Οι μέλισσες χάθηκαν στις φλόγες

Οι μέλισσες χάθηκαν στις φλόγες

Αντιμέτωποι με την οικολογική αλλά και οικονομική τους καταστροφή βρίσκονται μελισσοπαραγωγοί της Εύβοιας των οποίων τα μελίσσια έγιναν στάχτη από το πέρασμα της πυρκαγιάς.

Οι μέλισσές τους χάθηκαν και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το δάσος θα χρειαστεί χρόνια για να αναγεννηθεί.

Πριν τη φωτιά, το περίφημο πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ. Οι φλόγες πήραν μαζί τους χιλιάδες σμήνη μελισσών και οι μελισσοπαραγωγοί που είχαν κυψέλες στην Εύβοια είναι σε απόγνωση.

«Το έγκλημα της Εύβοιας είναι δυσβάσταχτο, εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας.

Πέρα από τις κυψέλες που κάηκαν, ακόμα κι ότι περισώθηκε αποκλείεται να «δώσει» παραγωγή. Την ώρα που η φωτιά σάρωνε το δάσος, ένας μελισσοπαραγωγός έσωσε τις κυψέλες του με κίνδυνο της δικής του ζωής. Ωστόσο πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα για να τραφούν οι μέλισσές του και να επιβιώσουν.

«Το δάσος δεν ξαναγίνεται θέλει 30-40 χρόνια τι θα κάνουμε δεν υπάρχουν δουλειές, 100% κάηκαν όλα», δήλωσε στο κρατικό κανάλι ντόπιος μελισσοκόμος. Μαζί με τους μελισσοπαραγωγούς και οι ρητινοσυλλέκτες θρηνούν που ζούσαν ή συμπλήρωναν το εισόδημά τους από το δάσος, ατενίζουν με ανησυχία το αβέβαιο μέλλον τους.
Α.Π.