Ικανοποιητικός συγκριτικά με πέρυσι ο τουρισμός στην Καλαμάτα

Ικανοποιητικός συγκριτικά  με πέρυσι ο τουρισμός στην Καλαμάτα

Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα για το τουριστικό προϊόν της Καλαμάτας, ποιες είναι οι προσδοκίες για το ερχόμενο διάστημα, δεδομένου ότι στην πόλη παρατείνεται η τουριστική σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο; Πώς έχει επηρεάσει τη ροή των κρατήσεών τους η μεγάλη αύξηση των airbnb καταλυμάτων στην πόλη τα τελευταία χρόνια;

Το «Θάρρος» συνομίλησε με πέντε υπευθύνους ξενοδοχείων της Καλαμάτας, θέτοντάς τους τα παραπάνω ερωτήματα, προκειμένου να μας αναφέρουν τι ακριβώς διαδραματίζεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες.

Electra Hotel – Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος

«Έστω και την τελευταία στιγμή, μιας και βρισκόμαστε πλέον στα τέλη Ιουλίου, υπάρχει μια σαφής αύξηση στην πληρότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ η κορύφωση της τουριστικής ζήτησης αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Δυστυχώς, το πρώτο μισό της θερινής τουριστικής περιόδου (Ιούνιος έως μέσα Ιουλίου) ουσιαστικά χάθηκε. Η όποια αναπλήρωση χαμένων εσόδων θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας τον Αύγουστο, κι εφόσον βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, το Σεπτέμβριο. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το στοίχημα για τον τουρισμό είναι στοίχημα συνολικά για την πορεία της οικονομίας μας, τοπικά και εθνικά, και φυσικά δεν αφορά μόνο στο 2021, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο πλέον ότι, για να γίνει εφικτή η διάσωση της φετινής τουριστικής περιόδου, είναι αναγκαίο, πέραν της ουσιαστικής υγειονομικής θωράκισης της χώρας, να ληφθούν – έστω και τώρα – γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο Έλληνας τουρίστας είναι αυτός που φέτος ίσως μπορέσει να στηρίξει τον κλάδο στην προσπάθεια ανάκτησης μέρους του χαμένου εισοδήματος.

To φαινόμενο μισθώσεων ιδιωτικών καταλυμάτων μέσα από πλατφόρμες, τύπου Airbnb ή HomeΑway, γνωρίζει μεγάλη άνθιση και στην περιοχή μας, διαδραματίζοντας καθοριστικό πλέον ρόλο στην τουριστική υποδομή, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα παραδοσιακά ξενοδοχειακά καταλύματα κι έχοντας μεγάλη διείσδυση στις νεότερες, κυρίως, ηλικίες. Είναι η εναλλακτική λύση διαμονής, που δε θα πρέπει να φοβίζει τις οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, που παρέχουν διαφορετικού είδους και ποιότητας υπηρεσίες. Κυρίαρχο παραμένει, βέβαια, το θέμα του άνισου ανταγωνισμού με τις ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως λόγω του ζητήματος της φοροδιαφυγής και της παντελούς απουσίας τυπικών, έστω, ελέγχων.

Αναμένουμε, επιτέλους, από την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση ίσων κανόνων και όρων λειτουργίας».

Pharae Palace HotelΕυθύμιος Κατσένιος

«Η κίνηση συγκριτικά με πέρυσι, που ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά που βιώσαμε όλοι την πραγματικότητα της πανδημίας, είναι σαφώς πολύ καλύτερη. Από πλευράς μας, ατενίζουμε το μέλλον με θετικό πνεύμα και με αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Πλέον ελπίζουμε σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη κίνηση, αλλά και ζήτηση ως προς το κομμάτι των κρατήσεων.

Η ύπαρξη airbnb και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο ποιος μπορεί να καταχωρεί την ιδιοκτησία του στην πλατφόρμα, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως.

Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ελεγκτικό μέτρο το καθιστά χωρίς επίλυση και, συνεπώς, θα συνεχίσει να υπάρχει».

Haikos Hotel – Νικόλαος Χάικος

«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής προ κορωνοϊού. Σε σχέση με πέρσι παρατηρούμε μεγάλη διαφορά, για το λόγο ότι ο κόσμος που προσέρχεται είναι ενημερωμένος και γνωρίζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι, προστατεύεται και ο ίδιος. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μια ηθική ευθύνη μεταξύ των τουριστών και των ανθρώπων που εργάζονται σε τομείς του τουρισμού, αλλά και γενικότερα.

Η κίνηση μέχρι στιγμής καταγράφεται ως ανοδική. Από εδώ και πέρα ελπίζουμε ότι εάν δεν υπάρξει κάποιο νέο γενικευμένο lockdown, η Μεσσηνία θα προχωρήσει με ανοδικούς ρυθμούς, αφενός, γιατί είναι κοντινός προορισμός από την Αθήνα και, αφετέρου, επειδή είναι εύκολη η πρόσβαση σε σχέση με τα νησιά για έναν ιδιώτη.

Όσον αφορά στην αυξητική τάση των airbnb καταλυμάτων, παρατηρείται μια μείωση συγκριτικά με άλλες χρονιές στις κρατήσεις, που υπολογίζεται περίπου στο 20%.

Η Airbnb είναι ένας δυνατός ανταγωνιστής, ωστόσο, θα πρέπει από πλευράς της να τηρηθούν οι νόμοι που έχουν προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η ενοικίαση καταλυμάτων να γίνεται έως 90 ημέρες.

Σε διαφορετική περίπτωση, η περαιτέρω ενοικίαση του καταλύματος πρέπει να γίνεται με φορολογικούς όρους αντίστοιχους των ξενοδοχείων».

Horizon Blu – Αθανάσιος Ψωρομύτης

«Η Καλαμάτα ως προορισμός δε βρίσκεται σε επίπεδα που βρισκόταν άλλες χρονιές. Ωστόσο, έχει βοηθηθεί πολύ, αφού με τις εγκαταστάσεις της και το καταρτισμένο προσωπικό της είναι ένας προορισμός που προτιμάται ιδιαίτερα, πολύ δε περισσότερο από τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας, ο οποίος για δεύτερη χρονιά στηρίζει τον τουρισμό σε μεγάλο ποσοστό.

Αυτό καθίσταται εφικτό για τον κόσμο λόγω της εύκολης πρόσβασης, με αποτέλεσμα τα σημάδια να είναι πολύ θετικά.

Η τουριστική κίνηση ξεκίνησε τον Μάιο, οπότε για το πρώτο μικρό διάστημα ήταν λίγο “μουδιασμένα”. Όμως, από εκεί κι έπειτα υπάρχει κίνηση σε πάρα πολύ καλά και θετικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η παράταση της τουριστικής σεζόν είναι κοινή προσπάθεια όλων, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός κατά τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ευελπιστούμε δε, από την επόμενη χρονιά να είμαστε σε θέση να μιλάμε για κανονικές συνθήκες, όπως ήταν και η αρχική εκτίμηση των ειδικών.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας για τα airbnb καταλύματα δε φαίνεται να μας έχει επηρεάσει ιδιαίτερα, για το λόγο ότι παρέχουμε διαφορετικού είδους υπηρεσίες.

Αυτό συμβαίνει, γιατί τα καταλύματα αυτού του τύπου δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη “φιλοξενία”. Αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης πιθανόν να βρει ένα ενδιαφέρον κατάλυμα, όμως με τη φιλοσοφία που λειτουργεί η εν λόγω πλατφόρμα, καθώς και διάφορες άλλες αντίστοιχες, δε θα βρει τη διαπροσωπική επαφή, -κάτι το οποίο εμείς, λόγου χάριν, θέτουμε πολύ ψηλά ως προς τις υπηρεσίες μας».

Elite City Resort – Παναγιώτης Κλείδωνας

«Μέχρι στιγμής παρατηρούμε ότι ο Ιούνιος εξελίχθηκε σε ένα μήνα που καταγράφηκε αναπάντεχα καλός ως προς το τουριστικό προϊόν. Αυτό επετεύχθη καθώς καταφέραμε να φτάσουμε τους στόχους μας από πολύ νωρίς, και το ποσοστό της πληρότητας μας άφησε απόλυτα ευχαριστημένους.

Ο Ιούλιος, ως μήνας, ταυτίζεται ακριβώς με τις προσδοκίες μας, με ελαφριά αύξηση αναφορικά με την πληρότητα που καταγράφεται μέχρι αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά στον Αύγουστο, θεωρούμε ότι είμαστε ήδη σε πολύ καλά επίπεδα κρατήσεων, αλλά και προβλέψεων. Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει πιθανή περαιτέρω αύξηση, δεδομένου ότι η Καλαμάτα είναι ένας οδικός προορισμός διακοπών και προτιμάται ιδιαίτερα από τον κόσμο.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ο κόσμος να έχει στραφεί στα airbnb καταλύματα και πιθανότατα αυτό να είναι επακόλουθο της πανδημίας. Δηλαδή, ο κόσμος σε κάποιες περιπτώσεις δεν προτιμά να έρχεται σε συγχρωτισμό με πολλά άτομα, κάτι το οποίο είναι εσφαλμένο, γιατί οι ξενοδοχειακές μονάδες τηρούν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα προστασίας από τον ιό».

Της Χριστίνας Μανδρώνη