Πανελλαδικές 2021: Οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια

Πανελλαδικές 2021: Οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια

Σχεδόν 9! Αυτό είναι το όριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των επιδόσεων στις Πανελλαδικές των 75.435 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι διεκδίκησαν φέτος μία θέση στα ΑΕΙ.

Η «Κ» παρουσιάζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής για το σύνολο των τμημάτων για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα.

Συνολικά 123 τμήματα από τα 430 –σχεδόν τα τρία στα δέκα– θα έχουν φέτος ελάχιστη βάση εισαγωγής πάνω από την περυσινή τους βάση. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν κενές θέσεις κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση χθες της κλιμάκωσης των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων στα τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής, παρότι καλύτερη εικόνα θα υπάρξει μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής για τις σχολές υψηλής ζήτησης εκτιμάται ότι θα έχουν άνοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, τις καλύτερες επιδόσεις φέτος πέτυχαν, όπως αναμενόταν, οι υποψήφιοι για τις σχολές επιστημών υγείας (3ο πεδίο). Ο μέσος όρος των επιδόσεών τους είναι 12,1. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων του 2ου πεδίου (θετικών και τεχνολογικών σπουδών) διαμορφώθηκε στο 11,75, του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) στο 11,11 και του 4ου πεδίου (οικονομίας και πληροφορικής) στο 11,03.

Ωστόσο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα ΑΕΙ προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων του πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένο το τμήμα, πολλαπλασιαζόμενο με έναν συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Τα περισσότερα τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ με χαμηλή βάση εισαγωγής έχουν επιλέξει συντελεστή 0,8 για να περιορίσουν τις κενές θέσεις που θα έχουν ακριβώς λόγω της ΕΒΕ. Ετσι, η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 8,82, για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου. Αντίστοιχα είναι 8,88 για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου, 9,4 για εκείνους του 2ου και 9,6 για του 3ου πεδίου.

Κατόπιν τούτου προκύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Στρατηγάκη, ότι 27 τμήματα του 1ου πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ, ενώ το ίδιο συμβαίνει για 37 τμήματα του 2ου πεδίου, οκτώ του 3ου και 51 του 4ου. Στα τμήματα δεν περιλαμβάνονται εκείνα με ειδικό μάθημα, για τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ως προς την πορεία των βάσεων εισαγωγής δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή πτώση στις μεσαίες σχολές του 2ου πεδίου, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων είναι κατά 15% μικρότερος των θέσεων. Όπως εκτίμησε, μιλώντας στην «Κ», ο φυσικός κ. Γεώργιος Χατζητέγας, λόγω των γενικά καλύτερων επιδόσεων φέτος σε σχέση με το 2020 θα υπάρξει γενική άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών, η οποία θα είναι μικρότερη στις σχολές του 1ου (νομικές, τμήματα ψυχολογίας και φιλολογίας) και του 2ου πεδίου (πολυτεχνεία, τμήματα χημείας, μαθηματικών) και υψηλότερη –έως 400, 500 μόρια– στις σχολές και στα τμήματα του 3ου (ιατρικές) και του 4ου πεδίου (οικονομικά, πληροφορική).

«Θέλουμε νέους ανθρώπους που επιλέγουν δρόμους με προοπτική»
Η ανακοίνωση των στατιστικών για τις βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να δώσει ευκρινή εικόνα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις θέσεις που θα μείνουν κενές στα ΑΕΙ λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) από φέτος. Υπολογίζεται ότι θα μείνουν κενές περίπου 20.000 θέσεις, ωστόσο, οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις κατεβάζουν τον αριθμό στις 15.000 με 17.000 θέσεις, ενώ οι αντίθετες τον ανεβάζουν στις 25.000. 

Δείτε εδώ την ελάχιστη βάση εισαγωγής για το σύνολο των τμημάτων για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα.