«Υποβάθμιση η μετακίνηση γιατρών από Κυπαρισσία σε Καλαμάτα»

«Υποβάθμιση η μετακίνηση γιατρών από Κυπαρισσία σε Καλαμάτα»

Η αναγκαιότητα αποσύνδεσης της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας από το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και επαναφοράς της αυτονομίας της, τονίστηκε σε χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων «Η Υγεία» στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, καθώς συνεχίζεται η υποβάθμισή της με αποφάσεις της διοίκησης για μετακίνηση γιατρών από Κυπαρισσία σε Καλαμάτα.

Η συγκέντρωση του συλλόγου διεξήχθη στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιό του τον κόσμο, τους φορείς και τις αρχές για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία εμποδίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και να ζητήσουν τη βοήθεια όλων για να βρεθούν λύσεις, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρέχει όσο δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας και να αντιστρέψουν την προσπάθεια υποβάθμισής του.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Ξένια Στρατικοπούλου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε πως η διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη Ν.Μ. Καλαμάτας, ενισχύοντας τα υπάρχοντα τμήματα, συνεχίζει να μετακινεί γιατρούς από την ήδη υποστελεχωμένη Ν.Μ. Κυπαρισσίας, προς το Ν.Μ. Καλαμάτας. Συγκεκριμένα:

1. Μετακίνησε την τελευταία μόνιμη πρόσληψη ιατρού ακτινολόγου της Ν.Μ. Κυπαρισσίας στη Ν.Μ. Καλαμάτας επ’ αόριστον για την κάλυψη των αναγκών αυτής, χωρίς πάλι να υπολογίσει τις επιπτώσεις στους συμπολίτες μας και εννοείται δυσχεραίνοντας ακόμα πιο πολύ το δύσκολο έργο των λιγοστών ιατρών, αφού τους αφαιρεί τα λιγοστά διαγνωστικά μέσα που διαθέτουν.

2. Συνεχίζει να μετακινεί τους δύο μοναδικούς παιδιάτρους της Ν.Μ. Κυπαρισσίας για την κάλυψη εφημεριών του μήνα στη Ν.Μ. Καλαμάτας. Εάν υπολογίσουμε τα ρεπό τα οποία δικαιούνται κατόπιν των εφημεριών αυτών, δεν απομένουν εφημερίες για το νοσοκομείο μας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η παιδιατρική κλινική να μη νοσηλεύει πλέον παιδιά και να λειτουργεί μόνο ως τακτικό εξωτερικό ιατρείο. Όμως, η διοίκηση “βολεύτηκε” και αντί να προβεί σε ενέργειες για την κάλυψη των κενών θέσεων της συγκεκριμένης ειδικότητας για τις ανάγκες της Ν.Μ. Καλαμάτας, εξακολουθεί να μετακινεί τους παιδιάτρους της Κυπαρισσίας.

3. Βάσει νόμου, οι υπάρχοντες παθολόγοι δεν επαρκούν αριθμητικά για καλύψουν όλες τις εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα ενώ νοσηλεύονται ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, να μην καλύπτονται όλες οι ημέρες του μήνα από ειδικευμένο ιατρό παθολόγο και οι ασθενείς να είναι αναγκαστικά υπό την επίβλεψη ειδικευόμενου ιατρού παθολογίας. Επίσης, τις ημέρες που δεν εφημερεύει ειδικευμένος ιατρός παθολόγος, τα παθολογικά περιστατικά που εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και χρήζουν εισαγωγής και νοσηλείας, διακομίζονται για παροχή φροντίδας στη Ν.Μ. Καλαμάτας. Αυτό έχει ως συνέπεια την απασχόληση του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους, καθώς και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ασθενείς και τους οικείους τους, καθώς και για την τοπική οικονομία. Βέβαια έγινε προκήρυξη για έναν ιατρό παθολόγο και η θέση έμεινε άγονη.

4. Η Μ.Τ.Ν., παρόλο που διαθέτει υπέρ σύγχρονα μηχανήματα, λόγω της πρόσφατης αντικατάστασής τους, εξυπηρετεί τρεις ημέρες την εβδομάδα τους αιμοκαθαρόμενους εφόσον υπάρχει μία μόνο νεφρολόγος ιατρός. Τις εφημερίες εκτός από τη νεφρολόγο, τις καλύπτει και ένας γενικός ιατρός. Τις άλλες τρεις παραμένει κλειστή. Σήμερα, λόγω της θερινής περιόδου και παρόλο που υπάρχουν κενές θέσεις για τη φιλοξενία ασθενών, έχουν γίνει 25 αιτήσεις για φιλοξενία στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Κυπαρισσίας. Αλλά λόγω ελλείψεως ιατρών δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, παρά μόνο ελάχιστες έως καθόλου.

5. Υπάρχει μόνο μία αναισθησιολόγος ιατρός, με αποτέλεσμα, πέραν των καθημερινών χειρουργείων όλες τις καθημερινές ημέρες, ξεπερνώντας το ωράριό τους, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες των χειρουργών, ώστε αν συμβεί κάτι επείγον να βάλουν χειρουργείο. Αφού η προηγούμενη Διοίκηση έγκρινε τη μετάθεση, της τότε μοναδικού μόνιμου αναισθησιολόγου. Εδώ τρέχει προκήρυξη για αναισθησιολόγο, να δούμε αν υπάρξει ενδιαφέρον.

6. Υπάρχει μόνο ένας ιατρός καρδιολόγος, εφόσον ο δεύτερος έχει μετακινηθεί στη Ν.Μ. Καλαμάτας. Ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες όλου του μήνα και πολλές φορές όταν έχει ρεπό ή άδεια να υπάρχει πρόβλημα και με τα χειρουργεία. Και όλοι γνωρίζουμε πώς ένα έμφραγμα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, αφήνει ανεπανόρθωτες βλάβες ή θα κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς.

7. Η γυναικολογική κλινική δε δουλεύει εφόσον ο ιατρός γυναικολόγος δεν καλύπτεται από παιδίατρο ώστε να αναλαμβάνει τοκετούς και δεν έχει συνέχεια αναισθησιολόγο.

8. Οι τέσσερις γραμμές για τα εμβόλια δεν καλύπτονται σε γραμματειακή υποστήριξη από διοικητικό προσωπικό αλλά από νοσηλευτές, καθώς και εδώ υπάρχει πρόβλημα κάλυψης ιατρών, με αποτέλεσμα να μετακινούν ιατρούς από το Κ.Υ. Φιλιατρών για μερικές ανάγκες.

9. Από τους τρεις φαρμακοποιούς που έχουμε, ο ένας έχει μετακινηθεί στη Ν.Μ. Καλαμάτας και ο δεύτερος μετακινείται κάθε Δευτέρα στην Καλαμάτα για να καλύψει της ανάγκες του ΕΟΠΥΥ.

10. Λόγω ελλείψεων προσωπικού είναι η δεύτερη φορά εν όψει πανδημίας που η Διοίκηση έχει σταματήσει τη νυχτερινή βάρδια στις καθαρίστριες.

11. Το ΤΕΠ καλύπτεται με αγροτικούς σε καθημερινή βάση, με την κάλυψη από ειδικευμένους από εφημερία ετοιμότητας ή μικτής και σπάνια ενεργούς. Οι οποίοι πολλές φορές συνοδεύουν τα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, καθυστερώντας έτσι τη διεκπεραίωση των περιστατικών, αφού πίσω μένουν ελάχιστοι. Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προκύπτει πως ναι μεν η Ν.Μ. Καλαμάτας, έχει παραχωρήσει στη Ν.Μ. Κυπαρισσίας έναν επικουρικό χειρουργό.

Αλλά και από τη Ν.Μ. Κυπαρισσίας έχουν μετακινηθεί προς Καλαμάτα: ένας επικουρικός οφθαλμίατρος, ένας επικουρικός καρδιολόγος, μία επικουρική φαρμακοποιός, οι δύο μοναδικοί παιδίατροι και ένας ακτινολόγος. Κλείνοντας αντιλαμβανόμαστε δυστυχώς πως η διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, πέραν της υποβάθμισης στην οποία μας έχει συστηματικά οδηγήσει, προκαλεί την απαξίωση της Ν.Μ. Κυπαρισσίας ακυρώνοντας την κάθε προσπάθεια που καταβάλλουμε συλλογικά, μα και ο καθένας μας προσωπικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες με ασφάλεια και υψηλή ποιότητα στους συμπολίτες μας.
Σκοπός μας είναι εκθέτοντας τα προβλήματα μας, να σας κρατήσουμε ενήμερους για την κατάστασή μας».

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκφώνησαν η εκπρόσωπος εργαζομένων του νοσοκομείου από το πρόγραμμα 4.000 ανέργων στον τομέα της Υγείας του ΟΑΕΔ, Κανέλλα Γαρυφάλλου, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τριφυλίας, Σαράντος Κουκούμης, η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας, Κατερίνα Τσιγκάνου και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας, Κώστας Καπερώνης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου