Αυξημένες τιμές ανακοίνωσε η ΣΥΚΙΚΗ, μειωμένη παραγωγή με προβλήματα ποιότητας

Αυξημένες τιμές ανακοίνωσε η ΣΥΚΙΚΗ, μειωμένη παραγωγή με προβλήματα ποιότητας

Ξεκίνησε από αρχές Αυγούστου και συνεχίζεται με προβλήματα η συγκομιδή σύκων. Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή σύκων που πάνε για αποξήρανση και με πολλά προβλήματα ποιότητας.

Στην Πελοπόννησο οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά έκαναν λόγο για μια παραγωγή γύρω στους 2.500 τόνους. Τώρα μιλάμε για μια παραγωγή γύρω στους 1.000 τόνους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΥΚΙΚΗΣ, που έγινε στις 24/8/2021, συζητήθηκαν και εκτιμήθηκαν οι επικρατούσες συνθήκες της παραγωγής και διάθεσης των ξηρών σύκων.

Επειδή υπάρχουν προβλήματα ποιότητας καλούμε τους παραγωγούς να κάνουν καλή διαλογή.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθούν αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στην Α, Β και Δ ποιότητα συμβατικών σύκων. Συγκεκριμένα, η αύξηση για τα σύκα Α και Β ποιότητας είναι 10 λεπτά και για τα Δ είναι 5 λεπτά.

Οι τιμές αγοράς ξηρών σύκων από τους συκοπαραγωγούς, για το έτος 2021, διαμορφώνονται ως εξής:

ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021

Ποιότητα Α – 2,30 ευρώ /κιλό

Ποιότητα Β – 2,10 ευρώ /κιλό

Ποιότητα Γ – 1,40 ευρώ /κιλό

Ποιότητα Δ – 1,20 ευρώ /κιλό

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021

Ποιότητα Α – 3,00 ευρώ /κιλό

Ποιότητα Β – 2,70 ευρώ /κιλό

Ποιότητα Γ – 2,30 ευρώ/κιλό

Ποιότητα Δ – 2,10 ευρώ /κιλό

Εκτιμώ, πάντως, ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 50% – 60%. Μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν το επόμενο διάστημα έχουμε ζεστούς ανέμους (λίβας).

Ο ΕΛΓΑ προβλέπει στον Κανονισμό Ασφάλισης αποζημιώσεις, όταν έχουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Στις 28 Αυγούστου ολοκληρώνεται η κατάθεση από τους παραγωγούς των δηλώσεων ζημιάς και αν δε δοθεί κάποια παράταση, θα ξεκινήσουν οι γεωπόνοι του Οργανισμού το εκτιμητικό τους έργο.

Η Τουρκία, πάντως, είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής μας. Εξάγει κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές. Μια καλή χρονιά η Τουρκία μπορεί να εξάγει μέχρι και 90.000 τόνους σύκων, με τις τιμές παραγωγού στη γειτονική χώρα να κυμαίνονται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό.

Στην Εύβοια έχουμε μια μείωση στην παραγωγή που αγγίζει το 40%. Τα σύκα είναι κακής ποιότητας, καθώς ελλείψει φύλλων έχουν προκληθεί εγκαύματα από τον ήλιο».

Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τιμές οι έμποροι στην περιοχή. Πάντως, τα σύκα καλής ποιότητας και μεγάλου μεγέθους θα είναι φέτος λίγα. Οι παραγωγοί περιμένουν την καταβολή της κορωνοενίσχυσης αλλά και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».

ΠΗΓΗ: ΑγροΤύπος/ του Σταύρου Παϊσιάδη