Προχωρά το έργο ανάπλασης από Μικρή Μαντίνεια έως Κιτριές

Προχωρά το έργο ανάπλασης από Μικρή Μαντίνεια έως Κιτριές

Στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών εντάχθηκαν, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα έργα αστικής αναζωογόνησης περιοχών της τα οποία είχε προτείνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στα έργα συμπεριλαμβάνεται και η ωρίμανση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, σχετικά με το έργο της ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο Μικρή Μαντίνεια – Κιτριές. Για το εν λόγω έργο έχει κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 8.545.000 ευρώ.

Η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είχε εκπονηθεί στο παρελθόν, στο πλαίσιο του έργου παράκτιας προστασίας και ανάπλασης των ακτών του Δήμου Αβίας και της Μικρής Μαντίνειας και των σχετικών συμπληρωματικών μελετών, το οποίο υλοποιήθηκε μόνο κατά το μέρος των παράκτιων έργων προστασίας.

Ως εκ τούτου για το έργο της ανάπλασης απαιτείται επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών. Για την ωρίμανση των απαιτούμενων μελετών έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Πάρνωνας” Α.Ε..

Κατά τη σύσκεψη, παρουσία της Προέδρου της Κοινότητας Μ. Μαντίνειας Μαρίας Χρονοπούλου και υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών του Δήμου, συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών.

Το έργο ανάπλασης από Μαντίνεια έως Κιτριές, είχε μελετηθεί αρχικά στο πλαίσιο της μελέτη έργων παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου Αβίας και Μικράς Μαντίνειας (και συμπληρωματικές μελέτες), δεν υλοποιήθηκε όμως κατά το μέρος της ανάπλασης, λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων, ενώ δόθηκε προτεραιότητα και κατασκευάστηκαν τα παράκτια λιμενικά έργα για την προστασία από την κυματική δράση και τη διάβρωση των ακτών, σε μια περιοχή που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα και συχνή πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών στην παραλιακή οδό.

Από πολύ νωρίς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέθεσε την επικαιροποίηση της παραπάνω μελέτης ανάπλασης από Αρχοντικό έως Κιτριές, στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης, ενώ στη συνέχεια -και κατόπιν της έκδοσης της σχετικής πρόσκλησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»-, αποφασίστηκε η διεύρυνση των ορίων παρέμβασης στα επίπεδα της αρχικής μελέτης ανάπλασης και της περαιτέρω συμπλήρωσης με επιπλέον παρεμβάσεις, κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους δήμους.

Αυτές είναι κυρίως πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, διαμόρφωση ευκολιών πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες, τοποθέτηση εξοπλισμού ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, ανάπλαση πεζοδρομίου στη Σάντοβα, βελτίωση της εισόδου των Κιτριών, πλακοστρώσεις στο Ακρογιάλι και Παλιόχωρα, διαμορφώσεις προσβάσεων στο μέτωπο της ανάπλασης, κατασκευές και αποκαταστάσεις οδοστρώματος σε διάφορα τμήματα του κύριου οδικού άξονα, όπου κριθεί απαραίτητο.

Η σκοπιμότητα της κατασκευής των έργων στηρίζεται στην αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των παροχών / υπηρεσιών προς τους πολίτες, στην αποκατάσταση του τοπίου, στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στη λειτουργικότητα των περιοχών παρέμβασης. Επιπλέον, στοχεύει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, σε μια περιοχή που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται πληθώρα επισκεπτών.

Για την υλοποίηση της πρότασης, επιλέχθηκε η συνεργασία με τον αναπτυξιακό οργανισμό Πάρνωνα Α.Ε. προκειμένου να δρομολογηθούν η ωρίμανση και υλοποίηση του έργου, με δεδομένο ότι αυτός διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια και κυρίως στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία. Τη χρονική στιγμή της επιλογής αυτής, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας δεν είχε ολοκληρώσει την διαδικασία μετασχηματισμού της σε αναπτυξιακό οργανισμό, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Η δρομολόγηση των ανωτέρω ενεργειών προϋποθέτει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ των συμβαλλομένων, με αντικείμενο την μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης των διαδικασιών ωρίμανσης του έργου από τους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης στην Πάρνωνα Α.Ε. και της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου από τους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Μεσσηνίας.

 Έτσι, η διευθύνουσα υπηρεσία θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η δε επίβλεψη του έργου θα γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καλαμάτας και το αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Δυτικής Μάνης.