Ενημέρωση Λαμπρόπουλου από Λυκουρέντζο για πληγείσες καλλιέργειες στη Μεσσηνία από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021

Ενημέρωση Λαμπρόπουλου από Λυκουρέντζο για πληγείσες καλλιέργειες  στη Μεσσηνία από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021

Επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ενώ κατόπιν αυτής του απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα το οποίο αφορά στις πληγείσες περιοχές και καλλιέργειες στο Νομό Μεσσηνίας από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το τρέχον έτος 2021. 

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα: «Ο ΕΛΓΑ, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν περιοχές της Μεσσηνίας κατά το έτος 2021, κινητοποίησε τα στελέχη του, ακολουθώντας τη προβλεπόμενη διαδικασία εκτίμησης των πληττόμενων περιοχών.

Συγκεκριμένα:

•Για τον παγετό της 17-18ης Φεβρουαρίου 2021 στη Δ.Ε. Μεσσήνης ζημιώθηκε και δηλώθηκε σχετικά μικρή έκταση του συνόλου της καλλιέργειας πατάτας. Οι εκτιμήσεις έχουν περατωθεί, περίπου πριν από ένα μήνα, και η παραγωγή έχει ήδη συγκομιστεί. Σε λίγα κτήματα που δεν προστατεύθηκαν από την τεχνητή βροχή καταγράφηκε υψηλή ζημιά, τα περισσότερα όμως υπέστησαν μεσαίες ή μικρές ζημιές.

•Για τη χαλαζόπτωση της 31ης Μαρτίου 2021 στην περιοχή Μαραθούπολης Γαργαλιάνων υπεβλήθησαν 35 δηλώσεις ζημίας και δηλώθηκαν περίπου 100 στρ. πατάτας, 7 στρ. καρπούζι και 15 στρ. διάφορα λαχανικά. Οι ανωτέρω δηλώσεις έχουν ήδη εκτιμηθεί και οι ζημίες ποικίλουν ανάλογα την ένταση του χαλαζιού.

Στις ελαιοκαλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενο στάδιο (προανθικό στάδιο), οι ζημιές εκτιμάται – σε πρώτο χρόνο- ότι δε θα είναι σοβαρές.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη των καλλιεργειών ελιάς παρακολουθείται από την Υπηρεσία μας και θα εξετασθεί η δυνατότητα ένταξής τους σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)

•Για τον παγετό της 9-11ης Απριλίου στο Δ. Τριφυλίας υπεβλήθησαν 48 δηλώσεις ζημιάς, όπου δηλώθηκαν κυρίως καλλιέργειες σταφίδας και σταφύλια λοιπών ποικιλιών, με ζημιές μεσαίου εύρους. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου, για να υπάρχει σαφής εικόνα της διαμορφωθείσας ζημιάς.

Για τις αναφερόμενες ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές τα πορίσματα εκτίμησης θα συνταχθούν και θα κοινοποιηθούν μετά την υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας και την παραλαβή του αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».