Φιλιατρά – Αγρίλης: Σακούλες σκουπιδιών δίπλα σε άδειους κάδους

Φιλιατρά – Αγρίλης: Σακούλες σκουπιδιών  δίπλα σε άδειους κάδους

2.000 ευρώ πρόστιμο λέει ο Λεβεντάκης, 20 ευρώ ο Κανονισμός Καθαριότητας

Σακούλες απορριμμάτων δίπλα σε άδειους κάδους, στο δρόμο Φιλιατρά – Αγρίλη, αντίκρισε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, ο οποίος από το όχημα στο οποίο επέβαινε, όπως φαίνεται, έβγαλε φωτογραφίες, που δημοσιεύθηκαν στο λογαριασμό του συνδυασμού του στο facebook με ενημερωτική του επιστολή, στην οποία επιτίθεται με σφοδρότητα και… υπαινιγμούς στους πολίτες – προφανώς κατοίκους της Δ.Ε. Φιλιατρών – και κάνει λόγο για επιτροπή που θα συσταθεί και πρόστιμο 2.000 ευρώ που θα πληρώσει ο εκάστοτε παραβάτης.

Στην επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στο facebook στις 5.41 μ.μ. της Κυριακής, αναγράφεται: «Αφορμή για την παρούσα αποτελούν τα όσα αντίκρισα σήμερα (και καταμαρτυρά το φωτογραφικό υλικό), σε σημείο της διαδρομής Φιλιατρών – Αγρίλη. Κάδοι άδειοι και ακριβώς δίπλα τους, πεταμένες σακούλες απορριμμάτων. Γιατί έτσι βόλευε “κάποιους” καλούς “νοικοκυραίους” συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν μάθει να λειτουργούν, φαίνεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ή πάλι γιατί, αυτοί οι “κάποιοι” το έκαναν, εσκεμμένα, για τους δικούς τους λόγους. Όπως και να έχει, να τους υπενθυμίσω πως… οι απασχολούμενοι στον τομέα της καθαριότητας, του Δήμου μας, δεν είναι “υπηρέτες” κανενός. Είναι εργαζόμενοι που πασχίζουν, καθημερινά, να διατηρήσουν τις πόλεις στις οποίες ζούμε, και την ευρύτερη περιοχή τους, καθαρές. Επιτελούν, μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη εργασία και το λιγότερο που τους οφείλουμε, είναι ο απόλυτος σεβασμός μας. Και να τους γνωστοποιήσω, επίσης, πως… ο Δήμος Τριφυλίας δεν πρόκειται, επ’ ουδενί, να ανεχτεί παρόμοιες συμπεριφορές, στο μέλλον από κανέναν. Σε περίπτωση δε που συμβεί αυτό και υποπέσει στην αντίληψή μας (πρόκειται να συσταθεί, προς τούτο, ειδική επιτροπή), ο εκάστοτε παραβάτης θα έχει και τις ανάλογες κυρώσεις. Θα κληθεί να πληρώσει το σχετικό πρόστιμο, που θα αντιστοιχεί στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ. Ας μην ξεχνάμε πως… ό,τι μας περιβάλλει είναι και αυτό που μας χαρακτηρίζει. Η καθαριότητα μιας πόλης είναι δείγμα και δείκτης του πολιτισμού της. Ως δημότες, οφείλουμε τον αυτονόητο σεβασμό στο δημόσιο χώρο, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό μας χώρο. Στο Δήμο Τριφυλίας… έχουμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια στον τομέα της καθαριότητας αυτού του τόπου. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω, κανένα πισωγύρισμα!».

Σε κάθε περίπτωση εικόνες με σκουπιδαριό που υπάρχουν από τη μια άκρη ως την άλλη της Τριφυλίας δεν τιμούν κανέναν, πολίτες και Δημοτική Αρχή. Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που υπάρχουν τέτοιες εικόνες. Θυμίζεται πως πριν από δύο χρόνια, Ιούνιο του 2019, λίγες μέρες μετά την εκλογή του, ο ίδιος ο κ. Λεβεντάκης για τα σκουπίδια δεν απέδιδε – μέσω επιστολών και δημοσιεύσεων – ευθύνες σε «“κάποιους” καλούς “νοικοκυραίους” συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν μάθει να λειτουργούν, φαίνεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ή πάλι γιατί, αυτοί οι “κάποιοι” το έκαναν, εσκεμμένα, για τους δικούς τους λόγους», όπως πράττει τώρα στην επιστολή του.

Στις 21 Ιουνίου 2019 «σεντράρισε» στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας αιρετούς και υπαλλήλους, που είχαν θεσμική αρμοδιότητα και ευθύνη για τα σκουπίδια, με την υπ’ αριθ. 9009 αίτηση – αναφορά του «Προς τον κ. Εισαγγελέα Κυπαρισσίας, με κοινοποίηση προς το Α.Τ. Τριφυλίας, Δήμο Τριφυλίας- Τομέα Πολιτικής Προστασίας»!

Αξίζει να τονισθεί, για να γίνει γνωστό και σε όσους το αγνοούν, πως ο Δήμος Τριφυλίας διαθέτει εγκεκριμένο Κανονισμό Καθαριότητας! Ο Κανονισμός ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με τη με αριθμ. 46/2015 απόφασή του και εγκρίθηκε με την 30062/1358/05-05-2015 πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στον Κανονισμό Καθαριότητας Δήμου Τριφυλίας σχετικά με τα πρόστιμα και συγκεκριμένα για σκουπίδια έξω από κάδους, ρητά αναγράφεται στις κυρώσεις: «Τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους (Πρόστιμο: 20 ευρώ)». Άρα, καμία σχέση πρόστιμο 2.000 ευρώ που ισχυρίζεται ο κ. Λεβεντάκης, ότι θα κληθεί να πληρώσει ο παραβάτης, με το πρόστιμο που ρητά καθορίζεται στον ίδιο τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας Δήμου Τριφυλίας σε 20 ευρώ! Όσο δε για τον ισχυρισμό του κ. Λεβεντάκη σε «ειδική επιτροπή που πρόκειται να συσταθεί», απλά τονίζεται, για να γίνει και αυτό γνωστό, ότι στον ίδιο τον Κανονισμό Καθαριότητας Δήμου Τριφυλίας ρητά καθορίζεται ότι «η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού ανήκει: 1. Στο δήμαρχο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο υπεύθυνο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, καθώς και στους αντιδημάρχους Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. 2. Στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου. 3. Τα Κρατικά Υγειονομικά Όργανα. 4. Τα αστυνομικά όργανα και οποιοδήποτε άλλο, κατά νόμο, αρμόδιο και εντεταλμένο όργανο. Οι κάτοικοι και φορείς του Δήμου μας οφείλουν να παρέχουν τη συνδρομή τους για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη επιτέλεση του έργου των παραπάνω αρχών».

Του Ηλία Γιαννόπουλου