Πίσσα στο Μεσσηνιακό: Δείγματα στο Χημείο του Κράτους για να βρεθεί η πηγή ρύπανσης

Πίσσα στο Μεσσηνιακό: Δείγματα στο Χημείο του Κράτους για να βρεθεί η πηγή ρύπανσης

Εντοπίσθηκε στις ακτές σε Δυτική Παραλία, Μικρή Μαντίνεια και Καλαμάκι

Την πηγή ρύπανσης διαφόρων σημείων του Μεσσηνιακού κόλπου, στα όρια των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, αναζητά το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ ήδη δείγματα της πίσσας που περισυνελέγησαν έχουν σταλεί στο Χημείο του Κράτους.

Η πιθανότητα να προέρχεται από πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή σχεδόν αποκλείσθηκε, καθώς έγιναν επισταμένοι έλεγχοι από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και βρέθηκαν όλα εντάξει.

Έλεγχοι
Η πρώτη καταγγελία έγινε την Πέμπτη από την περιοχή της Δυτικής Παραλίας, στου Κορδία, κάτω από τα γήπεδα τένις. Το Λιμεναρχείο έλεγξε την περιοχή, ενώ βρήκε διάσπαρτα κομματάκια πίσσας, σε απόσταση 1-2 μέτρων από το κύμα της θάλασσας. Έλεγξε τη στεριά, αλλά και με το σκάφος την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, χωρίς να εντοπισθεί όμως κάτι.

Την Παρασκευή υπήρξαν νέες αναφορές για πίσσα, ξανά από την περιοχή της Δυτικής Παραλίας, όσο και από την περιοχή Καλαμάκι στο Πεταλίδι. Και πάλι, όπως μας ενημέρωσε ο λιμενάρχης Καλαμάτας Νίκος Γιαννουλάτος, έγιναν έλεγχοι και από θαλάσσης χωρίς να εντοπισθεί κάτι.

Το Σάββατο διάσπαρτα κομμάτια πίσσας εμφανίσθηκαν σε σημείο της Μικρής Μαντίνειας, που, όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, δεν υπήρχαν την προηγούμενη ημέρα.

Και στο πλοίο
Εκ νέου έγινε έλεγχος από θαλάσσης, αλλά δεν εντοπίσθηκε κάτι, ενώ κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, με επικεφαλής το λιμενάρχη, πήγαν σε δεξαμενόπλοιο κενό φορτίου που είναι σταματημένο έξω από το λιμάνι και έκαναν επιθεώρηση. Έγινε έλεγχος σε όλα τα έγγραφά του και μετρήσεις τόσο πετρελαιοειδών καταλοίπων όσο και στις δεξαμενές καυσίμων του.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Γιαννουλάτος, έγινε εξάρμοση και έλεγχος σε τμήμα του δικτύου από το σύστημα διαχωρισμού μέχρι την τελική βαλβίδα εξαγωγής και βρέθηκαν όλα καθαρά.

Το Λιμεναρχείο έλαβε δείγματα από την πίσσα που βρέθηκε στην παραλία, αλλά και δείγματα από το πλοίο, και έχουν σταλεί στο Χημείο του Κράτους, ωστόσο η πρώτη εκτίμηση είναι πως η ρύπανση δεν προέρχεται από το δεξαμενόπλοιο.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί να γίνει συσχέτιση της σύστασης των δειγμάτων με τα δείγματα που είχαν συλλεχθεί πέρυσι από τη ρύπανση που είχε προκληθεί τον Αύγουστο στα διεθνή ύδατα του Μεσσηνιακού κόλπου κατά τη μετάγγιση πετρελαίου μεταξύ πλοίων, καθώς έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις το πετρελαιοειδές να είναι «βαρύ» και να ξεβράζεται πολύ καιρό μετά.

Τέλος, επειδή τα κομμάτια πίσσας που βρέθηκαν είχαν έντονη μυρωδιά ασφάλτου, ελέγχεται μήπως κάποιο μηχάνημα εκτέλεσης έργου έριξε υπολείμματα ή «ξεπλύθηκε» σε κάποιο ποτάμι.

Καθαρισμός από τους Δήμους
Μάλιστα, από το υπουργείο εκδόθηκε και ανακοίνωση για τη ρύπανση σε ακτές της Μεσσηνίας, στην οποία αναφέρεται: «Άμεσα στην ανωτέρω περιοχή έσπευσαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου κατόπιν ελέγχου εντοπίστηκε ρύπανση έκτασης 200 μ. κατά μήκος της δυτικής ακτής στα όρια με τη θάλασσα και 400 μ. κατά μήκος της ακτής “Μαντίνεια” στα όρια με τη θάλασσα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ ο οικείος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλαβε τον καθαρισμό των ακτών».

Πάντως, οι δύο Δήμοι που εμπλέκονται κινητοποιήθηκαν, και ο μεν Δήμος Καλαμάτας έβγαλε συνεργεία για να συλλέξουν τα κομμάτια πίσσας, ο δε Δήμος Μεσσήνης, πραγματοποίησε ελέγχους.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, κλιμάκια του Δήμου με στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος έκαναν αυτοψίες σε περιοχές από το Καλαμάκι έως τους Χράνους, αλλά χωρίς να εντοπίσουν κάτι, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά και οι πρόεδροι των περιοχών.

Της Βίκυς Βετουλάκη