Προσχηματική η ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα

Προσχηματική η ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα

Περισσότερο για τα…μάτια του κόσμου και λιγότερο επί της ουσίας ήταν, τελικά, η διαπαραταξιακή – σύσκεψη – ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό έργο στο Νέδοντα, παρουσία εκπροσώπων από το υπουργείο Υποδομών και την εταιρεία “Μορέας”. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, απ΄ όσα γίνονται γνωστά, η απόφαση για τη μελέτη είναι ήδη αποφασισμένη, ενώ, οι όποιες παρατηρήσεις, τόσο του Δημάρχου και περισσότερο των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων σημειώθηκαν σε ένα χαρτί και θα εξεταστούν.

Κι όμως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην “καρδιά” της Καλαμάτας, και, ο διάλογος θα έπρεπε να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων. Το έργο αφορά την πόλη και όλα τα δεδομένα θα έπρεπε να τεθούν εν καιρώ στη δημοσιότητα.

Αντ’ αυτού παρουσιάστηκε μια πρόβλεψη για αύξηση κατά 30% του όγκου νερού που θα πέφτει στο Νέδοντα τα αμέσως επόμενα χρόνια (430 κυβικά το δευτερόλεπτο από 300 κυβικά), γεγονός που επιβάλλει μεγάλα και αναγκαία έργα.

Κι όμως, έγκαιρα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Βασίλης Κοσμόπουλος, είχε επισημάνει σε μία από τις συνεδριάσεις του: “Επιζητούμε μια λεπτομερέστερη ενημέρωση, τόσο για τα έργα που προβλέπονται στη μελέτη να γίνουν, όσο και για τον τρόπο χρηματοδότησης και εκτέλεσης του έργου. Είναι αυτονόητο ότι η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή τυχόν παρατηρήσεις μας.

Θέλουμε τέλος να θυμίσουμε ότι ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για την ανάγκη ύπαρξης αντιπλημμυρικών έργων την περίοδο της έγκρισης της μελέτης της κατασκευής της περιμετρικής οδού της πόλης μας. Οι επισημάνσεις μας αυτές αγνοήθηκαν και η πόλη το πλήρωσε ακριβά.

Αργότερα, βέβαια, μας ειπώθηκε ότι η ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων δεν τονίστηκε, διότι το υψηλό τους κόστος πιθανόν να ακύρωνε την κατασκευή της περιμετρικής οδού, της οποίας το κόστος κατασκευής ήταν ήδη υψηλό”.

Η συζήτηση ήταν προσχηματική, αφού δεν παρουσιάστηκε κάποια εναλλακτική λύση ή σενάριο, δεν ελήφθησαν υπόψη παλαιότερες θέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε απόψεις δημοτικών παρατάξεων που είχαν δημοσιευτεί εν καιρώ. Η διαβεβαίωση, δε, ότι στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί σε δύο καλοκαίρια (2022 και 2023), τουλάχιστον, ως υπερβολικά αισιόδοξος μπορεί να χαρακτηριστεί, από τη στιγμή, μάλιστα, που το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ένα σημαντικό στοιχείο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν η παρέμβαση του κ. Κοσμόπουλου ότι κάτω από το Νέδοντα υπάρχουν δίκτυα υψηλής τάσης, ενώ ο σχεδιασμός για άνοιγμα της κοίτης του ρέματος “Καραμπογιά”, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση της παροχετευτικότητάς του θα αυξηθεί κατά 7 φορές, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Κοσμόπουλος όσο και ο κ. Τζαμουράνης αναφέρθηκαν στην ανάγκη κατασκευής φραγμάτων ανάσχεσης ή δημιουργία “λιμνών ηρεμίας” ψηλά στο Νέδοντα, ενώ, έντονος ήταν ο προβληματισμός για το σκεπαστό τμήμα.

 Τέλος, σε επικοινωνία που είχαμε, χθες, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το ποιος θα σκεπάσει το τμήμα που θα ανοίξει ο “Μορέας”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόστος του έργου θα είναι πολύ υψηλότερο.

Α.Π.