«Ματιές στα βιβλία του φετινού καλοκαιριού»

«Ματιές στα βιβλία του  φετινού καλοκαιριού»

«To διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου», είχε πει κάποτε ο Ζοζέ Σαραμάγκου κι αυτό αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό από την προτίμηση πολλών για ανάγνωση βιβλίων σε στιγμές ανάπαυσης και ξεκούρασης, όπως είναι το καλοκαίρι.

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το καλοκαίρι και τις στιγμές στην παραλία με την ανάγνωση ενός βιβλίου, ενώ για τους μικρότερους αναγνώστες αυτό αφορά, κυρίως, βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Το «Θ» βρέθηκε σε βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας και συνομίλησε με βιβλιοπώλες για την πορεία του βιβλίου σε μια δύσκολη περίοδο σαν αυτή που βιώνουμε, για το τι προτιμούν οι αναγνώστες τούτο τον καιρό και αν, τελικά, η σχέση «βιβλίου – αναγνώστη» παραμένει ζωντανή.

Δήμητρα Δημοπούλου – Βιβλιόπολις

«Ο κόσμος είναι ακόμα λίγο επιφυλακτικός στις επιλογές του, δεν είναι υπερκαταναλωτικός στις αγορές του. Έχει αρχίσει να αυξάνεται η κινητικότητα συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα λόγω και του ανοίγματος του τουρισμού, αλλά κινείται πιο φειδωλά σε σχέση με άλλες χρονιές» σχολίασε η κα Δήμητρα Δημοπούλου από το «Βιβλιόπολις».

Σχετικά με τις επιλογές σε βιβλία των ενήλικων αναγνωστών, η ίδια ανέφερε ότι παρατηρείται ιδιαίτερη προτίμηση σε ανάλαφρα μυθιστορήματα, αλλά και αστυνομικά. Αντίστοιχα, για τους μικρούς αναγνώστες έχουν ξεκινήσει οι «καλοκαιρινές διακοπές» για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, που εμπεριέχουν σχολικές ασκήσεις. Παράλληλα, σημαντικό κίνητρο δίνεται φέτος στην αγορά βιβλίων για τους νέους από 18 έως 24 ετών, καθώς για πρώτη φορά ξεκίνησε πρόγραμμα επιδότησης για χορήγηση βιβλίων στους νέους από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.

Σχετικά με τις τιμές, η κα Δημοπούλου μάς εξήγησε ότι ξεκινούν από χαμηλά, ενώ υπάρχουν προσφορές και εκπτώσεις ύψους 50-80% σε επιλεγμένα βιβλία. Μια μέση τιμή σε ένα βιβλίο είναι τα 13 ευρώ. Σημαντικό ακόμη κίνητρο δίνουν τα ειδικά κουπόνια που διανέμει ο ΟΓΑ.

Από την πλευρά του, το «Βιβλιόπολις» προτείνει στο αναγνωστικό κοινό: «Το ναυάγιο» του Σπύρου Πετρουλάκη, «Το παιχνίδι του νάνου» της Χρυσηίδας Δημουλίδου, «Ακάκιε» του Κώστα Κρομμύδα, ενώ σε παιδικά: «Μια μεγάλη οικογένεια» των Elisenda Roca & Rocio Bonilla και «Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει» της Debi Gliori.

Τέλος, προτεινόμενα βιβλία με αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση είναι τα εξής: «Ραγιάς» του Γιάννη Καλπούζου και «Γυναίκες και Επανάσταση» της Βασιλικής Λάζου.

Λυκούργος Καρολεμέας – Bookmark

«Υπάρχει μια σταθερότητα στην κίνηση, ενώ τα παιδικά βιβλία με τις σχολικές δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερη ροή λόγω καλοκαιριού» επισήμανε ο κ. Λυκούργος Καρολεμέας από το Bookmark.

Από τους μικρούς αναγνώστες προτιμάται και η παιδική λογοτεχνία για το Δημοτικό. Όσον αφορά στους ενήλικες, «την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση της αγοράς βιβλίων», σημείωσε ο κ. Καρολεμέας, για να συμπληρώσει: «Σίγουρα βλέπουμε να έχουν πέσει οι πωλήσεις σε κάποια βιβλία που είναι πιο εμπορικά, όμως τα κλασικά βιβλία, όπως αυτά που αφορούν στην κλασική λογοτεχνία, την πολιτική και την Ιστορία, είναι σταθερά στις πωλήσεις τους. Σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχει ένα μέρος του κοινού που διαβάζει κυρίως ανάλαφρα βιβλία από ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ενώ παρατηρείται σταθερή προτίμηση μερίδας αναγνωστών στο αστυνομικό μυθιστόρημα».

Το «Bookmark» προτείνει στο αναγνωστικό κοινό: «Άγιες Ψυχές» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, «Μια νύχτα του Αυγούστου» της Victoria Hislop, «Η Κλάρα και ο ήλιος» του Καζούο Ισιγκούρο, ενώ σε παιδικά: «Το καλοκαίρι της Χαράς» της Κατερίνας Χριστόγερου και «Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας στις διακοπές».

Κατερίνα Κονταργύρη – “Book Store Κονταργύρη”

Σύμφωνα με την κα Κατερίνα Κονταργύρη  από το “Book Store Κονταργύρη”: «Από την άρση του lockdown και μετά η κίνηση ασφαλώς έχει ανέβει, δεδομένου ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο τα πράγματα ήταν πιο συντηρητικά. Τώρα, όσο προχωρά το καλοκαίρι κι έρχεται κόσμος από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η κίνηση αυξάνεται σταδιακά».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στην κυκλοφορία των βιβλίων, οι εκδοτικοί οίκοι αυτό το διάστημα έχουν βγάλει τις νέες κυκλοφορίες τους, οπότε υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα νέα βιβλία. Παράλληλα, υπάρχει ζήτηση σε παλαιότερα βιβλία που είναι σε προσφορά. Ο κόσμος φαίνεται να προτιμά την πιο ανάλαφρη λογοτεχνία που θα τον συνοδεύσει και στην παραλία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κοινού που προτιμά τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Τα παιδιά του Δημοτικού και της προσχολικής ηλικίας αυτή την περίοδο προτιμούν τα βιβλία με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα οποία ουσιαστικά είναι επανάληψη της χρονιάς που πέρασε, ενώ τα παιδιά του Γυμνασίου προσανατολίζονται περισσότερο σε βιβλία λογοτεχνίας». Σχετικά με τις τιμές, η κα Κονταργύρη ανέφερε ότι ξεκινούν από τα 7,90 ευρώ με μέσο όρο τα 9,90 ευρώ, από τη συλλογή των προσφορών.

Το “Book Store Κονταργύρη” προτείνει στο αναγνωστικό κοινό: «Άγιο Αίμα» και «Άγιες Ψυχές» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, «Ολίβια» της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη και «Το πράσινο φόρεμα» της Λένας Μαντά, ενώ για τους μικρούς αναγνώστες «Καλοκαιρινά» της Αγγελικής Βαρελλά και «Φανταστικές καλοκαιρινές διακοπές» των Βασίλη και Γιώργου Καραγιάννη.

Χρήστος Παπαχρήστος – «Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου»

«Μετά την επαναφορά από το lockdown, παρατηρείται βήμα βήμα να αυξάνεται η κίνηση για την πώληση βιβλίων. Γενικότερα, κατά την περίοδο των σχολικών εξετάσεων παρατηρείται κάλυψη στην αγορά. Αυτές τις μέρες φαίνεται να αυξάνεται και πάλι η κινητικότητα λόγω της καλοκαιρινής σεζόν. Ως προς τις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, βλέπουμε τους άντρες να ζητούν περισσότερο τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ενώ οι γυναίκες συνήθως προσανατολίζονται σε πιο ανάλαφρα μυθιστορήματα» ανέφερε ο Χρήστος Παπαχρήστος από το «Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου».

Το «Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου» προτείνει στο αναγνωστικό κοινό: «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» του Θεόδωρου Παπακώστα, «Ραγιάς» του Γιάννη Καλπούζου και «Το πράσινο φόρεμα» της Λένας Μαντά, ενώ για τους μικρότερους αναγνώστες «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και «Χαρούμενες διακοπές» των Ρένα Καρθαίου και Κατερίνας Μάνου-Πασσά.

της Χριστίνας Μανδρώνη