Γαργαλιάνοι: Εντάχθηκε στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ ο Βιολογικός Καθαρισμός με 17.592.938,32 ευρώ

Γαργαλιάνοι: Εντάχθηκε στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ ο Βιολογικός Καθαρισμός με 17.592.938,32 ευρώ

Απόφαση με θέμα «Ένταξη της Πράξης “Δίκτυα αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων” με Κωδικό ΟΠΣ 5086619 και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”» υπέγραψε την Πέμπτη ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Γεώργιος Ζερβός, και το μεσημέρι της Παρασκευής δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 9Δ4Ω46ΜΤΛΡ-ΔΣΣ.

Στο φυσικό αντικείμενο της Πράξης αναγράφεται:

Το υπό μελέτη έργο σχεδιάζεται στη Δημοτική Ενότητα των Γαργαλιάνων με στόχο την επίλυση του προβλήματος της συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης των αστικών λυμάτων της ανωτέρω περιοχής.

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Για το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων της πόλης των Γαργαλιάνων προτείνεται η κατασκευή δικτύου αγωγών βαρύτητας συνολικού μήκους περίπου 30 km. Με τα έργα συλλογής ακαθάρτων καλύπτεται αποκλειστικά η έκταση εντός εγκεκριμένου σχεδίου, ήτοι 102,6 εκτάρια. Στον αγωγό μεταφοράς ακαθάρτων συγκεντρώνονται με σχετικά δίκτυα αποχέτευσης τα λύματα της πόλης των Γαργαλιάνων. Ο υπόψη αγωγός μεταφοράς ξεκινά από το φρεάτιο Φ1 (στην έξοδο των Γαργαλιάνων προς Βρωμονέρι), ακολουθεί την υφιστάμενη οδό Γαργαλιάνοι-Γρηγοράκη και καταλήγει στο αντλιοστάσιο Α1 σε απόσταση 1600 m περίπου από το φρεάτιο Φ1.

Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι περίπου 341 m και το μέσο βάθος τοποθέτησής του είναι 2,30 m. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από σωλήνες πολυαιθυλενίου διατομής Φ355 (PN 10). Ο αγωγός διάθεσης λυμάτων θα διοχετεύει τα επεξεργασμένα λύματα και βοθρολύματα της πόλης των Γαργαλιάνων από τις προβλεπόμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του οικισμού “Βρωμονέρι” σε βάθος 50 m.

Ο αγωγός διάθεσης λυμάτων ξεκινάει από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.). Το συνολικό μήκος αυτού είναι 3334 m και εκβάλλει στο φρεάτιο φόρτισης του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης (Φ.Φ.Α.Δ.) που βρίσκεται πλησίον της ακτής σε υψόμετρο +2 m.

Με το δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα καλυφθεί το 100% του πληθυσμού αιχμής των Γαργαλιάνων, ήτοι 4.992 ι.κ., σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων Οικισμών Γ’ Προτεραιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 5850 ι.κ., σύμφωνα με τα δεδομένα της απογραφής του 2011.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων θα κατασκευαστεί στη θέση “Νότσαινα” σε απόσταση 1,8 km από τη Δ.Κ. Γαργαλιάνων σε γήπεδο επιφανείας 8,82 στρεμμάτων και υψόμετρο +125,00 m, όπου θα καταλήγει ο κεντρικός καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς λυμάτων. Η Ε.Ε.Λ. σχεδιάζεται με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος, στη μορφή διαλείποντος έργου και θα εξυπηρετεί μόνο τον οικισμό των Γαργαλιάνων. Η δυναμικότητα της εγκατάστασης είναι 8.268 κάτοικοι για την Α’ φάση (20ετία).

Η εγκατάσταση θα αποτελείται από:

1. Μονάδα προεπεξεργασίας (Μονάδα εσχάρωσης, Μονάδα αεριζόμενης εξάμμωσης – απολίπανσης)

2. Δεξαμενή εξισορρόπησής με σύστημα αερισμού

3. Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, που αποτελείται από αντιδραστήρες τύπου SBR 4. Μονάδα απολύμανσης των επεξεργασμένων λυμάτων με χλωρίωση τύπου Batch

5. Βιομηχανικό αμμόφιλτρο κατάλληλης δυναμικότητας

6. Διάταξη με λαμπτήρες UV

7. Δεξαμενή συλλογής των απολυμασμένων 8. Όλα τα απαιτούμενα αντλιοστάσια (περίσσειας ιλύος, στραγγιδίων κλπ.), δίκτυα υποδομής (δίκτυα λυμάτων / λάσπης, δίκτυα ενέργειας, δίκτυα νερού κλπ.) καθώς και όλες τις απαιτούμενες κτηριακές εγκαταστάσεις (κτήριο διοίκησης, κτήριο ενέργειας, οικίσκος χλωρίωσης κ.λπ.).

ΥΠΟΕΡΓΟ 3: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Αφορά στην επίβλεψη των εκσκαπτικών εργασιών για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα.

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: ΔΙΚΤΥΑ ΟΚΩ

Αφορά εργασίες σύνδεσης της Ε.Ε.Λ. και των αντλιοστασίων με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

ΥΠΟΕΡΓΟ 5: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Αφορά υπηρεσίες τεχνικού Σσυμβούλου. Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου είναι η υποστήριξη της Υπηρεσίας στην κατασκευή του έργου σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του. Αντικείμενο της σύμβασής του είναι η παροχή υπηρεσιών εποπτείας, κατά την κατασκευή του έργου, εφαρμογής της μελέτης που έχει εκπονηθεί, και την οποία καλείται ο ανάδοχος του έργου να εφαρμόσει, στο πλαίσιο των οριζομένων στο άρθρο 144 του ν. 4412/2016. Ειδικότερα, ο τεχνικός σύμβουλος θα παρέχει τις υπηρεσίες του κατά την έναρξη της κατασκευής του έργου και τον έλεγχο των αρχικών μελετών από τον ανάδοχο της κατασκευής, αλλά και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Γ. Λεβεντάκης

Το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, τονίζοντας: «Όταν πρωτοήρθα και μίλησα, πολλοί παρεξήγησαν και είπαν αλαζονικά ότι λέω ότι μόνο εγώ μπορώ. Έρχεται η στιγμή και θα το δείτε και στην πορεία του ότι εγώ μπορώ, του ότι εγώ μόνο μπορώ, είναι ότι πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω σε αυτό που ανέλαβα κι εσείς με τιμήσατε και με ψηφίσατε και είμαι μαζί σας με την πλειοψηφία, όχι με τη μειοψηφία που αντιδρά μη θέλοντας κάποια έργα τους Γαργαλιάνους.

Εγώ θα κάνω αυτό που πρέπει για τους πολλούς και θα κριθώ εκ του αποτελέσματος.

Είναι μεγάλη μέρα σήμερα, γιατί εντάχθηκε ο Βιολογικός των Γαργαλιάνων. Αναρτήθηκε και είναι γεγονός. Δύο χρόνια πάλεψα. Προσπάθησαν, μου έβαλαν εμπόδια, κοίταξαν μόνο το πολιτικό συμφέρον και όχι το συμφέρον του τόπου των Γαργαλιάνων. Το αντιμετώπισα…».

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, πως εκτός από την παρέα – συντροφιά του κ. Λεβεντάκη, κανένας δεν ήταν στην πλατεία για την ανακοίνωση που θα έκανε ο δήμαρχος Τριφυλίας, ενώ δεν είχε προηγηθεί καν σχετική ενημέρωση στο Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων, με όλα τα μέλη του να μην είναι παρόντα…

Του Ηλία Γιαννόπουλου