Αντιδράσεις από κατοίκους και Δήμο Οιχαλίας για το κλείσιμο του καταστήματος Πειραιώς

Αντιδράσεις από κατοίκους και Δήμο Οιχαλίας για το κλείσιμο του καταστήματος Πειραιώς

Η είδηση ότι το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Μελιγαλά πρόκειται να κλείσει προκάλεσε την κινητοποίηση φορέων και κατοίκων. Το θέμα συζητήθηκε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ελήφθη ψήφισμα καταδίκης των σχεδίων της τράπεζας.

Ειδικότερα, η δήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Σώματος: «Σύμφωνα με πληροφορίες, φημολογείται ότι το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. που εδρεύει στο Μελιγαλά, οδεύει προς οριστική παύση λειτουργίας.

Με προηγούμενα έγγραφά μας, προς την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., έχουμε γνωστοποιήσει πολλές φορές την αναγκαιότητα ύπαρξης υποκαταστημάτων των τραπεζών στη περιοχή μας.

Ο Δήμος Οιχαλίας είναι ένας από τους έξι (6) Δήμους της Μεσσηνίας με το πλέον δύσκολο ανάγλυφο, τις λιγότερες υποδομές και το ελλειμματικό συγκοινωνιακό δίκτυο.

Είναι ένας Δήμος έκτασης 411 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 52 Κοινότητες, που αποτελούνται από περίπου 80 οικισμούς. Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένας μικρός Δήμος σε πληθυσμό (11.228 μόνιμοι κάτοικοι) με μεγάλη γεωγραφική έκταση. Πάνω από το 90% της έκτασης αυτής αποτελείται από ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Για να μετακινηθεί ένας δημότης στην Καλαμάτα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί από άλλο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, χρειάζεται να διανύσει σε πολλές περιπτώσεις περίπου διακόσια (200) χιλιόμετρα και με δεδομένη την ελλιπή συγκοινωνιακή σύνδεση, υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία και αναγκάζεται να επιβαρυνθεί με δυσβάσταχτο κόστος.

Επίσης, αξίζει να σας ενημερώσουμε ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα στο Μελιγαλά είναι ιδιόκτητο (δεν υπάρχει επιβάρυνση ενοικίου από τον Οργανισμό), παρέχει πλήθος τραπεζικών υπηρεσιών και εξυπηρετεί, εκτός από τους χιλιάδες πολίτες του Δήμου Οιχαλίας, πολλές εκατοντάδες άλλους πολίτες από τους όμορους Δήμους, αφού είναι το πλησιέστερο σε αυτούς, γιατί τα καταστήματα της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας είναι σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Επίσης τους τελευταίους μήνες με τη μείωση προσωπικού των ΕΛΤΑ, στην τράπεζα αυξήθηκε ο όγκος των συναλλαγών και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ήδη, στο άκουσμα της πιθανότητας παύσης της λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος οι επαγγελματίες, αλλά και οι πολίτες είναι ανάστατοι μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και εκφράζουν έντονα την αγωνία και τη δυσαρέσκειά τους.

Όπως προαναφέραμε, ο Δήμος Οιχαλίας είναι μια περιοχή αμιγώς αγροτική και οι πολύχρονες συναλλαγές, με αυτοπρόσωπη παρουσία στην τράπεζα, από τους πολίτες της περιοχής, αλλά κυρίως με όλο το φάσμα των ανθρώπων του Δήμου, εξυπηρετούσαν την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι αποτελεί κοινή επιδίωξη η διασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και συνθηκών που θα διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. στο Μελιγαλά, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ευελπιστούμε για την ικανοποίηση του αιτήματος όλων των πολιτών του Δήμου Οιχαλίας”.

Ομόφωνο ψήφισμα

Σε ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε δε, αναφέρεται: «Οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας, οι οποίοι, ας σημειωθεί, ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αφού ο πληθυσμός του Δήμου μας είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός και μεγάλης ηλικίας, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους κατοίκους των άλλων Δήμων του νομού.

Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν πρέπει να απαξιώνονται και να ταλαιπωρούνται από τη διοίκηση. Εδώ και αρκετά χρόνια με τη συσσώρευση των υπηρεσιών στα αστικά κέντρα και με τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση και την πανδημία, δυστυχώς η επαρχία και, κυρίως, οι αγροτικές περιοχές συρρικνώνονται.

Μη γίνουμε, λοιπόν, κι εμείς συνεργοί στο μαρασμό της υπαίθρου και των παραγωγικών τάξεων του πρωτογενούς τομέα, ενός πρωτογενούς τομέα που μαζί με τον τουρισμό αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση.

Θεωρούμε ότι αποτελεί κοινή επιδίωξη η διασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και συνθηκών που θα διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. στο Μελιγαλά, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ευελπιστούμε για την ικανοποίηση του αιτήματος όλων των πολιτών του Δήμου Οιχαλίας».