν οδικούς προορισμούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα, καθώς και τα παράλια της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Στην κορυφή η Μεσσηνία
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πελοπόννησο διατηρεί ο Νομός Μεσσηνίας όπου οι πληρότητες έχουν χτυπήσει «κόκκινο», ιδιαίτερα στις «γνωστές» παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Φοινικούντα  και η Βοϊδοκοιλιά, όπου υπάρχει μηδενική διαθεσιμότητα για μίσθωση (σ.σ. τα στοιχεία δείχνουν πληρότητα άνω  του 95%)   αυτοτελών διαμερισμάτων και κατοικιών.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει όσο και λόγω του καλού οδικού δικτύου που τη συνδέει με την Αθήνα, έχει αποτελέσει πολλές φορές το «μήλον της έριδος» τόσο για καλοκαιρινές διακοπές όσο και για εκδρομές διημέρου.