«Χάρτινος κινηματογράφος: Σκηνοθετώντας μία σελίδα κόμικς»

«Χάρτινος κινηματογράφος:  Σκηνοθετώντας μία σελίδα κόμικς»

Αύριο, στο Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49), δύο σπουδαίοι εκπρόσωποι της 9ης Τέχνης, ο Γιώργος Μπότσος και ο Andrea Bruno, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα τετράωρο masterclass (από τις 16.00 έως τις 20.00) με θέμα τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο!

Πρόκειται για άλλη μία σπουδαία δράση που εξασφάλισε για το κοινό της Καλαμάτας το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του.

Το masterclass χωρίζεται σε δύο ενότητες, μία για κάθε δημιουργό. Ο γνωστός δημιουργός κόμικς, Γιώργος Μπότσος, θα παρουσιάσει τη σχέση, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, ενώ ο διεθνούς φήμης Ιταλός, Andrea Bruno, θα αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση στη δημιουργία ενός κόμικ σε σχέση με το ντοκιμαντέρ.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε μία ενδιαφέρουσα δημιουργική άσκηση, σχεδιάζοντας τη δική τους εκδοχή μιας κωμικής ιστορίας.

Κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν, στο φιλόξενο χώρο του Α49, όπου λειτουργεί αυτές τις μέρες η διεθνής έκθεση κόμικς “Η 7η Τέχνη συναντά την 9η”, με έργα των Γιώργου Μπότσου, Θανάση Πέτρου, Soloup, Andrea Bruno, Danijel Zezely και Soto Anagno, σε επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς “Βαβέλ”, για το 7ο ΔΦΝΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουλίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 16.00 έως τις 21.00.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο masterclass, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του Φεστιβάλ στο 27210 22376 και στο e-mail info@peloponnisosdocfestival.com.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μπότσο
Ο Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1983 αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σταθερός συνεργάτης του περιοδικού ΒΑΒΕΛ από το 1987, έλαβε μέρος σε όλα τα Φεστιβάλ που διοργάνωσε το περιοδικό. Τη δουλειά του χαρακτηρίζει μια πολύ έντονη χρήση του χρώματος κι ένα ιδιαίτερο στιλ που συνδυάζει στοιχεία εξπρεσιονισμού και την αμεσότητα της 9ης Τέχνης.

Η εικαστική του δουλειά έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2000 διδάσκει κόμικς και διευθύνει το τμήμα «σκίτσο-κόμικς-καρτούν» στον Κολέγιο ΑΚΤΟArt&Design.

Λίγα λόγια για τον Andrea Bruno
Ο Αντρέα Μπρούνο γεννήθηκε στην Κατάνια το 1972. Ξεκίνησε να κάνει κόμικς στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έχει δημοσιεύσει σε πολλές ιταλικές και διεθνείς ανθολογίες και περιοδικά, όπως «Μαύρο ινδικό μελάνι (Amok, 2000), Mano, Schizzo, Μαύρος, Le Cheval Sans Tête, De Brakke Hond, Ροζέτα και Strapazin. Ζει στην Μπολόνια και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Canicola. Το 2007 δημοσίευσε την κωμική του ιστορία «Brodo di Niente».

Ο Andrea Bruno είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες κόμικς στη διεθνή σκηνή. Μεταξύ των επιρροών του είναι οι μεγάλοι δάσκαλοι των ιταλικών και αργεντίνικων σχολείων, συμπεριλαμβανομένων των Alberto Breccia, Jose Munoz, Sergio Toppi και Hugo Pratt.

Ο Andrea Bruno ενδιαφέρεται για ιστορίες παρμένες από την πραγματική ζωή. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα όλο και πιο προσωπικό στυλ, εγκαταλείποντας τη γραμμή και το στυλό υπέρ των μαύρων κηλίδων μελανιού, και τη χρήση ενός πινέλου και κομματιών κυματοειδούς χαρτονιού. Αυτή η τεχνική επιτρέπει ένα ιμπρεσιονιστικό-εξπρεσιονιστικό αποτέλεσμα: οι φιγούρες, τα σώματα και τα πρόσωπα που δημιουργούνται από την έντονη αντίθεση των βαθιών μαύρων και των καθαρών λευκών αναδύονται σαν αντικατοπτρισμός από το χαρτί.