Καλοκαιρινό θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις 2» στη Μεθώνη

Καλοκαιρινό θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις 2» στη Μεθώνη

Το καλοκαιρινό θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις» στη Μεθώνη διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πολυ-δραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens.

Από 1 έως 8 Αυγούστου εκπαιδευτές της Fabrica Athens, βασισμένοι στη θεατρική πρακτική που έχουν αναπτύξει, «Θέατρο της Έρευνας», θα πραγματοποιήσουν ένα σεμινάριο θεατρικής έρευνας και δημιουργίας κοντά στη φύση, στους κατοίκους και τους παραθεριστές του μεσσηνιακού θέρετρου.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία:

•Να συνδυάσουν τη θεατρική έρευνα και δημιουργία στη φύση με τις καλοκαιρινές τους διακοπές

•Να συνδεθούν με τον τόπο και τους κατοίκους της Μεθώνης μέσα από την τέχνη του θεάτρου

•Να γνωρίσουν την πρακτική της ομάδας «Θέατρο της Έρευνας»

Στόχοι του σεμιναρίου
Κύριος στόχος του θεατρικού σεμιναρίου είναι η ανταλλαγή και η δημιουργία συνδέσεων του τόπου της Μεθώνης, των συμμετεχόντων και των διοργανωτών. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία και την πραγματοποίηση δράσεων και δρώμενων για το κοινό της επαρχιακής πόλης, που θα έχουν σημείο αναφοράς το θεατρικό σεμινάριο. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να μοιραστούν στιγμές δημιουργίας και αναψυχής 24/7, καθώς η εμπειρία του σεμιναρίου στη φύση, περιλαμβάνει τη διαμονή τους στο Camping Methoni (10 βήματα, κυριολεκτικά, από την αμμώδη παραλία) και επισκέψεις σε σημεία και μνημεία ιστορικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς.

Επιπλέον, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σκοπός των θεατρικών εργαστηρίων και των δραστηριοτήτων του σεμιναρίου είναι να διερευνηθεί η έννοια της «μετάβασης» σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το θέατρο θα αποτελέσει το όχημα, ώστε οι συμμετέχοντες να συνδεθούν με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Μεθώνης, η οποία αποτέλεσε σημείο ορόσημο το 1821.

Θεατρικές Συνδέσεις 2
Μέσα σε 8 ημέρες οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν από το μηδέν μια performance για τους κατοίκους και τους παραθεριστές της περιοχής, εμπνευσμένοι από την ίδια την περιοχή. Επιπλέον, η ομάδα της Fabrica Athens θα πραγματοποιήσει εργαστήρια και δρώμενα για αυτούς, στα οποία οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος από τη μεριά του κοινού ή των εμψυχωτών / καλλιτεχνών, αποκομίζοντας επιπρόσθετη εμπειρία στη θεατρική τους εκπαίδευση και έρευνα.

Το θεατρικό training θα έχει ως αφετηρία το σώμα (κιναισθησία, ενδυνάμωση, πλαστικότητα, σώμα και ήχος) και θα περιλαμβάνει τεχνικές από παγκόσμια αναγνωρισμένες θεατρικές μεθόδους και πρακτικές, όπως αυτές των Jerzy Grotowski, Eugenio Barba, Yoga κ.α., και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο Θέατρο της Έρευνας.

Συμπληρωματικά, πέρα από την ενδυνάμωση και την ανέλιξη των εκφραστικών μέσων των συμμετεχόντων, η θεατρική τους εκπαίδευση θα αποκτήσει και κοινωνική διάσταση, χρησιμοποιώντας άμεσα και πρακτικά το θέατρο ως πολιτισμικό και κοινωνικό εργαλείο για τη δημιουργία συνδέσεων με των τόπο και τους ανθρώπους του.

Βασικός εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο εισηγητής – δημιουργός του Θεάτρου της Έρευνας, Φάνης Κατέχος. Δίπλα του θα βρίσκεται και η performer – trainer της Fabrica Athens, Giovanna Michaliadi Sarti, αλλά και εκπαιδευόμενοι στο «Θέατρο της Έρευνας», οι οποίοι θα αναλάβουν επιλεγμένα κομμάτια της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, με αφορμή τη Λαγκαστριανή ή αλληλοδιδακτική μέθοδο διδασκαλίας, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε στη Μεθώνη.

Να σημειωθεί πως το σεμινάριο γίνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης και της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτών Μεθώνης «μεθωΝΕΟΙ».

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο
Το σεμινάριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες (performer, ηθοποιούς, χορευτές κ.ά.), σπουδαστές παραστατικών και άλλων τεχνών, αλλά και σε ανθρώπους με μικρότερη εμπειρία στις (παραστατικές) τέχνες, που έχουν τη διάθεση και τη διαθεσιμότητα να εργαστούν εντατικά σε μια δυναμική ομάδα με άξονα το θέατρο.

Τρόπος συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν email με θέμα «Θεατρικές Συνδέσεις» στην ηλεκτρονική διεύθυνση researchtheater@gmail.com.

Στο email χρειάζεται να επισυνάπτονται τα ακόλουθα στοιχεία: Βιογραφικό Σημείωμα. Πρόσφατη Φωτογραφία (Πορτραίτο). Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 19 Ιουλίου.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν απάντηση για τη συμμετοχή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Σε περίπτωση ακύρωσης ή αδυναμίας πραγματοποίησης της εκδήλωσης, λόγω των κρατικών αποφάσεων που σχετίζονται με την πανδημία, θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων.