Νέο πλαίσιο για να φτάσει το φυσικό αέριο και στην Καλαμάτα

Νέο πλαίσιο για να φτάσει  το φυσικό αέριο και στην Καλαμάτα

Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε πόλεις της Πελοποννήσου που δε συνδέονται με το εθνικό σύστημα μεταφοράς επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας powerenergy.gr.

Όπως είπε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστας Σκρέκας, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη της ΡΑΕ για την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να αναπτυχθούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη με χρήση είτε συμπιεσμένου (CNG), είτε υγροποιημένου (LNG) φυσικού αερίου.

Σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης ο ΥΠΕΝ είπε πως σε εξέλιξη είναι το επενδυτικό σχέδιο της HENGAS, η οποία έχει λάβει από τη ΡΑΕ άδεια για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη και Κόρινθο. Η HENGAS, που διοικείται από τον κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, έχει ανακοινώσει πως προωθεί επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ για τα δίκτυα στις τρεις πόλεις.

Για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αρχικά είχε λάβει άδεια η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών) αλλά στη συνέχεια η ΡΑΕ της την αφαίρεσε, με αποτέλεσμα η πρώτη να προσφύγει στο διοικητικό Εφετείο.

Υπέρ της ΔΕΔΑ έχει ταχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία επίσης κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ. Η Περιφέρεια έχει εντάξει 20 εκατ. ευρώ στο τρέχον επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των έργων που τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως η άδεια της ΔΕΔΑ αφαιρέθηκε επειδή η εταιρεία (επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης) είχε καθυστερήσει να ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε στη ρυθμιστική αρχή.

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε πως η ΔΕΔΑ σχεδιάζει να επενδύσει περίπου μισό δισ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ θα επενδύσουν συνολικά οι ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στην παρέμβασή του ο βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, είχε επισημάνει πως “παρότι το έργο επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στις πόλεις Καλαμάτα, Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, είχε προγραμματιστεί από την ΔΕΔΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τις καθυστερήσεις της ΔΕΔΑ και την υπέρβαση του χρονοδιαγράμματος ένταξης του έργου στο σχεδιασμό της, οδήγησε τη ΡΑΕ να απεντάξει το έργο.

Κατόπιν αυτών γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη δηλωμένη πρόθεσή της να εκχωρήσει ολόκληρο το ποσοστό του Δημοσίου στο δίκτυο φυσικού αερίου και την παραχώρηση του έργου σε ιδιωτική εταιρεία τουλάχιστον για τις πόλεις Κόρινθο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη, αφήνει εκτός δικτύων παροχής φυσικού αερίου την Καλαμάτα, τη Σπάρτη και το Ναύπλιο, με συνέπεια να αυξηθεί το κόστος σύνδεσης για τους τελικούς καταναλωτές, πολίτες και επιχειρήσεις.

Σε όλα αυτά ο κ. Σκρέκας αρκέστηκε να πει μόνο ότι η ΡΑΕ αυτή την περίοδο τροποποιεί το πλαίσιο παροχής του φυσικού αερίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθούν τα όποια «επενδυτικά σχέδια» υποβάλλουν εταιρείες για την ανάπτυξη του δικτύου στις παραπάνω πόλεις”.