“Καφεκοπτεία Σπίνος”: Οι κοινόχρηστοι χώροι της Καλαμάτας και η… λογική του παραλόγου

“Καφεκοπτεία Σπίνος”: Οι κοινόχρηστοι χώροι της Καλαμάτας και η… λογική του παραλόγου

Τις προηγούμενες μέρες σχολιάζαμε μέσα από τις σελίδες του “Θ” την εικόνα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου στη Στοά Λόντου, ακριβώς δίπλα από τη μία από τις εξόδους του καταστήματος “Καφεκοπτείο Σπίνος”.

Το παράλογο, όμως, της υπόθεσης συνεχίζεται, αν και στο αυτοκίνητο υπάρχει κλήση (σ.σ. προφανώς για παράνομη στάθμευση και κατάληψη δημόσιου χώρου). Από τη στιγμή που ο χαρακτήρας του χώρου έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, γεννιέται ένα απλό και λογικό ερώτημα: Γιατί δεν επεμβαίνει η Τροχαία, προκειμένου, αφού ο ιδιοκτήτης δε συμμορφώνεται,  να μεταφέρει το αυτοκίνητο από το συγκεκριμένο δημόσιο χώρο;

Δεν είναι δυνατό ο πλέον εμπορικός πεζόδρομος της πόλης να παρουσιάζει εικόνα… αναρχίας. Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να βρίσκεται παρκαρισμένο στη Στοά, αποκλείοντας μάλιστα είσοδο-έξοδο του καταστήματος. Αν ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει σε δημόσιο- κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος έχει παραχωρηθεί καθόλα νόμιμα, “σηκώνουμε τα χέρια ψηλά”…

Η ανακοίνωση
Ακολουθεί η ανακοίνωση από τα “Καφεκοπτεία Σπίνος”: “Το καφεκοπτείο μας επί του πεζόδρομου Αριστομένους 15, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2020. Η νότια έξοδος του καταστήματος οδηγεί στη Στοά Λόντου. Η εν λόγω στοά είναι προβλεπόμενη από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης της Καλαμάτας και αποτελεί κοινόχρηστο χώρο για την κυκλοφορία και την ελεύθερη διέλευση των πεζών. Για την εξυπηρέτηση και την εύρυθμη λειτουργία του καφεκοπτείου μας λάβαμε άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, -τμήματος της άνω στοάς- από το Δήμο Καλαμάτας στο πλαίσιο εφαρμογής, της με αριθμ.237/2010 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας περί οριοθέτησης των κοινοχρήστων χώρων της Στοάς Λόντου.

Την Κυριακή 20/6/21 και λίγο μετά τις 9.00 το πρωί (ενώ το κατάστημα ήταν κλειστό) εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης φορτηγού αυτοκίνητου, ο οποίος οδηγώντας επί του πεζόδρομου της Αριστομένους, το στάθμευσε εντός της Στοάς Λόντου, σε επαφή με το νότιο τοίχο του καφεκοπτείου, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Στοάς και κυρίως αποκλείοντας τη δεύτερη είσοδο -έξοδο του καταστήματος, από και προς τη Στοά, που λειτουργεί: α) ως είσοδος-έξοδος ΑμεΑ και β) ως έξοδος διαφυγής πελατών και προσωπικού σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης.  

Με τη στάθμευση του ως άνω φορτηγού αυτοκινήτου παραβιάζεται και ακυρώνεται, αφενός, ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της Στοάς, καθόσον παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών και, αφετέρου, η υπ’ αριθμό 14/2021 άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2021, με την οποία μου παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας η χρήση εδαφικού τμήματος εντός της Στοάς στο βόρειο τμήμα της.

Απευθυνθήκαμε αμέσως από το απόγευμα της 20ής/6/2021 τόσο την Τροχαία Καλαμάτας όσο και στη Δημοτική Αστυνομία. Άμεσα ενήργησαν και αφαιρέθηκαν οι πινακίδες και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά μέχρι και σήμερα, τέταρτη ημέρα, το ως άνω όχημα παραμένει στην ΙΔΙΑ θέση και ΔΕΝ έχει απομακρυνθεί ακόμα.

Η εικόνα ενός σταθμευμένου φορτηγού αυτοκινήτου εντός της Στοάς Λόντου, μπροστά στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Αριστομένους της Καλαμάτας, δίπλα ακριβώς από το εν λειτουργία καφεκοπτείο και σε χώρο που είναι μισθωμένος από το Δήμο Καλαμάτας, αποτελεί προσβολή και δυσφήμηση για την επιχείρησή μας, αλλά και για το Δήμο Καλαμάτας και, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ έχει γίνει θέμα συζήτησης στην πόλη.

Άλλωστε, η πολυήμερη παραμονή του σταθμευμένου φορτηγού αυτοκινήτου εντός της Στοάς δημιουργεί πρόβλημα και στην κυκλοφορία των πεζών και προσβάλλεται το δικαίωμα προσωπικότητάς τους κατά το άρθρο 57 ΑΚ. Επιπλέον, υπάρχει και κίνδυνος ατυχήματος πεζών ή ποδηλατών παιδιών, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες. Αναμένουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος”.
Α.Π.