Κίνημα-κύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης γιατρεύει τις πληγές των πυρκαγιών…

Κίνημα-κύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης  γιατρεύει τις πληγές των πυρκαγιών…

Αν υπάρχει μια θετική πλευρά σε όλη αυτή την τραγική ιστορία με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τη χώρα για δεύτερη εβδομάδα -πράσινο, σπίτια, ζώα και τις καρδιές όλων μας- αυτή είναι το συγκινητικό κίνημα-κύμα αλληλεγγύης και εθελοντισμού που αναστηλώνει την ελπίδα στον άνθρωπο και έρχεται να ανακουφίσει-αντιμετωπίσει άμεσα ουσιαστικά προβλήματα των πληγέντων εκεί όπου η κρατική μέριμνα αδυνατεί ή αδιαφορεί.

Η Μεσσηνία πληγώθηκε βαθιά από αυτή την πρωτοφανή πύρινη καταστροφή, με μεγάλες φωτιές στην Άνω Μεσσηνία, στην περιοχή του Βασιλιτσίου, στο Βλαχόπουλο, στην Άνθεια και ένα μέρος του τρομακτικού μανιάτικου μετώπου. Εξίσου δυναμικές και πολυδιάστατες είναι όμως και οι πρωτοβουλίες στήριξης όσων έχουν ανάγκη, που ξεπερνούν τα σύνορα του νομού μας και αγκαλιάζουν και τους πληγέντες σε άλλες περιοχές της χώρας. Οργανωμένοι φορείς, επαγγελματίες και απλοί πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους, με τις παρακάτω πρωτοβουλίες να είναι μόνον ενδεικτικές…

Ο.Α.Κ. 4x4 Μεσσηνίας

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων, λειτουργώντας επικουρικά, υπό τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών, με τα μέσα που διαθέτει: ένα πυροσβεστικό όχημα ΟΑΚ-1 (χωρητικότητα 5 τόνους νερό), ειδικό πυροσβεστικό Συγκρότημα ΟΑΚ-2 (1 τόνος ), γεννήτρια, φωτισμός, Ντακότα 4χ4, ΟΑΚ-3 (600 λίτρα), πλωτό Ο.Α.Κ. για μεταφορά ανθρώπων (7 άτομα). Τα μέλη της ομάδας ΟΑΚ 4×4 Μεσσηνίας εναλλάσσονται σε βάρδιες ώστε να καλύπτονται όλα τα οχήματα και το πλωτό.

«Γαία» Εθελοντές Μάνης

Το Σάββατο 7 Αυγούστου οι Εθελοντές Μάνης «Γαία», με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, οι φύλακες-άγγελοι της περιοχής απηύθυναν κάλεσμα για τον σχηματισμό πεζοπόρου τμήματος, με στόχο την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στα ορεινά της Λαγκάδας δυτικής Μάνης. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μεγάλη με 100 πολίτες να συστρατεύονται και να ολοκληρώνουν με επιτυχία το στόχο, μετά από ολονύχτιες προσπάθειες.

«Απευθυνόμενοι στους πολίτες που ανταποκρίθηκαν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εθελοντική σας προσφορά λειτούργησε καταλυτικά ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς, χωρίς αναζωπυρώσεις κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας και την προσφορά σας. Είμαστε σίγουροι ότι όταν θα χρειαστούμε την βοήθειας σας θα είστε και πάλι δίπλα μας» ήταν η επιβράβευση…

Κουλιέρης ΑΕ

Η εταιρεία διανομής τροφίμων Κουλιέρης ΑΕ είχε ζήσει στο …πετσί της τον πύρινο εφιάλτη όταν το Φλεβάρη του 2020 φωτιά είχε καταστρέψει τις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην συνδράμει σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

«Η εταιρία Κουλιέρης, ύστερα από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, αποθηκεύει κιβώτια με νερό στις καταψύξεις της και τα αποστέλλει συνεχώς στην υπηρεσία προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια στιγμή δροσιάς στους ανθρώπους αυτούς που δίνουν τη μάχη για όλους μας!

Για εμάς η κίνηση αυτή δεν κοστίζει τίποτα, για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας, εκείνη τη μια στιγμή που ξαποσταίνουν, τα πάντα!

Ας πράξουμε όλοι από λίγο και ας αφήσουμε τα λόγια τις στιγμές αυτές! Καλή δύναμη στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας!» είναι το μήνυμα της εταιρείας.

Νερά Ανδανίας

Η Άνω Μεσσηνία και το Διαβολίτσι, βγήκε με βαθιές πληγές από την πύρινη λαίλαπα. Η εταιρεία εμφιάλωσης των νερών «Ανδανία» έκανε το αυτονόητο:

«Το νερό Ανδανία στήριξε και στηρίζει έμπρακτα τις πληγείσες περιοχές της Άνω Μεσσηνίας.

Καλύπτουμε τις ανάγκες σε νερό των πυρόπληκτων κατοίκων της περιοχής μας. Τροφοδοτήσαμε με νερό πολλά σημεία του πύρινου μετώπου, την πυροσβεστική και εθελοντικούς συλλόγους πυροπροστασίας. Συνεργαστήκαμε με όσους συλλόγους έσπευσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία για τους πυρόπληκτους. Και συνεχίζουμε…».

Αρτοποιείο Ζαχαροπλαστείο Δαλκαφούκης

«Στο αρτοποιείο μας στο Διαβολίτσι υπάρχουν νερά-τρόφιμα-χυμοί για τους πυρόπληκτους της Άνω Μεσσηνίας. Ευχαριστούμε τα καταστήματα Le Jardin και Vault, τους εθελοντές καθώς και όλους όσους προσέφεραν, για την πολύτιμη βοήθειά τους. Καλή δύναμη σε όλους!» είναι η πράξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης του τοπικού αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου Δαλκαφούκης.

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας είναι ένας από τους πολλούς φορείς που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης:

Από σήμερα (σ.σ. χθες) Τρίτη συγκεντρώνουμε στο κατάστημα μας είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Απαραίτητα είδη προσωπικής υγιεινής ,μάσκες, κολλύρια, γάζες, φάρμακα, νερό, ξηρά τροφή. Τόπος παράδοσης στο κατάστημα μας Ιατροπούλου 10 Καλαμάτα. Τηλ. επικοινωνίας 2721023854.

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Στην πρώτη γραμμή της πύρινης μάχης στην Άνθεια Μεσσηνίας και στους  Χράνους Αρκαδίας βρέθηκε από τις 6/8/2021 το Τοπικό τμήμα Καλαμάτας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Καλαμάτας, προσφέροντας κρύο νερό και ξηρά τροφή σε πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές, με τα μέλη του να συγκλονίζονται από τις «εικόνες αποκάλυψης» που αντίκρυσαν σε ένα μέτωπο που ευτυχώς ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα χωρίς να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην έδρα του τοπικού τμήματος του ΣΕΟ, στην οδό Πολυχάρους και Ταξιαρχών (τηλ. Επικοινωνίας 6976749027) λειτουργεί σταθμός συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης (νερά, ξηρά τροφή, τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά κ.α.).

Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας και …Paintball στο Πλατύ

Mια από τις πλέον τραγικές πτυχές αυτού του φοβερού εφιάλτη που δυστυχώς δεν έχει τελειώσει είναι εκείνα τα ζώα που αφέθηκαν όχι απλώς στην τύχη τους, αλλά χωρίς την τύχη τους, εγκλωβισμένα και στερημένη από κάθε ελπίδα διαφυγής. Εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, όπως και στη Μεσσηνία ευαισθητοποιήθηκαν και έψαξαν για τέτοια ζώα, αλλά που θα φιλοξενηθούν. Εκτός από τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας που έχει πεπερασμένες δυνατότητες τα σπίτια και τα κτήματά τους άνοιξαν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Paintball του κ. Μέλλιου στο Πλατύ, που από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι μπορεί να φιλοξενήσει ζώα στο χώρο του (τηλ. επικοινωνίας 6972838047).

«Χάρις στην έγκαιρη επέμβαση 2 νέων ανθρώπων από την Καλαμάτα διασώθηκαν 2 ψυχές από φλεγόμενο σπίτι στους Αγ. Θεοδώρους, όπου ήταν δεμένα» έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook ο Σταμάτης Μέλλιος. Αποδείχθηκε ότι τα ζώα ήταν ανεπιθύμητα από τους ιδιοκτήτες του, με την «Ασπρούλα» όμως να βρίσκει αμέσως υιοθεσία και τη «Μαυρούλα» να αναζητά ανάλογη τύχη.

Σπύρος Παπουτσής

Ο ένας από τους εθελοντές που διέσωσαν τα δύο και αρκετά άλλα ζώα από την Άνω Μεσσηνία είναι ο νεαρός πολιτικός μηχανικός και γνωστός φιλόζωος, Σπύρος Παπουτσής. Δύσκολο και διαχρονικό το έργο του, παίρνει δύναμη από τα μάτια και την ευγνωμοσύνη των ζώων που διασώζει, αλλά και απ’ όσους μοιράζονται την ίδια διάθεση προσφοράς και το ίδιο όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.

Εθελοντικές υπηρεσίες κτηνιάτρων

«Τι υπέροχοι άνθρωποι υπάρχουν…» έγραψε ο Σπύρος κι ανάμεσα σε αυτούς είναι:

Κτηνίατροι σε όλη την Μεσσηνία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καμένα, τραυματισμένα, άρρωστα και υποσιτισμένα ζώα αφιλοκερδώς. Κάνουν επεμβάσεις, χρησιμοποιούν φάρμακα και αφιερώνουν τον χρόνο τους και την ψυχική τους υγεία για να σώσουν ό,τι σώζεται.

Κινητοποίηση στην Κορώνη

Ο εφιάλτης της φωτιάς στη Μεσσηνία ξεκίνησε από την περιοχή του Βασιλιτσίου, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης. Το «πειρατικό» τουριστικό σκάφος Albatros φιλοξένησε για ένα βράδυ οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν από τη φωτιά. Το Εστιατόριο Μπόγρης 2 πρόσφερε δωρεάν σίτιση των πληγέντων και το Camping Koroni πρόσφερε επίσης φιλοξενία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης, ο Δήμος Πύλου Νέστορος και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης (επίσης υγειονομικό υλικό και ζωοτροφές) για τους πυρόπληκτους του Δήμου, αλλά άλλων περιοχών της χώρας.

Παρέα Άνεμος

Η εθελοντική ομάδα Παρέα Άνεμος ξέρει καλά τη δουλειά της προσφοράς. Αυτή τη φορά στέκεται στο πλευρό των κατοίκων και των ζώων στο Καρνάσι.

«Οι καλοί μας φίλοι, Γιώργος και Παναγιώτης,  ιδιοκτήτες της ποτοποιίας ΚΩΣΤΕΑ έκαναν την αρχή στέλνοντας 1250 μπουκαλάκια νερό. Το χωριό χρειάζεται επίσης ζωοτροφές χόρτα και καλαμπόκι.  Αδέρφια μου όλοι μαζί μπορούμε» αναφέρουν οι υπεύθυνοι που παρέλαβαν και θα διανείμουν μεταξύ άλλων 300 κιλά καλαμπόκι και γάλατα μακράς διαρκείας.

 Ο Γιώργος Πετρέας παραχωρεί το σπίτι του

«Παραχωρώ το σπίτι μου στην Αθήνα, προς πυρόπληκτη οικογένεια, από 12/8 εώς 26/8. Όποιος ενδιαφέρεται, να επικοινωνήσει μαζί μου με προσωπικό μήνυμα. Μόνο σοβαρές προτάσεις, αναλογιζόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης. Ευχαριστώ» με αυτό το λιτό μήνυμα ο Καλαματιανός αρχηγός της εθνικής μας ομάδας βόλεϊ, Γιώργος Πετρέας, ενίσχυσε ουσιαστικά το μήνυμα της προσφοράς στον χειμαζόμενο συνάνθρωπο, που την επόμενη φορά μπορεί να είμαστε εμείς…