«Ανυπότακτα Φιλιατρά»: Στον εισαγγελέα για παράνομη απόρριψη αποβλήτων του Δήμου

«Ανυπότακτα Φιλιατρά»: Στον εισαγγελέα για παράνομη απόρριψη αποβλήτων του Δήμου

«Εάν δεν τιμωρηθούν, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως σατράπηδες, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ηγεμόνες. Εμείς δε θα τους το επιτρέψουμε», τόνισε εξερχόμενος του γραφείου του εισαγγελέα Κυπαρισσίας ο σύμβουλος Κοινότητας Φιλιατρών, Βασίλειος Σπυρόπουλος, μετά τη συμπληρωματική καταγγελία, με υπόμνημα και νέο αποδεικτικό υλικό, για την παράνομη απόρριψη αποβλήτων στην οποία προβαίνει κατ’ εξακολούθηση ο Δήμος Τριφυλίας στο Αγροκήπιο Φιλιατρών, την οποία υπέβαλαν μαζί με τη Ζωή Πετροπούλου, ως αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συνδυασμού “Ανυπότακτα Φιλιατρά”.

Η Ζωή Πετροπούλου, πρώην προϊσταμένη Διευθύνσεως Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Τριφυλίας, νυν γεωπόνος ΔΑΟΚ Τριφυλίας και μέλος Φίλων Πλατείας & Πεζόδρομου Φιλιατρών, καθώς και των “Ανυπότακτων Φιλιατρών”, σημείωσε με έμφαση: «Η κατάσταση είναι μία υγειονομική βόμβα. Πέραν του ότι είναι εντελώς παράνομη όλη αυτή η διαδικασία, τόσο της απόρριψης των σκουπιδιών, και η μεταφορά των χύμα απορριμμάτων με ανοιχτά φορτηγά, έστω κι αν τα σκεπάζουνε με χώμα σαν την γάτα, είναι εντελώς παράνομη διαδικασία».

Στη συμπληρωματική καταγγελία προς την εισαγγελέα Κυπαρισσίας αναγράφεται μεταξύ άλλων: «Αξιότιμη κα εισαγγελεύ, υποβάλλουμε συμπληρωματική της υπό στοιχεία: ΑΒΜ ΑΕ 2021/532/4-8-2021 καταγγελίας μας, καθώς διαπιστώνουμε επιπλέον υποβάθμιση και ρύπανση της περιοχής Αγροκηπίου Φιλιατρών. Συγκεκριμένα: χθες (σ.σ. προχθές), 19 Αυγούστου 2021 και ώρα περί 7:40 π.μ., στην περιοχή Αγροκηπίου Φιλιατρών και στην ίδια ακριβώς θέση που αναφερόταν η από 4-8-2021 καταγγελία μας, έπεσε στην αντίληψη της Ζωής Πετροπούλου μια πρόσφατη εναπόθεση σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων (συλλογής από κάδους δια απορριμματοφόρου οχήματος).

Παραπλεύρως της εναπόθεσης και σε θέση κάθετη βρισκόταν παρκαρισμένο το με αρ. κυκλοφορίας ΚΗΥ 2734 φορτηγό αυτοκίνητο του Δήμου Τριφυλίας. Η Ζωή Πετροπούλου κάλεσε αμέσως τηλεφωνικά τους εξής δημοτικούς συμβούλους Τριφυλίας, οι οποίοι προσήλθαν άμεσα: Τσαφαρά Παναγιώτη, Καναλουπίτη Χαράλαμπο, Κοροβίλα Άγγελο και Αλευρά Παναγιώτη. Επίσης κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας προκειμένου να προσέλθει στο χώρο αστυνομικός για να καταγράψει το συμβάν. Το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο χώρο λίγη ώρα αργότερα. Εν τω μεταξύ, επιτόπου εμφανίστηκαν οι εξής υπάλληλοι του Δήμου Τριφυλίας (σ.σ. αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα και οι ειδικότητές τους καθώς και ότι ο χειριστής τσάπας αρχικά μετέβη στο σημείο με πυροσβεστικό όχημα, αποχώρησε και επέστρεψε με τσάπα η οποία δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας και ο οδηγός καθαριότητας μετέβη πεζός στο σημείο).

Ο χειριστής τσάπας φόρτωσε τάχιστα την καρότσα του φορτηγού από το σωρό των σύμμεικτων απορριμμάτων. Μόλις η καρότσα γέμισε σκουπίδια, ο οδηγός του φορτηγού προχώρησε λίγο νοτιότερα στον ίδιο χώρο κι εν συνεχεία η τσάπα έριξε επάνω από το φορτίο των σκουπιδιών κάποιες κουβαδιές χώμα, που υπάρχει εκεί σε σωρούς. Αφού το χώμα σκέπασε επιφανειακά το φορτίο των χύδην απορριμμάτων, το φορτηγό και η τσάπα αποχώρησαν. Στο έδαφος παρέμεινε ο μισός όγκος από τη συγκεκριμένη εναπόθεση απορριμμάτων. Εν συνεχεία μάθαμε ότι το φορτηγό το σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο στην ΕΟ Φιλιατρών – Κυπ/σιας.

Κατόπιν το περιπολικό ήρθε στο χώρο και κατέγραψε το συμβάν.

Επειδή: α) η εναπόθεση απορριμμάτων σε μη αδειοτημένους χώρους και μάλιστα εντός πόλης, δίπλα σε κατοικίες, σχολεία, αθλητικούς χώρους και συνεργεία και β) η μεταφορά σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων χύδην δια ανοιχτών φορτηγών οχημάτων, είναι καθαρά παράνομες και απαγορευμένες ενέργειες, επιπλέον, γ) ο περιβάλλων χώρος του Αγροκηπίου είναι μη αποψιλωμένος, γεμάτος με ξηρή βιομάζα, δηλαδή ενέχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς εντός κατοικημένης περιοχής και δ) αρμόδιος για την περισυλλογή, μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της Δ.Ε. Φιλιατρών, είναι ο Δήμος Τριφυλίας (δήμαρχος, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι καθαριότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών, γενική γραμματέας Δήμου και υπάλληλοι), ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ: Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ, τονίζοντας και πάλι την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχουν στην δικαιοσύνη τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, αξιότιμη κε εισαγγελεύ, όπως πράξετε τα πρέποντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας».

Με την έγγραφη συμπληρωματική καταγγελία προσκόμισαν: 1. Φωτογραφική τεκμηρίωση της από 19/8/21 παράνομης εναπόθεσης – μεταφοράς απορριμμάτων. 2. Αντίγραφο αιτήσεως του ΑΤ Τριφυλίας αρ. Πρωτ:9009/20/595. 3. Εφημερίδες ΘΑΡΡΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 20ής/8/2021.

Σε δηλώσεις της η Ζωή Πετροπούλου σημείωσε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ με τον Βασίλη Σπυρόπουλο, που είναι κοινοτικός σύμβουλος Φιλιατρών, για να υποβάλλουμε συμπληρωματική καταγγελία στην από τις 4/8 καταγγελία μας. Αφορά στον ίδιο χώρο, δηλαδή το Αγροκήπιο Φιλιατρών, στο οποίο τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει πέσει στην αντίληψή μας, και το διαπιστώσαμε και επ’ αυτοφώρω, στα πράσα που λέει ο λαός, πιάσαμε στα πράσα δημοτικά μηχανήματα και φορτηγά να εναποθέτουν και να φορτώνουν σύμμεικτα απορρίμματα σε ένα χώρο κατοικήσιμο, σε ένα χώρο δίπλα σε σχολεία, δίπλα σε κατοικίες, δίπλα σε αθλητικούς χώρους και σε συνεργεία.

Η κατάσταση είναι μία υγειονομική βόμβα. Πέραν του ότι είναι εντελώς παράνομη όλη αυτή η διαδικασία, τόσο της απόρριψης των σκουπιδιών, και η μεταφορά των χύμα απορριμμάτων με ανοιχτά φορτηγά, έστω κι αν τα σκεπάζουνε με χώμα σαν την γάτα, είναι εντελώς παράνομη διαδικασία.

Αυτό πρέπει να σταματήσει, να σταματήσει, γιατί ενέχουν κίνδυνοι υγειονομικοί – περιβαλλοντικοί και επίσης λυπάμαι που θα το πω, θα δώσω και μία άλλη παράμετρο, ξεχνάνε και την ιστορικότητα του χώρου. Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι ξεχνάει τι ήταν Αγροκήπιο. Το Αγροκήπιο ήταν ένα ερευνητικό κέντρο, από τις αρχές του αιώνα και λίγο πιο πίσω και από το 19ο αιώνα, της σταφίδας. Εκεί ανακαλύφθηκαν υποκείμενα ανθεκτικά στη φυλλοξήρα και όχι μόνο, και βραβευμένα για τα προϊόντα τους από τις διεθνείς εκθέσεις και της Θεσσαλονίκης ακόμα. Υπάρχουν τα βραβεία αυτά, έχουν διασωθεί. Οπότε, η υποβάθμιση όλη αυτή και η απαξίωση του χώρου είναι ένα ανοσιούργημα. Και σήμερα, μετά τις χθεσινές καταγγελίες, με τα ίδια μέσα, φορτηγά και με τους ίδιους υπαλλήλους, φορτηγά και τσάπες έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα την ίδια πάνω-κάτω ώρα». Ακολούθως ο Βασίλειος Σπυρόπουλος επισήμανε: «Τα “Ανυπότακτα Φιλατρά” πιστά στα όσα λένε, δηλαδή ότι θα μιλούν πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, τη γλώσσα της ειλικρίνειας, συνεχίζουν. Σε συνέχεια της καταγγελίας που έκαναν στις 4 Αυγούστου, συνέχισαν και σήμερα άλλη μία συμπληρωματική καταγγελία για τις παραβατικές και παράνομες διοικητικές πρακτικές του Δήμου Τριφυλίας εις βάρος της πόλεως των Φιλιατρών. Υποβαθμίζουν τις γειτονιές μας, υποβαθμίζουν τις συνοικίες μας, υποβαθμίζουν την πόλη μας. Βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας. Η Ελλάδα καίγεται και εκεί ο χώρος είναι ένα εύφλεκτο υλικό. Εμείς δε θα σταματήσουμε, θα αναδεικνύουμε τα προβλήματα, θα προτείνουμε λύσεις και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να τιμωρηθούν. Οι θεμιτές πράξεις χειροκροτούνται, οι αθέμιτες τιμωρούνται. Θα φτάσουμε και σε μηνύσεις. Τίποτε άλλο, δε σταματάμε. Η παραβατικότητα είναι πρόβλημα. Έχουμε, όμως, τονίσει και θα τονίζουμε συνέχεια έως δικαιωθούμε ότι η ατιμωρησία είναι πρόβλημα στη νιοστή. Εάν δεν τιμωρηθούν, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως σατράπηδες, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ηγεμόνες. Εμείς δε θα τους το επιτρέψουμε».

Του Ηλία Γιαννόπουλου