Π. Νίκας: «Το πρόγραμμα covid για επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει να πληρώνεται»

Π. Νίκας: «Το πρόγραμμα covid για επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει να πληρώνεται»

Κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση δεν υπάρχει με την καταβολή των ενισχύσεων της δράσης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, με τις πρώτες πληρωμές επιχειρηματιών να έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Αυτό διευκρίνισε, μιλώντας στο «Θάρρος», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή την 7η τροποποιητική του προγράμματος που δημοσιεύθηκε προχθές και αφορά αποκλειστικά διαχειριστικούς λόγους, παράταση προθεσμίας για δικαιούχους με δυσκολία στην εξασφάλιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, καθώς και κάλυψη των δυνητικών δικαιούχων που θα δικαιωθούν στη διαδικασία των ενστάσεων, για να μπορέσουν να υποβάλουν δικαιολογητικά πληρωμής.

Μάλιστα, ο κ. Νίκας μάς επισήμανε ότι αναζητούνται τρόποι να ικανοποιηθούν και όσοι δικαιωθούν από τις 554 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και για τις οποίες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με κεφάλαιο κίνησης για το 2021, κατατέθηκαν συνολικά 8.302 αιτήσεις και έλαβαν «πράσινο φως» για χρηματοδότησή τους 1.704, οι οποίες μπήκαν στην πολυπόθητη λίστα έγκρισης μετά τη μοριοδότησή τους σε συγκεκριμένα κριτήρια και κατατάχθηκαν κατά σειρά βαθμολογίας τους. Μάλιστα, 5.831 επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια, αν και είχαν τις προϋποθέσεις, έμειναν εκτός ενίσχυσης με κεφάλαιο κίνησης, καθώς εξαντλήθηκε το ποσό των 40 εκατομμυρίων που έχει αποφασισθεί πως θα διατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τροποποιήσεις

Η 7η και τελευταία τροποποίηση της πρόσκλησης του προγράμματος, μεταξύ άλλων, προβλέπει τις εξής αλλαγές:

-Λόγω τροποποίησης του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των επιπτώσεων της νόσου covid-19, η δράση θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μέτρων που θα διαβιβαστούν στην Ε.Ε. έως τις 31/12/2021

-Δίνεται η δυνατότητα της έκδοσης αποφάσεων ένταξης, οι οποίες αποτελούν και την απόφαση χορήγησης της ενίσχυσης, μέχρι την 31η/8/2021, ώστε και οι αποφάσεις επί των ενστάσεων που εκδίδονται από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου να εκδοθούν μέχρι τις 31/8/2021 (ήταν μέχρι 30 Ιουνίου)

-Παρατείνεται (από 31 Ιουλίου που ήταν) η διάρκεια υλοποίησης της δράσης, ώστε το συνολικό αίτημα ελέγχου υποβάλλεται κατ’ επιλογή των δικαιούχων από την ημερομηνία έκδοσης της αντίστοιχης απόφασης ένταξης όπως ισχύει και έως 30/9/2021.

Ξεκίνησαν οι πληρωμές
Σε ερώτηση που θέσαμε στον περιφερειάρχη για το πόσο η τροποποίηση αυτή επηρεάζει την πορεία πληρωμής των δικαιούχων, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση ή πρόβλημα και πως η διαδικασία των πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, σημείωσε ότι αναζητούνται τρόποι για να καλυφθούν και όσοι επιχειρηματίες δικαιωθούν από τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει.

Ο δε υπεύθυνος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Πελοποννήσου κ. Ψαράκης μάς διευκρίνισε ότι ήδη έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα τελικής έγκρισης από δικαιούχους επιχειρήσεων ανά την Περιφέρεια και γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών που είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά.

Σε όσους υπάρχει κάποια έλλειψη ζητείται να τη συμπληρώσουν, ενώ για όσους έχουν πλήρη φάκελο γίνεται έλεγχος από την ΕΦΕΠΑΕ στην Πάτρα, ομαδοποιούνται σε 10-15 περιπτώσεις και προωθούνται τα αιτήματα πληρωμής προς το υπουργείο Οικονομικών για να διατεθεί η ανάλογη πίστωση.

Ακολουθούν διαδικασίες μέσω τραπεζικού συστήματος, που και αυτές θέλουν κάποιο χρόνο διεκπεραίωσης, και ακολούθως ολοκληρώνεται η πληρωμή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, αυτές συνολικά για το πρόγραμμα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 554, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την αξιολόγησή τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη