Διαμαρτυρία: «Κάτω τα χέρια από την πλατεία. Είναι των Φιλιατρών ιστορία»

Διαμαρτυρία: «Κάτω τα χέρια από την πλατεία. Είναι των Φιλιατρών ιστορία»

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, με πανό στο οποίο αναγραφόταν «Κάτω τα χέρια από την πλατεία. Είναι των Φιλιατρών ιστορία», πραγματοποίησαν τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» και άλλοι κάτοικοι της πόλης, αμέσως μετά τη δέηση στην πλατεία για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους το Σάββατο το πρωί.

Σε κείμενο μελών των «Ανυπότακτων Φιλιατρών» αναφέρεται σχετικά: «Στις 10/2/2024 η συλλογικότητα Ανυπότακτα Φιλιατρά και άλλοι αγωνιστές συνοδοιπόροι πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας με πανό στην κεντρική πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών, με σκοπό τον προβληματισμό των συμπολιτών μας πάνω στο επικείμενο φαραωνικό έργο της ανάπλασης της πλατείας, τεραστίου προϋπολογισμού, 3 εκατομμυρίων ευρώ. Για ακόμη μια φορά κάνουμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση πως τα Ανυπότακτα Φιλιατρά δεν είναι αρνητικά για επιμέρους επεμβάσεις μικροέργων που πραγματικά έχει ανάγκη η πλατεία των Φιλιατρών.

Δε στεκόμαστε αρνητικά σε δέσμη μικρότερων έργων, με μεγαλύτερη ωφελιμότητα για την ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Είμαστε απέναντι στο ΕΝΑ και μοναδικό έργο βιτρίνας των 3 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που η πόλη έχει τεράστια προβλήματα, που αναμφισβήτητα προέχουν και θα έπρεπε να είναι ήδη ιεραρχημένα. Οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να τονίζουμε ξεκάθαρα με κάθε δημοκρατικό τρόπο και να δημοσιοποιούμε την εν κρυπτώ δρομολόγηση του έργου. Γιατί ακόμα, μέχρι και σήμερα, δεν έχει παρουσιαστεί η μελέτη δημόσια ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση – συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων και των πολιτών; Δεν έχει δικαίωμα κι ο τελευταίος/α Φιλιατρινός και Φιλιατρινή να ενημερωθούν; Γιατί τόση βιασύνη και μυστικότητα; Ποιος θα απαντήσει ή θα λύσει απορίες σχετικά με το έργο;

Ας μας πείσετε, λοιπόν, πως εμείς έχουμε άδικο σε αυτό κι είμαστε λάθος.

Στο σημείο αυτό, τα Ανυπότακτα Φιλιατρά δηλώνουν ότι επικροτούν το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τριφυλίας και του Πανεπιστημίου Πατρών, για την οργάνωση και μελέτη του αρχειακού υλικού του Μουσείου Ελληνικής Εκπαίδευσης.

Όμως, διαφωνούμε κάθετα ως προς το χώρο στέγασης του Μουσείου, που δεν είναι άλλος από έναν ιδιωτικό χώρο που εκμισθώθηκε από το Δήμο Τριφυλίας με 1.500 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος διαμόρφωσης του κτηρίου αυτού.

Δε θα ήταν προτιμότερο να στεγαστεί σε ένα δημόσιο κτήριο άνευ μισθώματος, π.χ. το ιστορικό νεοκλασικό κτήριο του παλιού Λυκείου, το οποίο και καταρρέει και τα χρήματα του μισθώματος να πηγαίνουν στα αποθεματικά του Δήμου; Γιατί δεν εντάχθηκε το παλαιό Λύκειο στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”;

Απευθύνουμε όλα τα ανωτέρω ερωτήματα προς όλους τους σκεπτόμενους, ανοιχτόμυαλους, τους προσωπολάτρες ή μη συμπολίτες μας, που πονάνε για την πόλη των Φιλιατρών και το μέλλον της.

Τα Ανυπότακτα Φιλιατρά θα συνεχίσουν να προκαλούν το άνοιγμα του δημόσιου δημοκρατικού διαλόγου επί του θέματος και είναι διατεθειμένα να συμμετέχουν ανοιχτά σε όποια συζήτηση».