Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Οργή για την εξέλιξη στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Οργή για την εξέλιξη στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι

Ιστορική έδρα του Δήμου η Τ.Κ. Αρχαίας Μεσσήνης

Για ακόμα μια φορά η ένταση ήταν αυτή που κυριάρχησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης, με τα θέματα που ζητήθηκαν να είναι αρκετά και σοβαρά.

Τζάνε – Καλαμάκι
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση του δημάρχου Μεσσήνης σχετικά με ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα. Έτσι, ο κ. Αθανασόπουλος μίλησε για τη φωτιά που ξέσπασε την ίδια μέρα και αντιμετωπίστηκε άμεσα, αλλά και για την εξέλιξη στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι, για το οποίο σχολίασε πως είναι ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.

Η στάση του ΚΑΣ δεν ήταν καλή εξέλιξη, πρόσθεσε, κι αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια και απογοήτευση, ενώ ανέφερε ότι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή.

Μάλιστα, δήλωσε ότι δε γίνεται να συνεχιστεί αυτή η καθυστέρηση και κάλεσε το Σώμα να πιέσει τόσο το υπουργείο όσο και την Περιφέρεια για να τελειώσει κάποτε ο συγκεκριμένος ο δρόμος.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Τάσος Τσερπές. Όπως σημείωσε, η Περιφερειακή Αρχή έπεσε σε ύφαλο και κάλεσε το δήμαρχο Μεσσήνης να πει και για το Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη που επεντάχθηκε και κατά τον ίδιο ευθύνη έχει και ο Παναγιώτης Νίκας.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι ποτέ το συγκεκριμένο έργο δεν είχε ενταχθεί, απλά ο Παναγιώτης Νίκας είχε δηλώσει την πρόθεση, ακολούθησε η πρόταση, που τελικά δεν εγκρίθηκε, ενώ δήλωσε ότι θα παλέψει και θα γίνει κάποια στιγμή.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπεγράφη η σύμβαση για το τμήμα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και για το Μεσσήνη – Εύα και στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσώνης ξεκίνησε αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής των Δημοτικών Συμβουλίων και, όπως είπε χαρακτηριστικά, γίνονται γάμοι, βαφτίσια και κηδείες, αλλά τα Δημοτικά Συμβούλια συνεχίζονται εξ αποστάσεως, με τον πρόεδρο να του απαντά ότι δεν είναι δική του επιλογή το να διεξάγονται με αυτόν τον τρόπο.

Μιλώντας δε για θέμα που είχε συζητηθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο, ανέφερε ότι το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης πρέπει να γίνει στη Μεσσήνη και όχι στον αρχαιολογικό χώρο, αφού με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί και η πόλη.

Όσο για το Τζάνε – Καλαμάκι, ο κ. Τσώνης αναρωτήθηκε «ποιος κοροϊδεύει ποιον», ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο και ο κ. Νίκας γνώριζαν την ύπαρξη αρχαίων στο σημείο.

Κάλεσε, δε, τη Δημοτική Αρχή και τον Παναγιώτη Νίκα να σταματήσουν τα παιχνίδια και να πουν την αλήθεια, ενώ κλείνοντας δήλωσε σίγουρος ότι αυτό το έργο δε θα γίνει ποτέ, αφού έτσι γίνεται πάντα όταν εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού. Πάντως, δήλωσε «παρών» να αγωνιστεί για τη συνέχιση του έργου.

Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης στον κ. Τσώνη τον κατηγόρησε ότι πέντε χρόνια που ήταν δήμαρχος δε φώναζε ποτέ για τις καθυστερήσεις στο έργο, ενώ σχετικά με το μουσείο στη Μεσσήνη, του είπε ότι χρειάστηκε 15 μέρες για να πάρει μιαν απόφαση, δηλώνοντας ότι ο κόσμος δε θέλει θεατρινισμούς αλλά σταθερότητα. Κλείνοντας το θέμα του μουσείου τον κατηγόρησε ότι επί 5 χρόνια δεν είχε κάνει καμία δήλωση.

Ιστορική έδρα του Δήμου η Τ.Κ. Αρχαίας Μεσσήνης
Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν ο ορισμός της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Μεσσήνης ως ιστορικής έδρας του Δήμου, θέμα που έφερε αντιδράσεις, αφού η αντιπολίτευση είχε προτείνει να συζητηθεί εκτός ημερησίας σε προηγούμενο συμβούλιο, αλλά το Σώμα δεν είχε δεχτεί.

Η εισηγήτρια, αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου, ανέφερε ότι το ζήτημα έρχεται από το παρελθόν και ειδικότερα από το 2012, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, κι έτσι έφτασε η στιγμή αυτό να γίνει.

Κάπου εκεί ξεκίνησε μια επίθεση από την αντιπολίτευση, που ναι μεν συμφωνούσε με την ιστορική έδρα, αλλά διαφωνούσε με τον τρόπο που εισήχθη το θέμα, αφού, όπως γράψαμε, είχαν προτείνει να συζητηθεί, αλλά το αίτημα δεν είχε γίνει δεκτό.

Μάλιστα, μετά την επίθεση του Τάσου Τσερπέ προς το πρόσωπο της κας Τσέλιου, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι πρέπει να ανακαλέσει και ότι εκτροχιάστηκε, ενώ του ζήτησε να απαντήσει τι έκανε επί 5 χρόνια που ήταν μέλος της Δημοτικής Αρχής.

Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα και πλέον είναι τυπικό ζήτημα η Τ.Κ. Αρχαίας Μεσσήνης να γίνει ιστορική έδρα του Δήμου.

Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας
Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν εκείνο της σύστασης και λειτουργίας Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας, με την αντιπολίτευση να επαναφέρει την επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πώς αυτή προβλήθηκε.

Σχολιάζοντας ο κ. Τσερπές την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ανέφερε ότι οι δηλώσεις του υπουργού για ΟΠΚΕ σε κάθε χωριό είναι υπερβολικές και θα αρκούσαν έστω σε 2-3 Ομάδες μέσα στην πόλη. Πρόσθεσε δε ότι η παραβατικότητα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και δε γίνεται με ένα μαγικό ραβδί να εξαλειφθεί, ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι παραπλάνησε τον κόσμο ότι θα αλλάξει την κατάσταση.

Ο κ. Τσώνης με τη σειρά του ανέφερε ότι επί της δημαρχοντίας του ξεκίνησε το θέμα των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας αλλά δεν ολοκληρώθηκε, ενώ ο κ. Δουρούμης ζήτησε στα Συμβούλια αυτά να μπουν άτομα κοινής αποδοχής και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι άργησε να ξεκινήσει το όλο θέμα.

Απαντώντας στα παραπάνω ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε ότι η προηγούμενη Αρχή είχε δηλώσει ότι θα εξαλείψει την παραβατικότητα, κάτι που δεν έκανε, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί και άλλο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση