Ξεκινά μέχρι τέλος του μήνα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών

Ξεκινά μέχρι τέλος του μήνα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών

Οδηγίες αναμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας

Οι ιδιώτες γιατροί θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας αναμένουν οδηγίες.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, ακόμα δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για το πως ακριβώς θα κινηθεί η όλη διαδικασία και ελπίζουν αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη του μήνα

Με εμβόλιο Johnson
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για τους κατάκοιτους ασθενείς, θα χρησιμοποιηθούν τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson, από τα οποία αναμένεται να παραληφθούν εντός του μήνα σχεδόν 100.000 δόσεις.

Το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε επαφή με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέσω του οποίου θα αναζητηθούν οι γιατροί που θα δεχθούν να πραγματοποιήσουν τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από το Υπουργείο Υγείας, τους ζητήθηκε να διερευνήσουν ποιοι γιατροί είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτό το έργο.

«Περιμένουμε το υπουργείο να μας καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις του, ώστε να επικοινωνήσουμε με τα μέλη μας και να δούμε πόσοι γιατροί θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκληση», συμπλήρωσε. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το θέμα της αποζημίωσης των γιατρών, η οποία δεν θα επιβαρύνει τον εμβολιαζόμενο πολίτη.

Με ραντεβού
Η διαδικασία για το κλείσιμο του ραντεβού των κατάκοιτων πολιτών, δε θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr., όπως αναφέρει το iatropedia.gr.

Μέσα στις επόμενες μέρες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα απευθυνθεί στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα των γιατρών. Αναζητούνται δε γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Όταν θα ολοκληρωθεί η λίστα με τους διαθέσιμους γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας θα αναρτήσει τα ονόματά τους ανά περιοχή. Οι ενδιαφερόμενοι με κινητικά προβλήματα που επιθυμούν να κάνουν εμβολιασμό στο σπίτι, θα παίρνουν τηλέφωνο και θα κλείνουν το ραντεβού τους απευθείας με τον γιατρό.

Η διαδικασία δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστεί και για τις τυχόν αναμνηστικές δόσεις που θα προκύψουν.

Η ευέλικτη αυτή διαδικασία, σε συνδυασμό με την ευκολότερη αποθήκευση του εμβολίου της Johnson & Johnson -που μάλιστα επιτυγχάνει την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε μία και μόνη δόση- αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Εάν μάλιστα, το πρόγραμμα λειτουργήσει απρόσκοπτα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να απλουστευθεί περαιτέρω, με τον εμβολιασμό στο σπίτι περιπατητικών ασθενών, ή ακόμη και στο ιατρείο του ιδιώτη γιατρού, μετά από ραντεβού.

Η χαλάρωση των διαδικασιών ενδέχεται να επιτρέψει τη μεγαλύτερη προσέλκυση ενδιαφερόμενων για εμβολιασμό. Ή ακόμα, να βοηθήσει στην προσέγγιση της πιο δύσπιστης απέναντι στους εμβολιασμούς ομάδας των συμπολιτών μας.

Η προσωπική επαφή με τον γιατρό ενδέχεται να βοηθήσει στην καλύτερη ενημέρωση για την αξία του εμβολιασμού, αλλά και τη σπανιότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών.