Η ΕΛΠΕ σταμάτησε τις έρευνες υδρογονανθράκων στα χερσαία οικόπεδα της Πελοποννήσου

Η ΕΛΠΕ σταμάτησε τις έρευνες υδρογονανθράκων στα χερσαία οικόπεδα της Πελοποννήσου

Στο ελληνικό δημόσιο, επέστρεψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια τις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε με επίσημη ανακοίνωσή της ο ίδιος ο όμιλος, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι θα συνεχισθούν οι έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις.

Με την ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, τερματίζουν τα ερευνητικά προγράμματα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα επέστρεψε

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΕΛΠΕ αναφέρεται:

«Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ενημέρωσε, μέσω επιστολών, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε) για την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος». Ως επακόλουθο, τα δικαιώματα Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου, ύστερα από σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, επιστρέφουν εκ νέου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πλέον, ο Όμιλος εστιάζει τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα».

«Παγωμένο» και το οικόπεδο στον Κυπαρισσιακό

Οι θαλάσσιες παραχωρήσεις που έχει ή συμμετέχει σε κοινοπρακτικά σχήματα η ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν γίνει, είναι το «Ιόνιο» που αναζητά εταίρο μετά την αποχώρηση της Repsol, τον «Πατραϊκό Κόλπο» όπου έρευνα με την Energean και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Σε αυτές τις δύο τελευταίες παραχωρήσεις συμμετέχει στην κοινοπραξία με τις πολυεθνικές Total και ExxonMobil.

Η ΕΛΠΕ κατέχει και το θαλάσσιο οικόπεδο του Κυπαρισσιακού κόλπου (περιοχή 10), όπου δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι θαλάσσιες έρευνες.

Της Βίκυς Βετουλάκη