Καλαμάτα: Η στάση των νέων απέναντι στην πανδημία και τον εμβολιασμό

Καλαμάτα: Η στάση των νέων απέναντι στην πανδημία και τον εμβολιασμό

Τι πιστεύουν οι νέοι για τα εμβόλια; Πώς επηρέασαν οι πρόσφατες εξελίξεις τις απόψεις και τις αντιλήψεις τους γύρω από την πανδημία; Πώς έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά τους τα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Βλέπουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία;

Το «Θάρρος» συνομίλησε με νέους ανθρώπους της Καλαμάτας, θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα και ζητώντας τις απόψεις τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, συνολικά 9.723.000 ήταν οι εμβολιασμοί μέχρι χθες στην Ελλάδα. Πάνω από 5.430.000 είναι οι πολίτες που έχουν κάνει έστω τη μία δόση και περισσότεροι από 4.590.000 όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα, από τις 28 Ιουνίου έως και προχθές 590.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ από αυτά, ένα στα τρία έχει κλειστεί από νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Θεοδοσία Κριεζή

Σχετικά με το εμβόλιο απάντησε: «Προσωπικά δεν έχω εμβολιαστεί. Μπορεί να έχουν γίνει μελέτες περί του εμβολίου, όμως δε θέλω ακόμη να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Θα προτιμούσα, αν ήταν αναγκαίο, να γίνει αφού γίνω μητέρα».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και το εάν επηρέασε τις απόψεις της για την πανδημία γενικά, δήλωσε: «Φυσικά και έχει αλλάξει η άποψή μου ως προς τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Ξέρουν, λόγου χάριν, ποιες περιοχές βουλιάζουν από κόσμο το καλοκαίρι. Μπορούν οι κυβερνώντες να πάρουν μέτρα για να περιορίσουν τις επισκέψεις. Επίσης καλό θα ήταν σε πολυσύχναστες περιοχές να μη σταματούσαν τη χρήση μασκών».

Ερωτηθείσα για το πώς έχουν αλλάξει την καθημερινότητά της τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για να περιορίσει την πανδημία, αλλά και σε τι βαθμό την έχουν επηρεάσει, ανέφερε: «Δεν υπάρχει η ίδια αντοχή και όρεξη σε σχέση με πέρσι, στα πάντα. Από την παραλία μέχρι τη βόλτα και τη δουλειά. Η καραντίνα μάς επηρέασε αρνητικά σε κάποια σημεία».

Τέλος, στην ερώτηση πώς βλέπει το μέλλον αναφορικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς, τόνισε: «Θα περάσει και αυτό, φυσικά, όπως πέρασαν και τόσα άλλα. Σε 1,5 χρόνο θα έχει ξεχαστεί το θέμα και θα βρούμε με κάτι νεότερο να ασχοληθούμε τότε..»

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

«Τα εμβόλια βοήθησαν τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει ασθένειες που στο Μεσαίωνα και στους αρχαίους χρόνους ήταν υπεύθυνες για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, η περίπτωση του covid-19 και η καταπολέμηση του ιού βρίσκεται ακόμα σε αρχικό, πειραματικό θα έλεγα, στάδιο. Δεν έχω εμβολιαστεί ακόμα, γιατί με προβληματίζει ο διχασμός της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την προστασία και τις επιπτώσεις σε κάποιους ανθρώπους των διαφόρων εμβολίων».

«Θεωρώ ότι η διαχείριση μιας τέτοιας πανδημίας από τις κυβερνήσεις των κρατών είναι ένα λεπτό ζήτημα και συγχρόνως ένα δύσκολο έργο. Στην ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζω πολλά λάθη και, κυρίως, λανθασμένη πολιτική προώθησης των εμβολιασμών. Τα κρούσματα δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθούν στις αυστηρές καραντίνες, οπότε η πρόσφατη αύξησή τους θεωρείται επόμενο των καταστάσεων που επικρατούν».

«Πλέον, η καθημερινότητά μου κινείται σε αυτήν που είχα προ κορωνοϊού, με τη μόνη διαφορά της υποχρεωτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους».

«Το μέλλον θα πρέπει πάντα να το βλέπουμε με αισιοδοξία! Οι πανδημίες αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα προκύπτουν και μελλοντικά. Θεωρώ ότι είμαστε κοντά στην επιτυχημένη καταπολέμηση του ιού».

Έφη Ξανθοπούλου

«Δεν ανήκω στους υπέρμαχους, αλλά ούτε και στους αρνητές. Ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που ακόμα είναι επιφυλακτικοί. Είναι γνωστό ότι λόγω εμβολίων έχουν υποστεί πολλοί θρομβώσεις και άλλες παρενέργειες, που με κάνουν να έχω τις αμφιβολίες μου για την αποτελεσματικότητά τους. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν θα ρίσκαρα τη ζωή μου!».

«Είναι φυσικό επακόλουθο η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τόσο λόγω της παρουσίας τουριστών όσο και λόγω της έλλειψης προσοχής μιας μερίδας πολιτών. Επίσης, πέρσι τα τεστ δε γίνονταν στον ίδιο βαθμό σε σύγκριση με τώρα. Αυτό αυτομάτως δείχνει ότι επρόκειτο τα κρούσματα να αυξηθούν ραγδαία. Στην πρώτη καραντίνα, το Μάρτιο του 2020, όλοι αντιμετωπίζαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Με τον καιρό, όμως, και ειδικά στη δεύτερη καραντίνα, το Νοέμβριο του 2020, ο κόσμος άρχισε να την αποδέχεται αναγκαστικά κι ας είχε επιπτώσεις στη ζωή του».

«Τα μέτρα διαρκώς ανατρέπονται. Αυτή η αμφιταλάντευση αποφάσεων είναι λογικό να προκαλεί αναταράξεις στην ψυχική υγεία του ανθρώπου και ιδίως στους επιχειρηματίες, που έχουν πληγεί οικονομικά. Η κυβέρνηση επιδιώκει με τα νέα μέτρα και με έμμεσο τρόπο να κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Προκειμένου να πείσει τους νέους να κάνουν το εμβόλιο, τους δωροδοκεί με την τιμή των 150 ευρώ. Έτσι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθεί να εξαγοράσει την ελευθερία μας. Όλος αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και μη και η διχόνοια που σπέρνει η κυβέρνηση, μου προκαλούν συναισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης για το υποτιθέμενο “δημοκρατικό” μας πολίτευμα».

«Αν και χαρακτηρίζομαι από αισιοδοξία, δυστυχώς η ψυχολογία μου έχει τα σκαμπανεβάσματά της, διότι το μέλλον κρίνεται αβέβαιο. Σίγουρα, όμως, έχω ελπίδα για τη μετάλλαξη του “αντιδημοκρατικού” μας πολιτεύματος σε δημοκρατικό, όπου ο άνθρωπος θα έχει το ελεύθερο της επιλογής και όχι του εξαναγκασμού».

Χριστίνα Ράλλη

«Το εμβόλιο αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της πανδημίας. Θεωρώ ότι όλοι οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στην έρευνα των επιστημόνων και να μην αφήσουμε απόψεις χωρίς τεκμηριωμένο επιστημονικό πλαίσιο να καθορίσουν την υγεία μας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, επιλογή μου είναι να εμβολιαστώ».

«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν επηρέασε την αρχική μου θέση, αντιθέτως την ενίσχυσε. Κρίνεται αναγκαίο, όλοι εμείς που ανήκουμε στη νέα γενιά, να δείξουμε υπευθυνότητα για την προστασία τόσο του εαυτού μας όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντός μας. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα με προβληματίζουν αρκετά, καθώς δεν μπορώ να διακρίνω ότι το αίσθημα συνείδησης κυριαρχεί στις πράξεις μας».

«Η υγειονομική κρίση, με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους, κάτι για το οποίο δεν είχαμε προετοιμαστεί και είναι βέβαιο πως οι συνέπειες της πανδημίας επαναπροσδιόρισαν τα θέλω και τις ανάγκες μας. Ωστόσο, ένα κράτος οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει και να έχει ως κύριο στόχο την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών του. Κατά την άποψή μου, υπήρξαν αστοχίες που σίγουρα θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ώστε οι πολίτες να μην οδηγηθούν σε ψυχική εξουθένωση και αβεβαιότητα για το μέλλον».

«Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μας. Εφόσον όλοι κατανοήσουμε ότι η επιστήμη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες. Ευελπιστώ ότι η πανδημία είναι μια ισχυρή δοκιμασία, η οποία θα έχει αίσιο τέλος».

Άγγελος Κεπεσίδης

«Είμαι υπέρ του εμβολίου και προσωπικά έχω εμβολιαστεί. Γενικά, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται τόση πολλή σκέψη για το εάν είναι χρήσιμο ή όχι να εμβολιαστούμε».

«Με την τελευταία κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων επιστρέφει ο φόβος που είχαμε και στην πρώτη καραντίνα με όλη αυτή την αβεβαιότητα».

«Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο αποσυντονισμένος για το λόγο ότι δε μου επιτρέπεται ακόμα και τώρα να ζήσω την καθημερινότητά μου όπως θα ήθελα».

«Όσον αφορά στο μέλλον της πανδημίας από εδώ και πέρα, δεν έχω καταλάβει πώς ακριβώς μπορεί να κινηθεί και να προχωρήσει όλο αυτό, αφού σίγουρα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας για όλους μας».

Δήμητρα Μητροπούλου

«Αρχικά είμαι θετική απέναντι στον εμβολιασμό κι έπειτα πιστεύω ότι έχει γίνει πολλή φασαρία γύρω από το όλο θέμα των εμβολίων. Προσωπικά, δεν έχω εμβολιαστεί ακόμα, όμως πρόκειται να το κάνω σύντομα».

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας θεωρώ ότι οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού και στις δύο ταχύτητες που υπάρχουν μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, γιατί αυτό δείχνει ότι δεν έχει γίνει σωστός χειρισμός από τους υπεύθυνους για το ζήτημα».

«Το συνεχόμενο άνοιγμα και κλείσιμο της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, εμένα με έχει επηρεάσει στο επίπεδο της σχολής μου. Το γεγονός ότι τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά είναι αρνητικό, γιατί είναι σαν να χάνουμε τη συνέχεια του Πανεπιστημίου.

Ως προς τη διασκέδαση σίγουρα δεν είναι έτσι όπως θα θέλαμε να είναι δεδομένης και της εποχής».

«Σχετικά με την πορεία της πανδημίας δεν έχω ιδιαίτερα πολλές ελπίδες για βελτίωση, κρίνοντας από τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες».

Δήμητρα

«Άποψή μου είναι ότι είναι καλό να γίνουν οι εμβολιασμοί γενικά στον πληθυσμό, απλώς εγώ σε προσωπικό επίπεδο δε θέλω να εμβολιαστώ ακόμα. Θα ήθελα να δω πώς θα λειτουργήσει το θέμα των εμβολιασμών στον κόσμο και έπειτα να πάρω την απόφαση».

«Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να σημαίνει και τον ερχομό ενός ακόμα lockdown, όπως κι ένα επόμενο κύμα πανδημίας».

«Όλο αυτό που παρατηρούμε και ζούμε με το άνοιγμα και το κλείσιμο, επηρεάζει πάρα πολύ όλο τον κόσμο. Ο κόσμος έπειτα από αυτό έχει αλλάξει και συνήθειες, δηλαδή δεν είναι όπως ήταν κάποτε».

«Σχετικά με την πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη μέχρι να δούμε πώς θα κινηθεί η όλη κατάσταση».

Χριστίνα

«Θεωρώ ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πράξει ό,τι θεωρεί αυτός ορθό για τον εαυτό του, οπότε είμαι θετική απέναντι στα εμβόλια. Αντίθετα, είμαι αρνητική στο να επιβάλλονται στον κόσμο. Προσωπικά δεν έχω εμβολιαστεί και δεν το σκέφτομαι να εμβολιαστώ προς το παρόν».

«Γενικά με το θέμα τις πανδημίας σε κάποια σημεία είμαι πολύ δύσπιστη, ιδιαίτερα έτσι όπως παρουσιάζονται τα γεγονότα από την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα. Οπότε, είμαι επιφυλακτική σε κάποια θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας πια».

«Για το μέλλον είμαι αισιόδοξη, γιατί κάθε πανδημία έρχεται στο τέλος της, κι έτσι κι αυτή η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει».

Γιώργος Μίντζας

«Ως προς τον εμβολιασμό, παρότι έχω εμβολιαστεί πλήρως, είμαι επιφυλακτικός για το όλο θέμα, αν και, τελικά, φαίνεται να είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να μας ξανά βάλει σε κανονικούς ρυθμούς και να ξεπεράσουμε όλο αυτό που ζούμε τώρα».

«Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που είδαμε αυτή την εβδομάδα δε με εκπλήσσει. Ήταν φυσικό να γίνει όλο αυτό, από τη στιγμή που χαλάρωσαν τα μέτρα και ο κόσμος πλέον δεν τηρεί βασικά πράγματα όπως η μάσκα και οι αποστάσεις».

«Η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει κατά πολύ όλο αυτό το διάστημα με το εναλλασσόμενο άνοιγμα και κλείσιμο της κοινωνίας γενικά. Βέβαια, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στους ρυθμούς μας και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αν εμβολιαστεί ο πληθυσμός».

«Είμαι επιφυλακτικός για την εξέλιξη της πανδημίας στην πορεία, και θέλω να κρατάω στάση αισιοδοξίας για το ζήτημα».

Πηνελόπη

«Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να πάει να εμβολιαστεί, αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ από όλη αυτή την υπόθεση. Προσωπικά έχω εμβολιαστεί, αν και με βρίσκει αντίθετη όλη αυτή η επιβολή ως προς τον εμβολιασμό».

«Σίγουρα η μετάλλαξη “δέλτα” έχει κάνει την κατάσταση χειρότερη, αφού έχει προκαλέσει πολύ περισσότερα κρούσματα».

«Είναι πολύ κουραστικό όλο αυτό με τα συνεχόμενα lockdown, όμως θα έλεγα ότι με δεδομένο ότι κάθε γενιά χαρακτηρίζεται από ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσει, έτσι και τώρα έχουμε την πανδημία στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε».

«Είμαι αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, κι εφόσον εμβολιαστούμε, όλο αυτό θα πάει καλύτερα».

Της Χριστίνας Μανδρώνη