Εντυπωσίασαν όπλα και φορεσιές του 1821 στην Τριφυλία

Εντυπωσίασαν όπλα και φορεσιές του 1821 στην Τριφυλία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους η «Μουσειακή έκθεση αυθεντικών όπλων και φορεσιών των αγωνιστών της Επανάστασης».

Στα Φιλιατρά η εκδήλωση ξεκίνησε την Τετάρτη στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Οργανώθηκε δε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, την «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021» και το Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακού Οπλισμού Πατρών.

Τα εκθέματα, μια πλουσιότατη και πολύτιμη συλλογή από παραδοσιακό οπλισμό και φορεσιές της περιόδου της Επανάστασης, παρουσιάστηκαν στο κοινό μέσα στην αίθουσα του Βορρέειου, η οποία με τις κατάλληλες προθήκες είχε διαμορφωθεί σε μουσείο. 

Το δήμαρχο Γιώργο Λεβαντάκη, τους αντιδημάρχους Νικόλαο Φρούσο και Δημήτριο Στριμπάκο και το κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση ξενάγησαν οι εκπρόσωποι του Σκοπευτικού Ομίλου Πατρών, Θεόδωρος Κωτσάκης και Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος.

Το βράδυ της Τετάρτης, στο Πάρκο της Βλαχέρνας, έγινε επίδειξη στο κοινό του ρουχισμού και των όπλων των αγωνιστών από τον αντιπρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Πατρών, Κώστα Καρόγιαννη και τους παραπάνω εκπροσώπους.

Το μέλος του Συλλόγου Φιλοπροόδων, Στάθης Παναγιωτόπουλος, ντύθηκε σταδιακά από τους εκπροσώπους του Ομίλου, οι οποίοι εξηγούσαν το ρόλο κάθε μέρους της φορεσιάς και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούσαν τον οπλισμό πάνω τους.

Η επίδειξη ενθουσίασε ιδιαίτερα όσους παραβρέθηκαν. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ντουφεκιά από το παλιό καριοφίλι. Μάλιστα, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από το κοινό και οι εκπρόσωποι απάντησαν φωτίζοντας με αρκετές λεπτομέρειες τη ζωή των αγωνιστών της Επανάστασης.

Την έκθεση επισκέφθηκαν και πολλοί συλλέκτες και άτομα από όλη τη Μεσσηνία και το Νομό Ηλείας. Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία πολλών παιδιών, που με περιέργεια ρωτούσαν να μάθουν λεπτομέρειες για τη λειτουργία των όπλων και τη ζωή των αγωνιστών.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και την Πέμπτη.

Να σημειωθεί πως η έκθεση είχε πραγματοποιηθεί στους Γαργαλιάνους τη Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Ιουλίου αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης και στις δύο πόλεις είχε η προϊσταμένη της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Φωτεινή Στυλιανού.

Του Ηλία Γιαννόπουλου