Δ.Σ. Τριφυλίας: Επαναλειτουργία των παλαιών σφαγείων στα Φιλιατρά…

Δ.Σ. Τριφυλίας: Επαναλειτουργία των παλαιών  σφαγείων στα Φιλιατρά…


«Την επαναλειτουργία των σφαγείων της ΔΕ Φιλιατρών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές (κτηριακές εγκαταστάσεις, χώροι υγιεινής κ.τ.λ.)» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, στις 16 Απριλίου. 

Στο απόσπασμα από το πρακτικό της με αριθ. 11/16-04-2021 τακτικής συνεδρίασης του Σώματος, αριθ. απόφασης 44/2021, με θέμα «Συζήτηση για την Οργάνωση Σφαγείων στα Φιλιατρά (Παλαιά σφαγεία)», που δημοσιεύθηκε χθες στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 9ΚΝΛΩΗΕ-ΤΟΓ, αναγράφεται μεταξύ άλλων: «Μη παρισταμένου του κ. δημάρχου λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, αν και νόμιμα κλήθηκε και παρέστη αντί αυτού ο αναπληρωτής του κ. Αντώνιος Βλάχος, αντιδήμαρχος Τριφυλίας. Τα πρακτικά τηρήθηκαν από τον κ. Λαμπρόπουλο Παναγιώτη, τακτικό υπάλληλο του Δήμου Τριφυλίας. 

Εισάγοντας το 8ο θέμα της τακτικής ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος είπε: Θέτω υπόψη σας την από 13/4/2021 εισήγηση του κ. Σωτηρίου Μπακούρου, αντιδημάρχου Αγροτικής παραγωγής και Ανάπτυξης του Δήμου Τριφυλίας, σύμφωνα με την οποία μας γνωρίζει ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, αλλά και ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων, υφίσταται, εκτός της ταλαιπωρίας, και οικονομικό κόστος μετακινούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις και εκτός νομού. 

Για το λόγο αυτό προτείνουμε και αφού τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες προδιαγραφές (κτηριακές εγκαταστάσεις, χώροι υγιεινής κ.τ.λ.) να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία της ΔΕ Φιλιατρών. 

Η λειτουργία των σφαγείων θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης των προσφερόμενων κρεάτων εκ του γεγονότος ότι ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι τα κρέατα που αγοράζει είναι ντόπια. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τη συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του την εν λόγω εισήγηση και την ισχύουσα νομοθεσία, αποφασίζει ομόφωνα: 

-Την επαναλειτουργία των σφαγείων της ΔΕ Φιλιατρών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές (κτηριακές εγκαταστάσεις, χώροι υγιεινής κ.τ.λ.)

-Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν τις διαδικασίες. H απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 44/2021». 

Ωστόσο, αξίζει να τονισθεί ότι το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών στις 12 Μαρτίου αποφάσισε και ενέκρινε αίτηση της Τοπικής Τράπεζας Σπόρων “Σπόροι Ελευθερίας” για παραχώρηση του χώρου των Παλαιών Σφαγείων Φιλιατρών με τη μορφή χρησιδανεισμού για 30 έτη. 

Ποια είναι η άποψη και θέση του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών για την επαναλειτουργία των παλαιών σφαγείων; Μπορούν, άραγε, παράλληλα στον ίδιο χώρο, έστω στον εξωτερικό, να λειτουργούν Σφαγεία με τον προαύλιο χώρο τους και φυτώρια και άλλες δραστηριότητες που θα κάνουν οι “Σπόροι Ελευθερίας”; Είναι σε θέση ο Δήμος Τριφυλίας να λειτουργήσει Σφαγεία; Τι προβλέπει η νομοθεσία για εγκαταστάσεις και προσωπικό;  Ο χώρος στο σημείο που βρίσκεται είναι κατάλληλος σύμφωνα με τη νομοθεσία για να τύχει εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων; 

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για αυτό το θέμα δεν ήταν εκ του νόμου υποχρεωτική η πρόσκληση του προέδρου του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών; Είναι λόγος ακύρωσης της απόφασης η μη πρόσκληση του προέδρου του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών στην ως άνω συνεδρίαση; Μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να δώσει δημόσια απάντηση στα δύο τελευταία ερωτήματα; Μήπως μπορούν να απαντήσουν δημόσια και να αποσαφηνίσουν τα ισχύοντα βάσει νόμου οι αρμόδιοι του Τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού Νομού Μεσσηνίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

Του Ηλία Γιαννόπουλου