Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν οι Ε.Β.Ε. -Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των μηχανογραφικών

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν οι Ε.Β.Ε. -Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των μηχανογραφικών

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα πανεπιστήμια όλης της χώρας, ενώ από χθες μέχρι και τις 28 Ιουλίου οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους.

Καλαμάτα
Οι βάσεις στα Τμήματα της Καλαμάτας για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων έχουν ως εξής:

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ: 9,58

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ: 8,27

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ: 9,69

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: 9,58

ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: 10,06

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ: 8,27

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: 10,91

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: 10,06

Κέντρο Ιδιαίτερων Μαθημάτων «ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ»
Το «Θάρρος» μίλησε με τον καθηγητή Φυσικής, Σπύρο Παπαδάκο, από τον οποίο ζητήσαμε μια εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, τι ακολουθεί για τους φετινούς υποψηφίους και πώς πρέπει να συντάξουν το μηχανογραφικό τους:

«Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των τελευταίων ειδικών μαθημάτων η πλατφόρμα υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου 2021 άνοιξε. Λογικό είναι, λοιπόν, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να μετρούν ήδη αντίστροφα! 

Μάλιστα, στις Πανελλαδικές 2021 υπάρχει ακόμα μία καινοτομία, με τους υποψήφιους να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο και να διεκδικήσουν τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ (ΔΙΕΚ). Έτσι, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα: 

-Μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και

-Μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), η οποία από τη μία θα περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές σε σχολές με πάρα πολύ χαμηλά μόρια, από την άλλη όμως αναμένεται να αφήσει πάνω από 20.000 μαθητές εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 130 από τα 430 τμήματα του μηχανογραφικού έχουν φέτος Ε.Β.Ε. πάνω από την περυσινή τους βάση. Ανάμεσα σε αυτά τα τμήματα είναι και κάποια που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα στην Καλαμάτα, όπως το Τμήμα Γεωπονίας που πέρυσι είχε βάση 6.500 μόρια, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών με βάση 6.225 μόρια, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών με βάση 7.875 μόρια και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με βάση 8.625 μόρια. 

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά των βαθμολογιών που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, οι Ε.Β.Ε ανά Επιστημονικό Πεδίο (Ε.Π.) κυμαίνονται ως εξής: 

-1ο Ε.Π. (Ανθρωπιστικών, Νομικών, Κοινωνικών Σπουδών): ΕΒΕ 8,94 

-2ο Ε.Π. (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών):  ΕΒΕ 9,58

-3ο Ε.Π. (Επιστημών Υγείας και Ζωής):    ΕΒΕ 9,69 

-4ο Ε.Π. (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής): ΕΒΕ 8,27

Να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω Ε.Β.Ε. αναφέρονται σε τμήματα που είχαν επιλέξει το μικρότερο συντελεστή. Υπενθυμίζουμε ότι το κάθε τμήμα είχε δηλώσει πριν από την έναρξη των εξετάσεων το δικό του συντελεστή, πάντα μέσα στα όρια (0.8-1,2) που είχε ορίσει το υπουργείο.

Για αυτό το λόγο, αν κάποιος υποψήφιος ενδιαφέρεται για συγκεκριμένο τμήμα, καλό θα είναι να αναζητήσει την Ε.Β.Ε. του στη σελίδα του υπουργείου.

Όσον αφορά στις φετινές βάσεις οι προβλέψεις δεν μπορεί να είναι και τόσο ασφαλείς, καθώς τα φετινά δεδομένα είναι διαφορετικά από του 2020. Οι 2 βασικές διαφορές είναι οι συντελεστές βαρύτητας, που επανήλθαν φέτος ενώ δεν ίσχυαν πέρυσι, και φυσικά η Ε.Β.Ε. 

Για αυτούς, κυρίως, τους λόγους είναι φρόνιμο οι συγκρίσεις να μην περιοριστούν μόνο με τις βάσεις του 2020, αλλά να μπουν στην εξίσωση και οι επιδόσεις του 2019 ή ακόμα και του 2018.

Μία σημαντική παράμετρος που επηρεάζει πάντα τις βάσεις είναι ο αριθμός των εισακτέων που φέτος ανέρχεται στους 77.415 (555 λιγότεροι από πέρυσι).

Να υπενθυμίσουμε ότι κάθε χρόνο το υπουργείο, σε συνεννόηση με το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, ανακοινώνει έναν αριθμό εισακτέων ανά σχολή και ανά τμήμα. Αυτός ο αριθμός είναι διαφορετικός κάθε χρονιά και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη βάση, καθώς ως βάση του τμήματος θεωρείται η βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου.

Για παράδειγμα να αναφέρουμε το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο φέτος θα δεχθεί 76 φοιτητές έναντι 134 που δέχθηκε το 2020, κάτι που λογικά θα αυξήσει τη βάση του. Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν έχει και τόσο νόημα να μιλάμε συνολικά για αριθμό εισακτέων, καθώς ο αριθμός αυτός για ένα τμήμα μπορεί να έχει αυξηθεί, ενώ για κάποιο άλλο να έχει μειωθεί.

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος, για πρώτη φορά, αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων, καθώς δε δείχνει πια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Αυτό το παράδοξο είναι αποτέλεσμα της καθιέρωσης της Ε.Β.Ε.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που καθορίζει τις βάσεις είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Το 2021 τα στατιστικά δείχνουν ότι αυξήθηκαν τα άριστα γραπτά σε σχέση με το 2020, γεγονός που προμηνύει άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές.

Κλείνοντας, εν όψει μηχανογραφικών να αναφέρουμε ότι λόγω των παραπάνω παραμέτρων η φετινή συμπλήρωση των μηχανογραφικών θα έχει έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Παρόλα αυτά, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις επιθυμίες τους σαν να είχαν πάρει 20.000 μόρια, αγνοώντας προβλέψεις, οι οποίες μπορεί και να αποδειχτούν αβάσιμες.

Όλοι εμείς από το Κέντρο Ιδιαίτερων Μαθημάτων “ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ” ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι σε όλους!!!».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση