Αντιπλημμυρικά Νέδοντα: Ο Μορέας σχεδιάζει και οι Καλαματιανοί ανησυχούν

Αντιπλημμυρικά Νέδοντα: Ο Μορέας σχεδιάζει  και οι Καλαματιανοί ανησυχούν

Οι επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς στην Ιατρική έχουν, πλέον, γίνει ρουτίνα. Παρά την πρόοδο της επιστήμης, όμως, δε θα λέγαμε το ίδιο και για τα τεχνικά έργα. Μπορεί να βλέπουμε, κατά καιρούς, εντυπωσιακές κατασκευές, αλλά όταν πρόκειται να ανοίξει το κέντρο μιας πόλης σαν… τριαντάφυλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το πρόβλημα γίνεται έντονο.

Η εισαγωγή αναφέρεται στη μελέτη του “Μορέα” για το μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας, καθώς στη μελέτη γίνεται λόγος για “άνοιγμα” του σκεπαστού μέρους του Νέδοντα και μετέπειτα αποκατάσταση της επέμβασης. Μία πρόταση η οποία μπορεί να μην έχει πάρει την τελική έγκριση, αλλά είναι αυτή που επικρατεί το τρέχον διάστημα.

Ένα τέτοιο έργο θα προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της Καλαμάτας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πρόκειται να καταργήσει, έστω και προσωρινά, εκατοντάδες θέσεις χώρων στάθμευσης, αφού η παρέμβαση θα γίνει και στο πάρκινγκ που λειτουργεί.

Επίσης, μπορεί ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, να τόνισε ότι το έργο θα έχει χρονική διάρκεια 18 μηνών και θα ξεκινήσει εντός του 2022, παρ’ όλα αυτά παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά.

Καλύτερη εικόνα θα έχουν συμπολίτευση και αντιπολίτευση το πρώτο 10ήμερο Αυγούστου, όταν στελέχη του υπουργείου και μελετητές της εταιρείας που έχει αναλάβει το αντιπλημμυρικό θα βρεθούν στην Καλαμάτα για να παρουσιάσουν στους επικεφαλής των παρατάξεων και στα στελέχη του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ τα σχέδια που προβλέπονται για τον Νέδοντα.

Σε κάθε περίπτωση είναι έργο που έχει προκαλέσει την επιφύλαξη ή τον προβληματισμό παρατάξεων της αντιπολίτευσης και είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, μίλησε για “φαραωνικό” έργο, ζητώντας ενημέρωση για το αν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και αν ναι, τι προβλέπουν.

Επίσης, είχε αναφέρει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ανατεθεί με απευθείας διαδικασία στον Μορέα, με έγκριση 79 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχολίασε ότι το υπουργείο Υποδομών ουσιαστικά εκθέτει τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος είχε δεσμευτεί επανειλημμένως και δημόσια ότι πριν από την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης θα γίνει συζήτηση στο Δήμο Καλαμάτας, με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για να υποβάλουν τις απόψεις τους, χωρίς να βρεθούν προ τετελεσμένων.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Αθανασόπουλος, είχε ταχθεί κατά του σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και του Μορέα, για το ξήλωμα, την εκβάθυνση, τη διαπλάτυνση και την επανακάλυψη του Νέδοντα, μη διστάζοντας μάλιστα να τονίσει ότι αυτό θα είναι το “μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Καλαμάτας”.

Σε κάθε περίπτωση, για να μη θάβονται όλα στη λήθη, οι πάντες ενθυμούνται τις διαβεβαιώσεις υπουργών και υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Υποδομών ότι η κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας θα συνοδευόταν από έργα απορροής ομβρίων ανάντη και κατάντη της. Αυτό δεν έγινε, όμως, ποτέ, κάτι που το μάθαμε αρκετά καλά με τις φονικές πλημμύρες του 2016, όταν μεταξύ των παραγόντων που θεωρήθηκαν ως αρνητικοί ήταν και το έργο που δεν έγινε ποτέ στην περιμετρική οδό…

Α.Π.