Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Αφιέρωμα στον Ιταλικό  Κινηματογράφο Μικρού Μήκους

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα 2 Αυγούστου και πάλι τις πόρτες -και την οθόνη του- και φιλοξενεί για ακόμη μια χρονιά το Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους, με την προβολή 6 επιλεγμένων ταινιών που αντιπροσωπεύουν μια επιλογή από τα πιο ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικά έργα των Ιταλών σκηνοθετών το περασμένο χρόνο στο είδος του δράματος, της επιστημονικής φαντασίας και του θρίλερ.

Οι ταινίες είναι σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υποτίτλους. Η δε είσοδος θα είναι ελεύθερη

Να σημειωθεί πως το 6° Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους “10 Corti in giro per il mondo” πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Πολιτιστικό Σωματείο AIAL Λέρου, στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικης Πολιτιστικής Συνεργασίας και με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών της Ελλάδας.

Οι ταινίες

-Come un uovo nel radiatore [Σαν αυγό στο ψυγείο του αυτοκινήτου], di Davide Maria Valsecchi – 2020, 10′

Ο Βαλεντίνο, επίδοξος ηθοποιός, ανυπομονεί να φύγει με την Άννα, την φίλη του, για το πρώτο τους ταξίδι μαζί. Δυστυχώς όμως το αυτοκίνητο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ανήκει στον πατέρα της, τον Κάρλο, και πριν το πάρουν, ο Βαλεντίνο θα πρέπει να τον συναντήσει…

-En rang par deux, di M. Giusti, V. Mancini, E. Bosco – 2020, 7′

Η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε από τη συνάντηση με δυο παιδιά από την Αφρική που ζουν στη Ρώμη, και βασίζεται στη μουσική τους. Στην ταινία, κάτι μεταξύ συνέντευξης και μουσικού βιντεοκλίπ, ο Αφίφ, από την Τυνησία, και ο Άλιου από τη Σενεγάλη μιλούν για τη ζωή τους, για τη φιλία που τους δένει, για την Ιταλία, αλλά, πάνω απ’ όλα, για το πόσο σπουδαία θεωρούν τη μουσική τους συνύπαρξη.

-La terra delle onde [Η χώρα των κυμάτων], di Francesco Lorusso– 2020, 17′

Ένα μικρό παιδί εξαφανίζεται από το χωριό εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι μεγάλοι αποφασίζουν να σταματήσουν τις έρευνες, ενώ οι φίλοι του δεν τα παρατούν και φτιάχνουν ένα αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό για να τον βρουν.

– Macchiato, di Prospero Pensa – 2020, 18′

Ο Πιέρο είναι έμπειρος καφετζής που εδώ και σαράντα χρόνια παλεύει για να μην κλείσει την επιχείρησή του στα περίχωρα του Μιλάνου. Η καθημερινότητά του πρόκειται να ανατραπεί όταν ένα καινούριο καφέ, μοντέρνο, νεανικό και κινεζικών συμφερόντων, θα ανοίξει απέναντι από το δικό του. Δίπλα του ο νεαρός Κρίστιαν, ένας γείτονας του Πιέρο που μιλάει συνέχεια και ρίχνει στο νου του το σπόρο της κακίας, του φθόνου και της προκατάληψης. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Πιέρο για να σώσει τον εαυτό του αλλά και το παραδοσιακό καφενείο του;

– Paese che vai, di Luca Padrini – 2020, 11′

Ύστερα από πολλά χρόνια ο νέος και γοητευτικός Αλφρέντο επιστρέφει στο μικρό χωριό του μαζί με τον Ματία, τον Αφροαμερικανό σύντροφό του. Εκεί θα συναντήσουν την Ντόνα Μαρία, τη γλυκιά και τρελή γιαγιά του Αλφρέντο, και αμέσως μετά τον πατέρα του, τον Σορ Πούτσι, άνθρωπο παλιών αρχών. Φυσικά δεν ξέρει ότι το μυστικό της ζωής του θα εξελιχθεί σε μια σειρά από ευτράπελα απρόοπτα.

-Threads Of Desire, di Bianca Di Marco – 2021, 14′

Η μονότονη ζωή μιας αγρότισσας πρόκειται να ανατραπεί την ημέρα που από το ραφείο του χωριού θα κλαπεί ένα ακριβό ρούχο.

«Ντοκιμαντέρ της Δευτέρας»

Οι προβολές, όμως, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Μπενάκη 11, Καλαμάτα) δε σταματούν εδώ, καθώς από τη Δευτέρα 9/8 επανέρχεται το καθιερωμένο «Ντοκιμαντέρ της Δευτέρας» και φέρνει ό,τι χάσατε από το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάτρα!