Ιδιωτικοί οι λογαριασμοί του Instagram για τους χρήστες κάτω των 16 ετών

Ιδιωτικοί οι λογαριασμοί του Instagram για τους χρήστες κάτω των 16 ετών

Ιδιωτικοί είναι οι λογαριασμοί των εφήβων κάτω των 16 ετών, ως προεπιλογή, στο Instagram, ώστε να βλέπουν τις αναρτήσεις, να αντιδρούν και να σχολιάζουν μόνο όσοι είναι ακόλουθοι.

Η εν λόγω ρύθμιση ήρθε μετά από ελέγχους που «έδειξαν» μόνο ένας στους πέντε επέλεξε να μετατρέψει το προφίλ του σε δημόσιο, όταν η ρύθμιση ιδιωτικού λογαριασμού ήταν η προεπιλεγμένη, ανέφερε η εταιρεία. Μάλιστα, στους υφιστάμενους λογαριασμούς θα αποστέλλεται μία ειδοποίηση με τα «οφέλη» της μετάβαση σε ιδιωτικό.

Μία ακόμη αλλαγή είναι ο αποκλεισμός της δυνατότητας αποστολής μηνυμάτων ή ακολούθησης σε λογιαριασμούς παιδιών από προφίλ που εμφανίζουν «ύποπτη συμπεριφορά».

Επίσης, μια διαφορετική προσέγγιση θα επιτρέπει ταυτόχρονα στους διαφημιζόμενους να μπορούν να στοχεύουν παιδιά με βάση μόνο την ηλικία, το φύλο και την τοποθεσία, αντί για ενδιαφέροντα και συνήθειες και περιήγησης στο διαδίκτυο.  «Έχουμε ακούσει από τους υποστηρικτές των νέων ότι μπορεί να μην είναι καλά εξοπλισμένοι για να πάρουν αυτές τις αποφάσεις», σχολίασε το Instagram παρόλο που «υπερασπίζεται» τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Παράλληλα, το Instagram ανακοίνωσε ότι προχωρά με νέες, ασφαλείς εφαρμογές για τα παιδιά κάτω των 13 ετών, παρά την αντίδραση ορισμένων ομάδων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι έχουν ήδη λογαριασμούς, χωρίς κανέναν τρόπο που θα εμποδίζει τους ανθρώπους να παραποιούν την ηλικία τους. Θέλουμε να οικοδομήσουμε εμπειρίες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτούς, δηλαδή τους κάτω από 16 χρονών, που να μπορούν να διαχειρίζονται και από γονείς και κηδεμόνες», επεσήμανε η Facebook.

Να σημειωθεί ότι το Instagram τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει ότι οι ηλικιωμένοι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα μόνο σε εφήβους που τους έχουν ήδη ακολουθήσει, ενώ έχει αναπτύξει μια σειρά μέτρων προστασίας υπέρ των ανηλίκων, καθώς έχει κατηγορηθεί από φιλανθρωπικά ιδρύματα για τα παιδιά επειδή δεν είχε καταργήσει επιβλαβές περιεχόμενο.

Tο επερχόμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μετατοπίζει το βάρος στους κολοσσούς της τεχνολογίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκείς εγγυήσεις για να αποτρέψουν την πρόσβαση των παιδιών σε δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο.

Πηγή: BBC