Πρεμιέρα για την ταινία «Άνεμος Ελευθερίας – Καλαμάτα 1821»

Πρεμιέρα για την ταινία «Άνεμος Ελευθερίας – Καλαμάτα 1821»

Πρεμιέρα έκανε η ταινία «Άνεμος Ελευθερίας – Καλαμάτα 1821» την περασμένη Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Η μυθοπλαστική ταινία, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου αποτελεί το τρίτο και βασικό παραδοτέο του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας», το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία της κοινωφελούς επιχείρησης «Φάρις» του δήμου Καλαμάτας, της Ερευνητικής Κοινοπραξίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της εταιρείας View Master Films A.E.

«Τιμούμε το παρελθόν, τους Αγώνες των προγόνων μας, την Ιστορία μας, θέτοντας τις στέρεες βάσεις για το μέλλον. Ένα μέλλον αναπτυξιακό, τεχνολογικό, επιχειρηματικό, ένα αύριο που θα χαρακτηρίζεται από Πολιτισμό, στον Σεβασμό και την Αρμονία με το Φυσικό Περιβάλλον» ανέφερε με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Λίγα λόγια για την Ταινία
Η ταινία, ένα από τα παραδοτέα του προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός επινοημένου ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και τη Μάνη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα, που ταξιδεύει με το προκάλυμμα ενός εμπόρου, και τη δράση του ως Φιλικού, παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα καθώς και για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιπαραθέσεις της εποχής· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και κατά ένα μεγάλο μέρος είναι εμπνευσμένο από τη δράση του Χριστόφορου Περραιβού της Φιλικής Εταιρίας. Δηλαδή εκείνου του Φιλικού που ταξίδεψε στην Πελοπόννησο πριν την επανάσταση με σκοπό να συμφιλιώσει τις Μανιάτικες οικογένειες και συνακόλουθα να προετοιμάσει το έδαφος για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

Συντελεστές της Ταινίας
Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος. Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Σενάριο: Αντώνης Τολάκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς. Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος. Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα. Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Πρωταγωνιστούν οι Ηθοποιοί: Τιμολέων Παπαδόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Λευτέρης Τσάτσης, Ιωσήφ Πολυζωίδης. Εμφανίζονται οι Ιστορικοί: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή- Hering.