27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ξεκίνησε εντυπωσιακά και συνεχίζει

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ξεκίνησε εντυπωσιακά και συνεχίζει

Με τη θεαματική παράσταση «Mobius» της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane, ξεκίνησε χθες (ενώ η παράσταση θα επαναληφθεί και σήμερα στο αμφιθέατρο του Κάστρου) το φετινό 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη και εντυπωσιακή παραγωγή, η οποία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, μετά τις δύο παραστάσεις στο aμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στη Σπάρτη.

Εν τω μεταξύ, το Φεστιβάλ μπαίνει για τα καλά στους ρυθμούς του από σήμερα και τις επόμενες ημέρες με τις εξής παραστάσεις:

17.7 | 19:30 | 60΄
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Adi Boutrous
ONE MORE THING
Στο νέο έργο του One More Thing ο Adi Boutrous [Άντι Μπούτρους] μας καλεί να εξετάσουμε την αξία της ομάδας και του ατόμου μέσα στην ομάδα. Μέσα σε ένα τελετουργικό που διαπερνά τόσο το σύγχρονο όσο και το παραδοσιακό, τέσσερις άντρες συμμετέχουν σε μια τελετή μύησης που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, στο κοινό πεπρωμένο, στην κατανόηση. Μέσα από αυτό επανεξετάζουν τη σχέση μεταξύ αρρενωπότητας και δύναμης από τη μία και ψυχικού σθένους, έντασης και επιθυμίας για συγχρονισμό από την άλλη.

17.7 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

DIEGO SINNIGER
LIOV
Σε ένα άχρονο χρόνο, όπου δεν διαφαίνεται το τέλος, οι μάσκες πέφτουν. Τις καταπίνει η φύση καθώς διψά για αλήθεια. Είμαστε αντιμέτωποι με το άγνωστο.
Όταν αισθανόμαστε την ανάγκη να απελευθερωθούμε από αυτό που μας κρατάει πίσω, η ευκαιρία εμφανίζεται. Πίσω από την πόρτα όμως μας περιμένει ένα τέρας: μια σκιά που μας ακολουθεί, παίζει με τους φόβους μας, εμποδίζει τη μεταμόρφωσή μας. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να αποφασίσουμε: θα συνεχίσουμε την πορεία μας ή θα παραδοθούμε; Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να αποδεχτούμε την αβεβαιότητα.

Το LIOV του Diego Sinniger [Ντιέγκο Σινιγκέρ] είναι ένας αναστοχασμός πάνω στον αγώνα μας να αφήσουμε πίσω ό,τι μας καταπιέζει και να συνεχίσουμε την πορεία μας στη ζωή με ακεραιότητα και ελευθερία. Δείχνει πώς οι εσωτερικές μας συγκρούσεις επεκτείνονται επίσης στις σχέσεις μας και αποκαλύπτει τη λεπτή γραμμή που μπορεί να υπάρχει μεταξύ αγάπης και βίας, μεταξύ θύματος και θύτη, μεταξύ επιθυμίας και κακοποίησης.

Στο LIOV, δύο χαρακτήρες – που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως το ίδιο άτομο – αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον στη σκηνή. Ο ένας αποφασίζει να επαναστατήσει ενάντια στις πληγές και τους φόβους του. Πρέπει να απελευθερωθεί από το αφόρητο βάρος της μάσκας του. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται να φτάσει χαμηλά, να πιάσει πάτο. Μόνο όταν παραδοθεί ολοκληρωτικά θα είναι σε θέση να ανακαλύψει ότι η δύναμή του στηρίζεται στην αγάπη του εαυτού του και στην τρυφερότητα και τη συμπόνια για τους άλλους.

Η παράσταση Liov παρουσιάστηκε χθες στην Costa Navarino, ημέρα έναρξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

18.7 | 19:30 | 65΄
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Maria Fonseca
DEN.TRO
Αναρωτιέμαι τώρα πώς είναι δυνατόν κάποιος να δει καθαρά, αν δε βλέπει τον εαυτό του. Δεν υπάρχει αλλαγή από τη σκιά στο φως, ούτε από την αδράνεια στην κίνηση, χωρίς συναίσθημα… το συναίσθημα είναι μια αλχημική φωτιά… [μια] προνομιακή πηγή συνείδησης.

Καρλ Γιουνγκ
Το DEN.TRO είναι ένα εσωτερικό ταξίδι στο ναό του σώματος. Μια αναζήτηση του εαυτού. Φως, σκιά, συνειδητότητα και ασυνείδητο. Η συνάντηση και ο αποχωρισμός στον χώρο και το χρόνο της δημιουργίας. Είμαστε σκλάβοι των γονιδίων μας ή ελεύθεροι να αλλάξουμε;

Η Maria Fonseca [Μαρία Φονσέκα] προτείνει το σώμα ως ζωντανό γλυπτό, ως φλέβα επικοινωνίας, ως αποθήκη αναμνήσεων και συναισθημάτων, που διαμορφώνονται από τις εμπειρίες της ζωής. Στην προσπάθειά της αυτή βυθίζεται στη σκέψη δύο μεγάλων φιλοσόφων, του Carl Jung και του Alan Watts, αναζητώντας μία ή περισσότερες καταστάσεις παρουσίας και προοπτικής. Το DEN.TRO είναι μια διερεύνηση εσωτερικών καταστάσεων, που συνδυάζει σωματικότητα και φαντασία και προσεγγίζει θέματα σχετικά με το μέλλον του σώματός μας, ως σπιτιού μας, και το μέλλον του πλανήτη μας.

«Δεν πρόκειται για ένα σόλο έργο για εμένα αλλά για τον κόσμο και τον Άλλοn, που είμαι εγώ. Μου αρέσει να αισθάνομαι σαν ένας άδειος καμβάς, ικανή να ενσωματώσω την ελευθερία της έκφρασης και να ενωθώ με άλλους καλλιτέχνες που επιδιώκουν να υπερβούν τα όριά τους».

18.7 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΕΛΕΝΗ ΡΟΜΠΕΡΤΣ AND SOLAL MARIOTTE
YOU WONDER WHAT I SEE
Η περφόρμανς You Wonder What I See των Ελένη Ρόμπερτς και Solal Mariotte [Σολάλ Μαριότ] αφηγείται την εμπειρία δύο αδελφών, που ταξιδεύουν στη φαντασία κατά τη διάρκεια ενός techno party. Έχοντας συνέλθει από την εμπειρία που έζησαν, προσπαθούν να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από το όνειρο.