Δημοπρατείται το Φιλιατρά – Χριστιανούπολη

Δημοπρατείται το Φιλιατρά – Χριστιανούπολη

Η βελτίωση του τμήματος της 17ης επαρχιακής οδού από Φιλιατρά έως Χριστιανούπολη ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, με τον πρόεδρο της Κοινότητας Χριστιανουπόλεως σε συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Το έργο ετοιμάζεται να δημοπρατήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, έχει προϋπολογισμό 280.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Το εν λόγω έργο, για το οποίο ανοίγουν οι προσφορές στις 23 Ιουλίου, περιλαμβάνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού, αξιοποιώντας υφιστάμενη απαλλοτρίωση, ενώ προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις, εργασίες κατασκευής επενδεδυμένης τάφρου, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σήμανση και διαγράμμιση.

Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το έργο  ανάπλασης προαύλιου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Χριστιάνων, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα πυροπλήκτων της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 625.000 ευρώ. 

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του νεότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, για να αναδειχθεί στο σύνολό του ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου, που γνωρίζει αυξημένη προσέλευση επισκεπτών. Το έργο αφορά δράσεις ανάδειξης, προστασίας και συντήρησης μνημείων, καθώς και παρεμβάσεις μέτρων προστασίας σε διατηρητέα κτήρια. Η μελέτη του συντάχθηκε κατόπιν συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Τριφυλίας, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κτηρίου, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά στατικά θέματα, καθώς έχει καταρρεύσει τμήμα της κεραμοσκεπούς στέγης, ενώ διαπιστώνονται και ρηγματώσεις στην τοιχοποιία του.

Οι μελέτες του έργου έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει δρομολογηθεί και η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας, για να προχωρήσει η δημοπράτησή του.